Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 mei 2018 20:57

Zaaddonor gevonden via YouTube: 'Gesprekken waren wel ongemakkelijk'

Het was een bijzondere manier om een zaaddonor te vinden: Scarlet (36) en Joyce (35) plaatsten vorig jaar een oproepje op YouTube. En met succes: de vrouwen verwachten eind dit jaar hun eerste kind. "We kregen ruim 500 reacties. Van vage types. maar ook van heel veel leuke mannen."

Joyce is nu zo'n acht weken zwanger, vertelt Scarlet aan RTL Nieuws. "De eerste echo hebben we vervroegd gedaan, die was positief."

Eerlijk zijn

De vrouwen hebben de zwangerschap bewust al zo vroeg bekendgemaakt. "We filmen elke week ons leven. We vinden het daarbij belangrijk om eerlijk te zijn en de realiteit te laten zien. Het voelt dan niet goed om drie maanden lang te doen alsof het niet zo is. De kans is inderdaad nog aanwezig dat het misgaat, maar dat filmen we dan ook. Mocht het zo zijn, dan kunnen we daar misschien ook weer iemand mee helpen."

De zoektocht naar de juiste donor had nog veel voeten in de aarde. Want hoe weet je wie de juiste man is? "Uit de reacties op onze YouTubevideo hebben we een selectie gemaakt van ongeveer twintig mannen. Met tien van hen hebben we afgesproken. Dit was de man bij wie we het beste gevoel hadden. Hij leeft een beetje op dezelfde manier als wij ons leven voor ons zien en heeft dezelfde normen en waarden. Verder weten we het natuurlijk niet, we kennen elkaar nog maar heel kort."

In deze video gaan Scarlet en Joyce op zoek naar een donor:

Altijd beter dan donorbank

"Maar ook al gaan we geen jaren terug, we kennen hem nog altijd beter dan we een donor via een donorbank zouden kennen. Daar kun je de haar- en oogkleur kiezen, maar als het kind zijn donorvader dan na zestien jaar leert kennen, kan het de grootste lul zijn, dat weet je niet. Dit is dan toch mooier, het gevoel is in elk geval goed."

Scarlet en Joyce deden hun oproep in augustus. In oktober hadden ze de eerste afspraak met deze man. "Dat is heel ongemakkelijk. Je weet niet hoe zo'n gesprek werkt. Waar praat je over? Wanneer vraag je over ziektes? Wat als je na vijf minuten denkt: wat een vreselijke vent? Je kan wat vragen bedenken, maar je er echt op voorbereiden kan niet. Je gooit jezelf echt in het diepe. Maar dat doet hij ook."

Afspraak bij hem thuis

"Met andere mannen spraken we af in een café, maar bij deze donor hadden we bij hem thuis afgesproken. Zijn vrouw was daar ook bij. Dat was heel prettig, want we wisten gelijk dat zijn vrouw erachter stond." Wat de reden is dat hij donor wil zijn, wil Scarlet niet vertellen. "Hij en zijn vrouw hebben ons kind een brief geschreven, die staat in ons boek Ik vrouw van jou, dat maandag uitkomt. Als ik die brief nu zou samenvatten, dan zou dat geen recht doen aan de mooie tekst die zij hebben geschreven."

Na een aantal afspraken gingen ze in december naar de notaris om een donorcontract te tekenen. "Daarin is duidelijk vastgelegd dat hij geen rechten, maar ook geen plichten heeft. Wij hebben volledig zeggenschap over het kindje. Het is belangrijk om dat op te stellen. Bij een donorbank heeft de donor al afstand gedaan van zijn rechten, maar als je op deze manier een donor zoekt dan moet je dat goed vastleggen."

Dagelijks appen

Over het contact met de donor zijn in dat contract geen dingen vastgelegd. "We willen dat het zo natuurlijk mogelijk gaat. We hebben nu heel leuk contact met hem en zijn vrouw, echt een vriendschap. We appen bijna dagelijks, hebben een appgroepje met hem en zijn vrouw. Ze zijn heel betrokken. We hopen dat dat zich voortzet en dat het kindje er niet pas op zijn 16de achter hoeft te komen wie de donor is. Maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt, daar moeten we heel realistisch in zijn."

De donor maakt er geen geheim van dat hij de biologische vader is van het kindje. Hij is zelfs te zien in de vlog die de vrouwen vandaag online zetten. "Dat hij ook op beeld wilde, hadden we niet verwacht." Lachend: "Dat was natuurlijk ook geen vereiste. Maar het is heel natuurlijk zo gegaan."

Zo vertellen de vrouwen aan de donor en hun eigen ouders dat ze een kindje krijgen:

Waarom lukte het via YouTube wel om een donor te vinden en was het op andere manieren geen succes? "In eerste instantie zochten we via bekende fora waar je een oproepje kan plaatsen voor een donor. Daar krijg je weinig serieuze reacties. Er zitten mannen op die er een hobby van lijken te hebben gemaakt om op zoveel mogelijk vrouwen te reageren en vage types waarvan je niet wil dat zij de donor worden. Een donorbank was voor ons geen optie, omdat we willen dat er op jonge leeftijd al contact mogelijk is tussen het kind en de vader en we willen weten wat de achtergrond van de donor is, wie hij is."

"Op deze video kregen we zeker ook vreemde reacties, maar hij ging viral waardoor heel veel mensen hem zagen. Daar zaten een heleboel leuke mannen bij. Zo veel dat het nog moeilijk was om er een aantal af te wijzen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Vloggende Scarlet en Joyce plaatsen oproep: 'Lesbiennes zoeken zaad'

Topnieuws