Gezin

Laat je kind gewoon lekker op de tablet: 'Schadelijke gevolgen zijn bangmakerij'

15 augustus 2017 07:27 Aangepast: 13 november 2017 07:03
Archieffoto Beeld © iStock

Negeer richtlijnen voor tabletgebruik voor kinderen en laat een kind ongelimiteerd met tablets en computers spelen als het daar zin in heeft. Dat adviseert de voormalige hoogste baas van de Britse inlichtingendienst GCHQ. "Jouw 'slechte opvoeding' kan later zo maar eens het land redden."

Het is een opvallende uitspraak tussen alle berichten dat kinderen die veel op de tablet zitten slechter slapen, een slechtere motoriek en minder concentratie hebben en fysieke klachten krijgen. We laten ons gek maken door negatieve berichten, zegt Robert Hannigan in de Britse krant The Guardian. "Het is helemaal niet bewezen dat kinderen die veel achter een scherm zitten, hun tijd verdoen. Het is allemaal bangmakerij."

Wat doet kind op YouTube?

Opvoedkundige Marina van der Wal is het ermee eens. "Natuurlijk, als een kind de hele dag Candy Crush speelt dan kun je je afvragen of dat echt goed is voor de ontwikkeling, en je wilt ook niet dat je kind de hele dag gebogen over de tablet zit. Maar ik denk ook: als het een boek zou zijn, zouden we het prima vinden."

Thumbnail

Foto: iStock

"Ik spreek in zalen voor duizenden mensen. Ruim een derde van hen zit niet op sociale media. Hoe kun je daar dan een oordeel over hebben? 'Wat kijken ze op YouTube?' vraag ik dan. Maar dat weten ze niet. Er zitten op YouTube geweldige docenten die bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras misschien wel beter kunnen uitleggen dan hun eigen leraren."

Maar hun ogen dan?

Helaas voor alle kinderen die nu denken dat er nu geen enkele reden is om niet op de iPad te mogen: voor hun ogen is 'dichtbijwerk' wel degelijk schadelijk, zegt oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC. "Wij - en andere onderzoekers wereldwijd - hebben allemaal ontdekt dat kinderen die lang of vaak focussen op iets wat dichtbij is, een grotere kans hebben op bijziendheid."

Bijziendheid klinkt als iets dat met een bril of lenzen makkelijk op te lossen is, maar dat is het niet. "Als kinderen -1, -2 of -3 hebben, is dat niet zo'n probleem", zegt Klaver. "Maar bij -6 krijgt één op de drie op latere leeftijd ernstige structurele afwijkingen aan de achterkant van het oog, op het netvlies en aan de oogzenuw."

Groot tekort aan computervaardigheden

Volgens oud-inlichtingenbaas Hannigan is er nu al een groot tekort aan mensen die de computervaardigheden hebben die in deze tijd nodig zijn. "Laat staan over 20 jaar. We snappen er te weinig van, en vaak minder dan onze concurrenten." Maar volgens Deborah Carter hoeft dat niet met het neus tegen het scherm. Zij leert kinderen met NewTechKids hoe computers werken en hoe ze moeten programmeren. 

Thumbnail

Foto: iStock

"We willen dat kinderen de processen begrijpen. Niet dat ze tegen een scherm zitten geplakt", zegt ze. Om uit te leggen hoe een robot werkt, laat ze kinderen er eentje van karton maken. "Ze moeten precies opschrijven wat de robot moet doen om bij het raam te komen. Zitten ze er een halve stap naast, dan komt de robot niet op de juiste plek. Zo werken computers, je moet heel duidelijke opdrachten geven."

Leren van Minecraft

"Kinderen moeten niet uren achter een computer zitten om te leren coderen", vindt Carter. "Dat is fout en saai." Dat vindt ook opvoedkundige Van der Wal. Volgens haar kunnen kinderen die vaardigheden prima leren van bijvoorbeeld een spelletje Minecraft. "Daarbij moeten ze heel goed nadenken, overleggen, samenwerken, rekening houden met anderen, strategisch denken. Het is toch geweldig als kinderen daarmee bezig zijn?"

ZIE OOK: Help, mijn puber is vergroeid met zijn smartphone. Dit kun je doen

"En als je kind een computerspel doet, moet je dan na een uur zeggen dat ze ermee moeten stoppen? Dan moeten ze de dag daarna misschien weer opnieuw beginnen met hetzelfde level en laten ze vrienden met wie ze spelen in de steek. Dat is hartstikke vervelend. Als ze een spelletje Monopoly zouden spelen, dan zouden we na 1,5 uur een nieuw bakje chips neerzetten."

Buitenspelen compenseert

Tegen de schadelijke gevolgen van veel op schermen kijken is iets te doen: veel buiten zijn als het licht is. "Kinderen die veel op de iPad zitten, zouden per dag iets meer dan twee uur buiten moeten zijn om bijvoorbeeld te voetballen, naar school te fietsen of buiten te spelen", zegt Klaver. 

Kinderen in de schoolleeftijd verbieden om bijvoorbeeld langer dan een half uur schermtijd te hebben, is volgens oogarts Klaver niet reëel. "Ik denk dat je drie of vier uur per dag moet accepteren. Maar laat ze dan dus ook voldoende naar buiten gaan. Zon en natuurlijk licht remmen de groei van het oog, die door tabletgebruik juist gestimuleerd wordt. Door genoeg buiten te zijn worden de negatieve gevolgen van schermtijd op de ogen voor een groot deel gecompenseerd."

Praat erover

Van der Wal pleit voor een goede balans tussen schermtijd en bijvoorbeeld buiten zijn. Hoe die balans precies is, verschilt per kind. Zij vindt dat we internet onderdeel maken van het dagelijkse gesprek. "Verdiep je in de interesses van een kind. Vraag: hoe was het op school, hoe was het met je vrienden, en hoe was het op internet? Zo weet je wat je kind doet en kun je ingrijpen."

En terwijl veel ouders krampachtig proberen hun kinderen zo min mogelijk op de tablet te laten, zitten ze zelf constant op hun mobiele telefoon te kijken. "Kinderen moeten leren om met alle prikkels die ze krijgen om te gaan, wij moeten hen dat leren. Wil je dat je kind naar buiten gaat? Dan moet jij niet op de bank blijven hangen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore