Gezondheid

22 minuten per dag wandelen en 'echt eten': minder hart- en vaatziekten

26 april 2017 10:41 Aangepast: 26 april 2017 12:59
(Archieffoto) Beeld © ANP

Hartspecialisten schrikken zich een hoedje van nieuw wetenschappelijk onderzoek waaruit zou blijken dat de inname van verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten niet vergroot. 22 minuten per dag wandelen en daarnaast 'echt eten': dat is volgens de onderzoekers genoeg voor een gezonde leefstijl.

Ze schrijven bovendien dat de consument niet blind moet vertrouwen op de claim dat bepaalde producten het cholesterolgehalte verlagen. Ook van voedingsmiddelen die worden aangeprezen met kreten als 'minder vet', kan niet worden vastgesteld dat de kans op overlijden erdoor afneemt.

Mediterraan dieet

Het 'echte eten' dat ze zelf aanbevelen, blijkt vooral te bestaan uit het zogeheten mediterrane dieet. De basis daarvan bestaat uit groenten, vette vis, noten, fruit en 'goede' oliën, waarin vooral onverzadigde vetzuren zitten.

De studie, uitgevoerd door drie cardiologen, is deze maand gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine. Dat bloedvaten niet dichtslibben door overmatig gebruik van verzadigde vetzuren, staat haaks op de gangbare inzichten. 

Stof opwaaien

Daarom doet het onderzoek stof opwaaien onder collega-wetenschappers, schrijft de Britse krant The Guardian. Volgens vooraanstaande cardiologen hebben hun collega's selectief gebruikgemaakt van bestaande onderzoeken. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Persoonlijk gesprek met koning op RTL 4

Koning Willem-Alexander wordt 50. Wilfried de Jong praat met hem over zijn leven. Een persoonlijk verhaal, onder meer over zijn jonge jaren op kasteel Drakensteyn, het verlies van zijn broer Friso en de ramp met de MH17.

Woensdag 26 april om 20:33 uur op RTL 4 en op de site, apps en Facebook-pagina van RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore