Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

25 december 2017 15:33

Vegetarisch 'stoofvlees' en veganistisch gourmetten: kerstdiner vaker zonder vlees

Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch, en dat zie je ook terug op het kerstmenu. Maar wat als de éne helft wel vlees eet, en de andere helft niet? "Wij nemen zelf een pan vegetarisch stoofvlees mee. Zo kunnen mijn schoonouders dat ook eens proberen."

Uit cijfers van de Vegetariërsbond blijkt dat ongeveer 5 procent van de Nederlanders vegetariër is. Er zijn ook steeds meer mensen die minder vlees eten, zogeheten flexitariërs.

De hoeveelheid vlees die we in Nederland eten, daalt al jaren gestaag (tussen 2012 en 2014 met 5 procent). En dat zien we terug tijdens het kerstdiner. Onder de oproep op onze Facebookpagina stroomden de reacties binnen van mensen die vanavond kiezen voor een vegetarisch menu.

'Kijken of het gezonder kan'

Het gezin van Rhea Houwaart (39) uit Berkel en Rodenrijs eet sinds september van dit jaar geen vlees meer. "We hadden tijdens de zomervakantie zó ongezond gegeten, dat we dachten: we gaan kijken of het gezonder kan. Toen hebben we gekeken of we vegetarisch eten zouden kunnen inpassen in ons leven, en dat bleek te lukken", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Rhea vindt het belangrijk dat haar kinderen leren waar het vlees vandaan komt, en wat het doet met je gezondheid en het milieu. "Als ze heel graag een stuk vlees willen, dan mag dat, maar ik denk dat het goed is dat ze zich bewust zijn van hun keuzes."

Stoofvlees

Eén probleem: het gezin van Rhea viert dit jaar kerst bij de ouders van haar vriend, en daar staat op Eerste Kerstdag al jaren stoofvlees op het menu. "Dat is echt een traditie, iedereen kijkt daar ook echt naar uit." Dus bedachten ze een oplossing: "We hebben zelf een pan vegetarisch stoofvlees gemaakt, die nemen we gewoon mee. Zo kunnen zij dat ook eens proberen." (Tekst gaat verder onder de foto). 

Rhea bereidde de stoofpot met vegetarische kipstukjes. "De kruiden maken het gerecht. Er zit lekker veel kruidnagel, laurierblad en oud bruin bier in", vertelt ze. "Ik heb als kok natuurlijk al moeten proeven, en kan vertellen: de smaak is goed."

Impact op het mileu

Ook Hélène Bouwmeester (foto rechts) uit Utrecht eet vanavond vegetarisch. Ze kookt vanavond voor haar vriend en broertje. "Ik heb als voorgerecht een dikke tomatensoep, als hoofdgerecht eten we een 'Shepherds pie', maar dan zonder vlees. En als nagerecht lekkere stoofpeertjes."

ZIE OOK: Kerst zonder vlees: vegetarische kerstrecepten

In haar omgeving merkt Hélène dat steeds meer mensen minderen met vlees. "Wij aten al een paar jaar steeds minder vlees, en ook op onze studentenvereniging is het steeds normaler aan het worden. Vlees consumeren heeft een enorme impact op het milieu, en er komt ook echt heel veel dierenleed bij kijken. De regels in Nederland zijn misschien al strenger dan in andere landen, maar nog steeds niet streng genoeg. Zeugen die moeten biggen, worden opgesloten in piepkleine hokken waarin ze alleen kunnen liggen en staan."

Vegan 'garnalen'

Rosella d'Angeli en haar gezin gaan nog een stapje verder en eten veganistisch, dus helemaal zonder dierlijke producten. "We gaan gourmetten. Ik heb een veganistische gourmetschotel, met plantaardige saté en vegan 'garnalen'."

Het meest lastige zijn volgens Rosella de sauzen. "In de meeste normale sauzen zit bijna altijd wel iets van melk of eieren. Dus die maken we zelf of halen we op een beurs." 

'Lief zijn voor elkaar'

Volgens Rosella is het juist met kerst belangrijk om verantwoord te eten. "Met kerst draait het om vrede en lief zijn voor elkaar, maar door enorme hoeveelheden vlees te eten, doe je eigenlijk precies het tegenovergestelde." (Tekst gaat verder onder de foto).


Rosella en haar gezin gaan veganistisch gourmetten. 

Lekker eten

Rosella krijgt vanavond haar ouders en schoonouders te eten. "Die zijn natuurlijk van een generatie waar het eten van vlees heel normaal is. Maar ze doen altijd gewoon gezellig mee, en vinden het ook nog eens hartstikke lekker." 

En dat laatste is zeker niet onbelangrijk. "Ik zou het heel jammer vinden als het ze niet zou smaken. Want het is natuurlijk kerst, en dan wil je lekker eten. Maar dat kan dus ook gewoon als je geen vlees, eieren of zuivel eet."

Video: zo 'heurt' het met kerst

Tijdens kerst moet het toch allemaal nét iets chiquer dan normaal. Dat kan voor een hoop stress en gedoe zorgen. Maar volgens etiquettekenner Roel Wolbrink is dat nergens voor nodig. Wie normaal doet en deze vijf tips volgt, heeft gegarandeerd een succesvol kerstdiner.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws