Gezondheid

Oogexperts: 'Laat mensen alleen nog lenzen op recept kopen'

22 april 2017 06:58 Aangepast: 22 april 2017 10:15
Beeld © Getty

Twee miljoen Nederlanders dragen lenzen, maar lang niet al die mensen weten hoe ze die veilig moeten gebruiken. Wie lenzen verkoopt, heeft daar namelijk geen opleiding voor nodig, waardoor iedereen zonder de benodigde uitleg en controles lenzen kan kopen.

Dat is kwalijk, zegt Ron van Veen van de ANVC, de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten. "Voordat je lenzen koopt, moet je oog eerst goed bekeken en onderzocht worden, zodat je de voor jouw ogen juiste lenzen mee naar huis krijgt. Als dat niet gebeurt, loop je een serieus risico op langdurig oogletsel, blindheid of verlies van een heel oog."

Lenzen op recept

"De titel opticien is op dit moment niet beschermd door de overheid, waardoor ook de slager op de hoek lenzen kan gaan verkopen." Het gevolg: mensen krijgen soms een uitleg over hun lenzen die niet klopt. Zoals de 40-jarige Ester: door haar lenzen voelde haar oog geïrriteerd aan. Daarom spoelde ze haar oog met water, waardoor ze een parasiet opliep in haar lens. Nu is ze aan één oog blind. Ester is niet de enige: van contactlenzendragers lopen ongeveer 700 mensen per jaar een hoornvliesinfectie op.

Vaak komt dat door onwetendheid, zegt Van Veen, en die kan volgens hem ondervangen worden door alleen nog gediplomeerde specialisten lenzen te laten verkopen. "Zo krijgen mensen de juiste informatie mee, en krijgen ze goed advies op het moment dat hun ogen geïrriteerd zijn. Want de slager die ook lenzen verkoopt weet niet hoe je een ontstoken oog behandelt." Het liefst ziet Van Veen dat je alleen nog lenzen op recept kunt kopen. In de Verenigde Staten is dat nu al zo.

10 procent via internet

Ook Annette Geerards, oogarts bij het Oogziekenhuis in Rotterdam, ziet liever dat de wet wordt aangepast zodat niet iedereen contactlenzen kan verkopen. "Het aanmeten van een lenzen moet gebeuren door een gediplomeerde contactlensspecialist of een optometrist."

"Die informeert mensen over het gebruik van de lenzen, de hygiëne, en doet minimaal jaarlijks de controle van de lens en het oog." Nu komen veel mensen met lenzen nauwelijks bij de opticien: 10 procent van de lenzen wordt via internet verkocht, zonder dat het oog gecontroleerd wordt.

Tips van de oogarts

  • Doe lenzen altijd uit voor het slapen gaan.
  • Zorg dat water niet in aanraking komt met de lenzen of lenzenbakjes.
  • Vermijd zwemmen of douchen met lenzen in.
  • Vervang lenzen zoals aangegeven door de contactlensspecialist.
  • Vervang lenzenbakjes minimaal elke 3 maanden.
  • Doe lenzen onmiddellijk uit bij roodheid, pijn of slecht zicht en neem contact op met de contactlensspecialist.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ester is aan één oog blind doordat ze lenzen droeg: 'Ik moet leren leven met één oog'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore