Gezondheid

Gezondheidsraad is nu ook om: geef vitamine K-shot vlak na geboorte

11 april 2017 10:24 Aangepast: 11 april 2017 14:48

In andere landen is het al langer gebruikelijk om een kind direct na de geboorte een injectie met vitamine K toe te dienen, en nu adviseert de Gezondheidsraad dat ook in Nederland te doen.

De eerste drie maanden na de geboorte kunnen baby's zelf niet goed vitamine K produceren. Ook borstvoeding bevat maar weinig vitamine K. Maar baby's hebben vitamine K nodig om hun bloed te laten stollen: een tekort kan bloedingen veroorzaken. Dat kan weer leiden tot levenslange invaliditeit, schrijft de Gezondheidsraad.

Minder hersenbloedingen

In landen waar zo'n vitamineshot al gegeven wordt, krijgen kinderen met de zeldzame leveraandoening galgangatresie veel minder vaak hersenbloedingen dan Nederlandse baby’s met die aandoening. In Nederland worden ongeveer tien baby's per jaar met deze afwijking geboren.

Henkjan Verkade, hoogleraar kindergeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, liet een jaar geleden al weten dat het toenmalige advies van de Gezondheidsraad ontoereikend was. De raad adviseerde baby's elke dag een klein beetje vitamine K te geven, en niet een shot vlak na de geboorte.

ZIE OOK: 'Geef baby geen druppeltjes, maar één flinke injectie met vitamine K'

Volgens Verkade is een injectie met vitamine K niet alleen goed voor baby's met galgangatresie, maar ook voor kinderen van wie nog niet bekend is dat ze een leverziekte hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore