Gezondheid

Kinderen willen hun sportclub rookvrij: 'Het stinkt en het is een slecht voorbeeld'

30 april 2017 16:13 Aangepast: 30 april 2017 17:37
Roken langs de lijn is er op steeds meer voetbalverenigingen niet meer bij. Beeld © iStock

De overgrote meerderheid van de kinderen wil dat hun sportclub rookvrij wordt: 90 procent wil er geen sigaretten meer zien. En daarin worden de kinderen gesteund door de Hartstichting. "Zien roken, doet roken. Het is dus belangrijk om de omgeving van kinderen rookvrij te maken."

De Hartstichting vroeg aan 1000 kinderen wat ze vinden van rokers op de sportclub. De meesten vinden het helemaal niks: 86 procent van hen stoort zich aan rokende mensen op de club. Zeven op de tien kinderen zien mensen roken terwijl ze aan het sporten zijn, en 17 procent ziet ook trainers roken.

Video: 'Maar ik sta niet op het veld ermee'

 

Gedrag overnemen

En dat is gevaarlijk, want als kinderen mensen zien roken, nemen ze dat gedrag gemakkelijk zelf over. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont: "Kinderen letten vooral op wat je doet, niet op wat je zegt. Heel hard schreeuwen dat een kind niet moet schreeuwen werkt niet, dat geldt ook voor roken. Als roken zo geaccepteerd is dat we het zelfs op het sportveld doen, dan leert een kind dat en neemt een kind dat gedrag over."

Kinderen zelf vinden het roken vooral vies, zeggen ze bij een voetbalvereniging in Rotterdam. "Ik vind het niet erg fijn, want het stinkt", zegt de één. "Ik vind dat ze een slecht voorbeeld geven aan de kinderen", zegt een andere jonge voetballer.

Regeerakkoord

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 75 sportclubs rookvrij. De Hartstichting wil graag dat dat er veel meer worden, zodat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. "Wij willen dat de rookvrije generatie wordt opgenomen in het nieuwe regeerakkoord", zegt Rutger Haandrikman van de Hartstichting.

"Daar zijn we achter de schermen hard mee bezig geweest en het ziet er goed uit. De meeste politieke partijen hebben het opgenomen in hun verkiezingsprogramma's en we hopen dat het in het nieuwe regeerakkoord wordt opgenomen. Dan kunnen we een nationaal plan maken om kinderen te beschermen tegen tabak."

Zo maak je je sportclub rookvrij:

  • Stap 1: creëer draagvlak. Zorg dat je steun krijgt van bestuur, medewerkers, vrijwilligers, leden en ouders van jeugdleden. Zet de informatie op een rij, zoals de voordelen die het heeft, en stel nieuwe afspraken voor een rookvrije club voor aan het bestuur.
  • Stap 2: formuleer doelstellingen en stel een plan op waarin duidelijk staat welke stappen de club moet nemen. Richt een projectgroep op die het project op zich neemt en maak een planning.
  • Stap 3: bereid de nieuwe afspraken goed voor. Als je een rookbeleid hebt dat voor iedereen duidelijk is, is dat makkelijker te handhaven dan een onduidelijk beleid. Kies een goed moment van invoering, zoals de start van een nieuw seizoen, en laat iedereen weten wat de nieuwe afspraken zijn. Ga ook na wat er nog veranderd moet worden aan de sportterreinen. Haal bijvoorbeeld de asbakken weg en hang rookvrijborden op.
  • Stap 4: handhaaf de nieuwe afspraken. Spreek mensen vriendelijk aan als ze roken, vraag ze of ze bekend zijn met de afspraken. Zorg ook dat duidelijk is wie mensen aan moet spreken: nemen alle medewerkers en trainers die taak op zich?
  • Stap 5: evalueer het beleid. Houden mensen zich aan de afspraken, weet iedereen wat de afspraken zijn? Zijn er aanpassingen nodig om het beleid te verbeteren? Vraag mensen ook naar hun mening.

Meer informatie vind je op de website van de Hartstichting.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore