Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 januari 2017 19:14

Twee culturen op een kussen? 'Omgeving vond het moeilijk, dat mag ook'

Huwelijken tussen een Nederlander en een Turk of een Marokkaan komen maar weinig voor, blijkt uit cijfers van het CBS. Gyzlene is Marokkaans en trouwde met een Nederlandse man. "Een deel van onze omgeving reageerde niet meteen positief, maar je moet ze ook wat tijd gunnen."

Gyzlene is inmiddels bijna zeven jaar getrouwd en kan nu zeggen dat haar man en moeder 'niet zonder elkaar kunnen'. "Mijn familie heeft er een zoon bij", zegt ze. Maar toen ze vertelde dat ze met een Nederlandse man wilde trouwen, moest haar moeder daar, net als andere familieleden, 'even aan wennen'. En ook een deel van de vriendenkring van haar man reageerde sceptisch toen ze hun relatie bekendmaakten.

Jezelf verliezen

"Onbekend maakt onbemind, ik denk dat dat het is", zegt ze. "Als je meerdere culturen in je nabijheid hebt, dan moet je ook compromissen sluiten. Mensen vragen zich dan af wat je van jezelf moet opgeven, omdat de ander anders denkt of doet. Familie en vrienden van ons waren soms bang dat we zouden veranderen."

Zelf zagen Gyzlene en haar man de verschillen tussen hen niet zo. "De normen en waarden die wij als vrienden al deelden, kwamen heel erg met elkaar overeen. Wij vonden elkaar al heel snel op spiritueel en moreel vlak. Dat is de basis van je relatie. Niet per se het geloof, maar wel hoe je bent, hoe je in het leven staat en wat je dromen en levensvisies zijn. Dan maakt het niet uit waar je vandaan komt."

Uitleggen waarom

"Maar je hebt wel wat uit te leggen thuis. Ik moest uitleggen waarom ik deze relatie graag wilde, vertellen dat het niet betekent dat ik een ander persoon zou worden. Het was geen relatie die ze hadden verwacht, dus mijn familie moest even wennen aan de situatie. Maar het is belangrijk dat je mensen hebt die achter je staan, die snappen dat je een beslissing niet zomaar neemt. En ze moesten zien dat ik niet veranderde, dat ik mezelf bleef."

Het gaat niet alleen om het geloof, wil ze benadrukken. "Dat is te makkelijk. Het gaat om de cultuur, om tradities, om wie je bent en hoe je over dingen denkt. Onze relatie was zowel voor vrienden van mijn man als voor mijn familie nieuw. Alles wat nieuw is, is eng en spannend."

Gyzlene heeft daar respect voor. "Het is natuurlijk heel moeilijk als niet iedereen je relatie gelijk accepteert, maar het is ook iets menselijk. Het gaat om zulke essentiële zaken, zoals identiteit. Dan is het heel logisch dat de eerste reactie van mensen is: dit wil ik niet. Maar ga het gesprek aan, geef het de tijd en besef dat die eerste reacties gebaseerd zijn op angst, onzekerheid en vooroordelen. Je kunt pas over iemand oordelen, als je diegene kent. We moeten elkaar de tijd en ruimte geven om onze wereldbeelden te veranderen."

'Ik ben Hollandser dan hij'

Presentatrice, actrice en stand-upcomedian Soundos El Ahmadi is getrouwd met een autochtone Nederlander. Haar partnerkeuze is in haar eigen omgeving nooit een probleem geweest, zegt ze. "Ik vergeet altijd dat ik een gemengd huwelijk heb, totdat mensen erover beginnen. Voor ons is het geen ding." Grappend: "Komt vast omdat hij Limburger is en ik dus eigenlijk meer Hollander ben dan hij."

Ook de ouders van Soundos hadden er geen enkele moeite mee dat haar man geen Marokkaanse achtergrond heeft. "Mijn moeder was heel blij dat ik met een normale gast thuiskwam die aardig, slim en ambitieus is. Met mijn vader heb ik weinig contact. Hij heeft me weleens aan een Marokkaan proberen te koppelen, maar dat was op z'n zachtst gezegd geen succes. Daarna heeft hij het nooit meer geprobeerd. Mijn vader weet dat ik mijn eigen keuzes maak. Voordat hij mijn moeder ontmoette, was hij getrouwd met een Spaanse vrouw en later met een Egyptische, dus hij is wel de laatste die een mening mag hebben over gemengde relaties."

Dat gemengde huwelijken in de Marokkaanse gemeenschap relatief weinig plaatsvinden, verbaast Soundos. "Misschien komt het omdat ik in Amsterdam woon, maar in mijn eigen vriendenkring zijn juist heel veel gemengde relaties. Van een 'eigen kring' is gewoon geen sprake."

Meer op rtlnieuws.nl:
Turken en Marokkanen in Nederland zoeken partner vooral binnen eigen kring

Topnieuws