Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 december 2017 07:37

Nederlandse Lotte is mooiste tiener van de wereld: 'Maar ik ben vooral gewoon Lotte'

In juli van dit jaar werd de 18-jarige Lotte van der Zee uitgeroepen tot mooiste tiener van de wereld. "Mijn telefoon ontplofte daarna", blikt de Miss Teen Universe terug. "Jongens die ik helemaal niet kende, wilden ineens met me daten."

Maandenlang trainde ze ervoor en liet ze ongezond eten staan. Met effect: op 28 juli 2017 liet ze de andere 33 deelnemende missen achter zich. Tot grote verbazing van haarzelf. "Ik had nooit verwacht dat ik met de prijs naar huis zou gaan", vertelt ze enthousiast en met een Twentse tongval. "Er doen voornamelijk meiden uit Latijns-Amerika mee. De titel Miss Teen Universe was nog nooit door een Europese gewonnen en ook nog nooit door een blondine."

Daarbij verliep de avond van de verkiezing totaal niet vlekkeloos, herinnert de 18-jarige zich. "Ik kreeg een black-out." Toen de vraag werd gesteld hoe ze als miss zijnde Nederland zou uitdragen naar andere landen en wat haar bijzonder maakte, kon ze niet meer op haar goed voorbereide antwoord komen.


Tijdens de uitreiking van de Miss Teen Universe-titel. (Foto: Instagram)

Mooiste tiener

"Ik troostte mezelf met de gedachte dat ik het enige meisje was dat niet haar moedertaal sprak, maar het was natuurlijk echt niet leuk. Ik heb mijn vader het podium op geroepen en die vertaalde mijn verhaal naar het Engels. Na drie zinnen wist ik weer wat ik wilde zeggen, maar ik had even dat steuntje nodig omdat ik zo gespannen was."

Dat Lotte zich een jaar lang mooiste tiener van het universum mag noemen, vindt ze heel bijzonder. Al blijft ze er vooral nuchter onder. "Er zijn genoeg meiden die mooier zijn en mij hadden kunnen verslaan, alleen hebben zij niet meegedaan met de verkiezing."

Miss Teen Overijssel

Lotte deed al langer modellenwerk. Toen ze een modeshow liep, werd ze gescout, vertelt ze. "Er werd gevraagd of ik wilde meedoen aan Miss Teen Overijssel. Tot mijn verbazing won ik." Vervolgens deed ze mee aan de landelijke Miss Teen-verkiezing. "Ik dacht: die win ik nooit. Maar mijn ouders zeiden: je kunt zitten kniezen, of je gaat er gewoon voor. Dus ik ging voor dat laatste."

Deelname aan Miss Teen Universe was de volgende stap. Daaraan meedoen kost veel voorbereidingstijd, vertelt Lotte. Een van de onderdelen van de verkiezing, is je inzetten voor een goed doel. De Enschedese fietste daarom 330 kilometer door Nederland, om geld op te halen voor Haarwensen. Een stichting die zieke kinderen een pruik van echt haar schenkt.

Guatemala

Zodra Lotte de felbegeerde prijs in Guatemala gewonnen had, ontplofte haar telefoon. "De organisatie had er meteen een persbericht uitgestuurd, dus de volgende ochtend stond het op veel sites en in kranten. Vrienden werden wakker met het bericht dat ik gewonnen had. Ik kreeg veel appjes en werd continu gebeld voor interviews. Jongens die ik helemaal niet kende, stuurden berichtjes: wil je op date? Zullen we trouwen? Hoe kun je dat doen, denk ik dan. We kennen elkaar helemaal niet."

Nu, een halfjaar na dato, duurt de drukte nog steeds voort. "Ik krijg veel klussen aangeboden. Promotiewerk op beurzen bijvoorbeeld, of gastvrouw op evenementen. Maar ik studeer ook nog 'schoonheid en wellness' en ik loop op dit moment stage bij een beautysalon, dus ik kan niet alle klussen aannemen."

Tv-programma's


Tijdens de opnamen van RTV Oost. (Foto: Instagram)

Het leukste aan het winnen van de titel vindt Lotte dat ze werd uitgenodigd voor televisieprogramma's. "Ik zat bijvoorbeeld in RTL Summer Night en in het datingprogramma Love at First Lie. En omdat ik graag presentatrice wil worden, mocht ik bij RTV Oost het weerbericht voorlezen. Bij elk interview leer ik nieuwe dingen en ik leer andere mensen kennen. Ik ben dankbaar dat ik dit mag meemaken."

Het grootste compliment dat Lotte het afgelopen jaar heeft gekregen, is dat vrienden zeggen: Lotte is gewoon Lotte gebleven. "Veel mensen denken: ze heeft gewonnen dus zal wel naast haar schoenen lopen. Maar ik blijf gewoon mezelf en doe mijn dingetje. Ik ben nog steeds de Lotte die ik altijd al was."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws