We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 maart 2017 15:16

Onderzoek bewijst: kinderen krijgen meer mee dan je denkt

Dat kinderen snel afgeleid zijn, is voor veel ouders een grote bron van ergernis. 'Even naar de supermarkt' kan al snel een tocht worden van een uur, omdat elk blaadje op de grond uitvoerig moet worden bestudeerd. Toch is dit vooral iets wat we moeten toejuichen.

Dat zegt psycholoog Alison Gopnik van de Universiteit van California. Zij deed een concentratietest onder een groep 4- en 5-jarigen en een groep volwassenen en vergeleek de resultaten met elkaar. Wat bleek: kinderen concentreren zich op andere dingen en hun waarnemingsvermogen werkt een stuk beter dan die van volwassenen.

Beide groepen kregen twee vormpjes te zien: een rode en een groene en kregen de opdracht zich op het rode object te concentreren. Even later kregen de twee groepen de objecten weer te zien, maar dan met een kleine aanpassing. De deelnemers moesten aangeven wat er aan de voorwerpen was veranderd.

Andere kijk

Opvallend was dat volwassenen vaker een goed antwoord konden geven als het om het rode object ging, terwijl kinderen beter wisten wat er was veranderd aan het groene, 'niet belangrijke' voorwerp.

Volgens onderzoekster Gopnik verklaart dit hoe kinderen naar de wereld kijken. "We zeggen vaak dat kinderen zich niet kunnen concentreren, maar wat we eigenlijk bedoelen is dat kinderen zich moeilijk níét kunnen concentreren. Zij kunnen de wereld om hen heen niet 'uitschakelen' zoals volwassenen dat doen, waardoor zij een scherper oog hebben voor dingen die minder voor de hand liggen."

Overal afleidingen

Kinderen hebben dan ook veel meer door dan volwassenen vaak denken, stelt Gopnik. Als je denkt iets achter de rug van je kinderen te kunnen bespreken als ze nog klein zijn, is er een grote kans dat ze toch het een en ander meekrijgen.

"Kinderen willen zo veel mogelijk van de wereld om hen heen leren", zegt de onderzoekster. "Waardoor ze alles in hen opnemen. Zo worden zij bijvoorbeeld afgeleid door een voorbij vliegend vliegtuig, als je met ze deur uit wil om naar school te gaan."

Dus, zegt Gopnik, als je nieuwe, mooie inzichten wilt doen en je horizon wilt verbreden, kun je 'hallucinerende drugs nemen, gaan mediteren of je verdiepen in de mystiek'. "Maar je kunt ook gewoon een wandeling maken met een 4-jarige."

Topnieuws