Gezondheid

Met speciale app kun je dag en nacht anoniem chatten over hiv en soa's

18 april 2017 06:08 Aangepast: 18 april 2017 08:19
Archieffoto. Beeld © iStock

Wie vermoedt dat hij hiv of een soa heeft, kan vanaf vandaag een anoniem en betrouwbaar advies online krijgen. Ook wordt er verwezen naar betrouwbare soa-zelftests.

Soa Aids Nederland en het Aidsfonds ontwikkelden een app die 24 uur per dag te bereiken is.

Veel zelftests onbetrouwbaar

Mensen laten zich vaak niet bij de huisarts of de GGD op soa's testen uit angst voor de uitslag, het ongemak of vanwege de kosten. Via vragen in het chatprogramma van de app kun je snel en simpel kijken of je risico loopt op een soa en hoe je je eventueel het beste kunt laten testen. 

Voor wie niet naar de huisarts of naar de gezondheidsdienst GGD wil, verwijst de chat ook naar betrouwbare aanbieders van soa-zelftests. "Steeds meer mensen maken gebruik van zo'n zelftest, maar een groot deel van het aanbod is helaas totaal onbetrouwbaar'', zegt arts Hanna Bos van Soa Aids Nederland.

Ernstige gevolgen

"Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid. Vroege opsporing en behandeling maakt de kans dat je klachten krijgt stukken kleiner én voorkomt dat je een soa doorgeeft aan een ander", zegt Bos.

Veel mensen merken of weten niet dat ze besmet zijn met hiv of een andere soa. De gevolgen van chlamydia of gonorroe kunnen ernstig en chronisch zijn en kunnen bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid.

Advies.chat is met een smartphone, tablet en desktop te bereiken. Het gesprek is geautomatiseerd, maar mensen kunnen wel zelf extra vragen stellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore