Ga naar de inhoud
Gezondheid

Last van hooikoorts? Dit kun je ertegen doen

Archieffoto. Beeld © ANP

Nu de bomen weer in bloei staan, hebben veel hooikoortspatiënten het zwaar. Wat kun je doen om je hooikoortsklachten te verminderen? We vroegen het onze lezers en twee hooikoortsdeskundigen.

Veel lezers geven aan dat ze baat hebben bij de tabletten die je bij de drogist kunt kopen. En die werken ook echt, vertelt Francis Burgersijk, die als voormalig KNO-arts veel van hooikoorts weet. "Van de tabletten is bewezen dat ze werken. Dat geldt ook voor de sprays die bij drogisten liggen. Maar met tabletten en sprays kom je nooit helemaal van je hooikoorts af. Als je de producten niet meer gebruikt, ga je gewoon weer snotteren."

Immunotherapie

Met immunotherapie kun je wel helemaal van je hooikoorts af komen. "Dan krijg je gedurende een paar jaar injecties waarmee je wordt blootgesteld aan de pollen waar jij allergisch voor bent. Op die manier word je er langzaam minder gevoelig voor, en kom je dus van je hooikoorts af."

"Afhankelijk van de ernst van je klachten is dat een optie. Maar als je met een pilletje kunt voorkomen dat je last hebt van je hooikoorts, zou ik niet aanraden om een prikkuur van meerdere jaren te volgen."

Pollen ontwijken

Ook kun je op een aantal manieren de pollen ontwijken, legt de Wageningse bioloog Arnold van Vliet uit. "Met mooi weer ben je natuurlijk geneigd om je ramen open te zetten, maar als je last hebt van hooikoorts kun je ze beter dicht houden. Dan houd je de pollen buiten."

"Wat ook helpt is om een zonnebril op te zetten. Daarmee voorkom je dat de pollen rechtstreeks in je ogen komen, en verminder je ook de lichtintensiteit, waardoor je ogen minder gevoelig worden. Ook kun je, als je veel last hebt van hooikoorts, naar de zee gaan. Als de wind van zee komt heb je daar geen last van pollen, maar als de wind van land komt zitten er op het strand natuurlijk alsnog pollen in de lucht."

Vaseline, foliumzuur en tape

Een andere tip die lezers hadden, was om vaseline onder je neus te smeren. "Die hoor ik vaker", zegt Burgersdijk. "Maar er is nooit van bewezen of het werkt. Mensen zeggen dat de pollen dan aan je neus blijven plakken, maar zelfs als dat zo is adem je er natuurlijk nog steeds veel in."

Verder zou het helpen om door een fysiotherapeut tape op je rug en borst te laten plakken. Maar ook daar is volgens Burgersdijk geen wetenschappelijk bewijs voor de werking. Datzelfde geldt voor het eten van lokale honing, het slikken van foliumzuur en het ontwijken van tarweproducten: er is geen bewijs dat het werkt.

"Toch geldt voor al die middeltjes en manieren om de klachten te verminderen: als het voor jou werkt, ga er dan vooral mee door. Hooikoorts kan heel vervelend zijn dus mensen grijpen iedere methode aan. Als je het gevoel hebt dat een bepaalde methode de klachten vermindert, maak daar dan vooral gebruik van, zelfs als er geen wetenschappelijk bewijs voor is."

Meer op rtlnieuws.nl: