Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 november 2017 15:22

87 procent Nederlanders steunt rookverbod in auto met kind

Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking staat achter de invoering van een rookverbod in de auto als daar ook kinderen in zitten. Liefst 87 procent zou zo'n maatregel steunen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Kantar TNS in opdracht van KWF Kankerbestrijding. "Het onderzoek wordt sinds 2009 uitgevoerd", zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers, "en het draagvlak voor de maatregel neemt elk jaar toe."

Rookvrije generatie

Gisteren werd in het Vlaamse parlement gesproken over het verbod. In de Belgische regio Wallonië zou het eind volgend jaar kunnen worden ingevoerd (boete: 150 euro), in navolging van landen als Frankrijk, Ierland en Australië. In Nederland ketste het twee jaar geleden af in de Tweede Kamer.

Ook nu is er geen Kamermeerderheid voor te vinden (in elk geval VVD, CDA, D66 en SP zijn tegen), maar Rutgers zou het graag opnieuw op de agenda zien staan. "De afgelopen drie jaar is enorm veel veranderd in de publieke opinie over roken", zegt Rutgers. "Ook de meeste rokers kunnen zich vinden in het idee van een rookvrije generatie, zodat kinderen zo lang mogelijk niet met roken in contact komen." Hij wijst op de cijfers:

  • Als één van zijn ouders rookt, is de kans dat een kind gaat roken anderhalf keer zo groot als bij een kind met niet-rokende ouders
  • Roken alle twee de ouders, dan is de kans dat een kind gaat roken tweeënhalf keer zo groot

Derdehands rook

Veel mensen realiseren zich niet, zegt Rutgers, dat niet alleen tweedehands, maar ook derdehands rook bij met name kinderen schade kan veroorzaken. "Hun longen zijn nog niet volgroeid, terwijl ze op die manier worden geconfronteerd met een hele lading aan giftige stoffen."

Met andere woorden: als iemand rookt in de auto (een kleine, afgesloten ruimte) is dat schadelijk voor de andere inzittenden (tweedehands rook). Maar ook een auto waarin veel wordt gerookt, brengt al risico met zich mee – ook als tijdens de rit met een kind níét wordt gerookt. "Kinderen pikken zelfs die giftige deeltjes op", zegt Rutgers.

'Absurde situatie'

Twintigduizend Nederlanders gaan jaarlijks dood aan roken, en nog eens tweeduizend aan meeroken. Dat we dat laten voortbestaan, noemt Longfonds-directeur Michael Rutgers 'een absurde situatie'. 

Maatregelen die andere landen nemen tegen het roken, worden door het Longfonds voortdurend afgezet tegen de Nederlandse situatie. Het effectiefst is volgens Rutgers een gestage accijnsverhoging: niet in één keer van 6 euro naar 14 euro per pakje, maar acht jaar achter elkaar steeds 1 euro erbij. "We weten uit andere landen dat elke euro accijnsverhoging 1,5 procent minder rokers geeft. Dat is dus een enorm effect."

Roken in de auto? Kinderen de sigaar

Meer op rtlnieuws.nl:
Kinderen willen hun sportclub rookvrij: 'Het stinkt en het is een slecht voorbeeld'

Topnieuws