Gezondheid

Prostaatoperaties succesvoller in gespecialiseerde ziekenhuizen

10 augustus 2017 20:56 Aangepast: 13 november 2017 07:58
Beeld © Thinkstock

Dat steeds minder ziekenhuizen prostaatkanker behandelen, pakt goed uit voor de patienten. De operaties worden nu vooral uitgevoerd door chirurgen die erin gespecialiseerd zijn en daardoor komen nare complicaties veel minder voor.

Jaarlijks krijgen zo'n 11.000 mannen in Nederland die diagnose prostaatkanker. Vooral op hoge leeftijd hebben ontzettend veel mannen te maken met de ziekte. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De vooruitzichten voor de patien bij prostaatkanker zijn over het algemeen goed, maar de bijwerkingen na een operatie kunnen erg vervelend zijn, zoals blijvende incontinentie en erectiestoornissen.  

Tot wel drie keer minder

Bij ziekenhuizen die meer dan honderd operaties per jaar uitvoeren, blijken die complicaties wel drie keer minder vaak voor te komen.  

Maar ook bij andere ziektes zijn de effecten van specialisatie zichtbaar. Bij andere kankersoorten zoals darmkanker, borstkanker of longkanker, maar bijvoorbeeld ook voor een maagverkleining loont het om naar een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan. 

Het gaat dan overigens vooral om de zware operatie zelf die in een gespecialiseerd ziekenhuis zou moeten plaatsvinden. De nazorg kan prima plaatsvinden in het ziekenhuis in de buurt. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore