Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 februari 2017 07:58

Taboe: 'Ik hou niet van kinderen, maar anderen vinden dat ziek'

"Kinderen zijn vies, irritant en kennen geen grenzen", zeggen kindermijders. Word je al raar aangekeken als je absoluut geen kinderwens hebt, kinderen sowieso niet leuk vinden, is al helemaal niet geaccepteerd. Is het 'abnormaal' om van ze te gruwelen?

"Ik heb niet het idee dat kinderen heel schoon zijn en ze gedragen zich vaak vervelend. Ik heb echt niks met ze." Marieke (niet haar echte naam) loopt het liefst met een grote boog om kinderen heen. "Dat ligt ook aan hoe hun ouders ze opvoeden, maar dan nog. Zo zijn kinderen ook gewoon."

Zelf een rotkind

Marieke was zelf een vervelende draak toen ze kind was. "Misschien zorgt dat nu voor extra irritatie", lacht ze. "Ik wil zelf dan ook absoluut geen kinderen. Gelukkig denkt mijn vriend er hetzelfde over."

Ze hoort bij een minderheid, zegt Mark Nelissen, hoogleraar gedragsbiologie aan de universiteit van Antwerpen. "We zijn biologisch geprogrammeerd om van kinderen te houden. Als dat niet in onze genen zat, waren we uitgestorven."

Verschil vrouwen en mannen

Evolutionair is er wel een belangrijk onderscheid tussen mannen en vrouwen. "Bij vrouwen is de motivatie om van kinderen te houden groter. Zij brachten in onze geschiedenis de kinderen groot. Mannen verspreidden wel hun zaad, maar speelden vaak tweede viool in de zorg voor kinderen."

Maar, zegt hij: "Er is geen enkel gen waar niet ook uitzonderingen op bestaan. Er zullen dus altijd mannen én vrouwen zijn die niet van kinderen houden. Dat wordt tegenwoordig cultureel versterkt. Mensen zien meer dat kinderen energie vragen, lastig kunnen zijn en geld kosten."

Spontaan gaan huilen

Ondernemer Paul (niet zijn echte naam) had als kleine jongen al niets met leeftijdsgenootjes. "Ik vond er niks aan om kind te zijn. Ik praatte veel liever met volwassenen. Ik ben erg gesteld op logica en op dingen die verklaarbaar zijn. Kinderen hebben dat niet. Ik snap dat ze nog veel moeten leren, maar ik heb daar geen geduld voor."

Tot de leeftijd van 10 jaar - als kinderen wat rationeler worden - wordt Paul dan ook liever niet te veel met kinderen geconfronteerd. En kinderen niet met hem. "Ze voelen het wel aan hoor. Ik hoef maar te kijken naar kleine kinderen en ze gaan spontaan huilen", lacht hij. "Kinderen houden ook niet van mij."

Politiek correct

De familie en vrienden van Paul en Marieke weten dat zij niet dol zijn op kinderen en accepteren dat. Ze hebben beiden bovendien weinig kinderen in hun omgeving. Maar naar de buitenwereld moeten ze wel eens de schijn ophouden. Want anderen hebben minder begrip voor hun kinderaversie.

Voor zijn werk komt Paul vaak bij mensen thuis. "Waaronder bij veel ouderen die gesteld zijn op hun kleinkinderen en dan graag hun fotoboeken erbij halen. Dan geef ik wel het politiek correcte antwoord: 'goh wat leuk'. Dat vind ik helemaal niet erg hoor, maar me oprecht in hun verplaatsen, kan ik niet."

Doen alsof je ze leuk vindt

Ook Marieke vindt het geen probleem om te doen alsof. "Ik werk in de detailhandel. We hebben ook een juniorafdeling. Als ik daar moet invallen, heeft niemand door wat ik echt denk. Dat hoort erbij. Je anders voor doen dan je bent, is alleen wel vermoeiend."

Kindvrije zones

"Ik heb wel eens uren in een vliegtuig gezeten met een huilbaby. Ik begrijp echt dat ouders daar niet altijd iets aan kunnen doen, maar dan krijg ik wel moordneigingen", zegt Paul. "Figuurlijk dan." Zowel hij als Marieke zouden dan ook extra betalen voor kindvrije zones. Daar zijn al enkele initiatieven voor:

  • Vliegmaatschappijen experimenteren momenteel met kindvrije stoelen, maar die zijn nog niet beschikbaar op Nederlandse vluchten.
  • Of je nu wil kamperen of naar een luxe hotel wil: meerdere Nederlandse reisbureaus bieden kindvrije vakanties aan, en die zouden steeds populairder worden.
  • Kindvrije horeca, daar wil Nederland nog niet echt aan. Maar er zijn in het buitenland wel restaurants waar kinderen tot een zekere leeftijd niet binnenkomen. Ook is er een Nederlandse actiegroep, No Kids Allowed, die zich daar hard voor maakt en adressen verzamelt van gelegenheden met een minimale hoeveelheid minderjarigen.

Hoewel ze hun mening over kinderen niet aan de grote klok hangen, levert het een enkele keer toch wrijving op met anderen. "Ik ga echt niet grommen van kinderen, maar je moet in het openbaar oppassen met je non-verbale communicatie. Een geïrriteerde blik in een restaurant kan al commentaar opleveren", zegt Paul.

Absoluut een taboe

Marieke heeft één keer meegemaakt dat het uit de hand liep toen ze op Facebook een filmpje deelde van een kind dat een flinke smak maakte. "Ik wens helemaal niemand verwondingen toe. Het kind bleef ook ongedeerd. Toch dachten anderen dat ik het grappig vond, omdat ik niet van kinderen houd. Ze zeiden dat ik ziek was in mijn hoofd."

Niet om kinderen geven is absoluut een taboe, zegt Nelissen. "Van kinderen houden is niet alleen ingebakken in onze genen, maar daardoor ook in wat wij als samenleving moreel goed vinden. Iedereen met een afwijkende gedachte, vinden we abnormaal."

Geen liefde eisen

En dat vindt hij geheel onterecht. "Je zou zeggen dat we inmiddels zo ver zijn dat we die dwang van onze genen opzij kunnen zetten. Dat kunnen we kennelijk niet. En dus verbergen anderen wie ze zijn, terwijl ze er niets of niemand kwaad mee doen."

"Vroeger vonden we linkshandigen abnormaal, die dwongen we om rechts te schrijven", gaat hij verder. "Homoseksuelen mochten lang niet voor hun geaardheid uitkomen. Laten we ophouden met minderheden abnormaal te vinden. We zijn ontwikkeld genoeg om niet van anderen te eisen dat ze kinderen leuk vinden, laat staan dat ze zelf kinderen moeten krijgen."

Topnieuws