Gezondheid

Geen fabeltje: ouders van jonge kinderen zijn écht vaker ziek

07 april 2017 02:00 Aangepast: 07 april 2017 10:03
Archieffoto. Beeld © ANP

Zijn kinderen echt zulke 'wandelende bacteriebommen', die bacillen van de crèche en kleuterschool mee naar huis nemen en hun ouders ziek maken? Ja, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het CBS stelde vorig jaar de vraag of mensen in de twee maanden daarvoor verkouden of grieperig waren geweest. 40 procent van alle Nederlanders gaf aan daar last van te hebben gehad.

Vaker ziek

Bij ouders van kinderen onder de vier jaar was dat aantal hoger: daar zei 56 procent in de afgelopen twee maanden verkouden te zijn geweest of griep te hebben gehad. Van kinderen onder de vier jaar was dat 75 procent.

ZIE OOK Een uurtje slaaptekort maakt je al ziek: 'Dat wordt vaak onderschat'

Volgens het CBS bevestigen de cijfers wat al langer gedacht werd. "De aanname dat ouders van jonge kinderen vaker grieperig zijn was nooit bewezen. Nu hebben we aangetoond dat het wel zo is", zegt onderzoeker Tanja Traag.

Is het normaal?

Ook voor huisarts David Oei is het een bevestiging. Hij krijgt vaak de vraag van zijn patiënten met jonge kinderen of het normaal is dat ze vaker ziek zijn. "Met deze cijfers kan ik ze nu zeggen dat het inderdaad normaal is. Dat scheelt mensen veel onnodige bezoeken aan de huisarts."

Voor de ouders is er ook een sprankje hoop: kinderen die naar de crèche gaan, zijn dan wel vaker ziek, maar ze bouwen ook meer weerstand op. "Daardoor zijn ze later weer minder ziek. Dat is vanaf dat moment weer gunstig voor de ouders", zegt Oei.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`