Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 januari 2018 07:50

Moeder Rita blikt terug op geboorte millenniumbaby: 'Verschrikkelijk, al die aandacht'

Moeder Rita blikt terug op geboorte millenniumbaby: 'Verschrikkelijk, al die aandacht'
Shannon en haar moeder Rita.

Het was 1 januari 2000, ongeveer een minuut over twaalf, toen Shannon Brandes werd geboren. Vandaag is ze 18 geworden en blikt ze samen met haar moeder terug op hoe het is om de Nederlandse millenniumbaby te zijn. Moeder Rita Wuring: "Ik deed geen oog dicht door alle pers in huis."

Er was in 1999 nogal wat te doen om de millenniumbaby's. In Noorwegen boden hoteleigenaren in april, zo rond de perfecte conceptiedatum, 'seksarrangementen' aan. In Engeland wilde een televisiemaatschappij de eerste bevalling van 2000 vastleggen. En in Duitsland werden gynaecologen gewaarschuwd om geen onnodige keizersnedes uit te voeren, omdat veel vrouwen er alles voor over zouden hebben de eerste baby van het nieuwe millennium te baren.

Dat geldt niet voor Rita Wuring, de moeder van de Nederlandse millenniumbaby Shannon Brandes. "Het is natuurlijk ergens wel bijzonder, maar ik had al snel schoon genoeg van alle media-aandacht", vertelt ze. "Het huis zat de eerste dagen vol, ik kon niet slapen door alle drukte en vond het heel vervelend steeds weer hetzelfde verhaal te moeten vertellen. Shannon moest ook steeds uit bed gehaald worden voor foto's en video's. En een paar dagen na de geboorte belde het tv-programma Koffietijd, of ik wilde langskomen. Hoe kunnen mensen dat nou vragen?"

Twee millenniumbaby's

Ook toen Shannon 1 werd, stonden de journalisten weer op de stoep. En toen ze naar school ging en 10 werd weer. Gelukkig vond Shannons vader het niet erg om de media te woord te staan, vertelt Rita. "En toen ze 10 werd, heb ik gezegd: nu kun je zelf het woord voeren en mag jij bepalen of je wilt dat we ergens aan meewerken of niet." Nu, 18 jaar later, vindt Shannon het wel leuk even terug te blikken. Al heeft ze er zelf weinig over te vertellen. "Ik weet er niks meer van, maar het is wel bijzonder, denk ik."

Of Shannon nou de millenniumbaby is of Tim Groenewoud, daarover ontstond in 2000 wat onenigheid. Beide baby's zouden om 1 over 12 geboren zijn. Tim in Hoevelaken en Shannon in Veldhoven. De vader van Shannon (foto links), die in 2011 overleed, zei in een eerder interview met Omroep Brabant dat zijn dochter eigenlijk om 20 seconden over 12 ter wereld kwam, maar dat de verpleegsters het hebben afgerond naar 1 minuut.

Telefoonnummer

Er was een speciaal telefoonnummer waar naartoe gebeld kon worden om de geboorte van een baby in het verse millennium te melden, vertelt Rita. "De verpleegster vroeg of ze mocht bellen. In eerste instantie zei ik nee, maar de verpleegster zei: dat is toch leuk. Toen ik instemde, bleken we de eerste te zijn."

De millenniumbaby's uit andere landen heeft Shannon nooit ontmoet. "In sommige landen worden de studies van deze kinderen betaald", vertelt Rita. "Wij hebben geld en een knuffelbeer gekregen van de gemeente en ook nog 2000 gulden van een verloskundige die destijds een website bijhield. Omdat wij geen internet hadden, wisten we niet dat ze Shannon geld wilde geven. Ze heeft ons uiteindelijk zelf benaderd."

Speciaal plekje

Alle kinderen die in 2000 waren geboren, mochten in Veldhoven een boom planten in het Millenniumbos. De boom van Shannon heeft een speciaal plekje. "Met een bankje eromheen. Daar zijn we af en toe nog weleens naar teruggegaan."

Rita beschrijft haar dochter als een lief, eerlijk en trouw meisje. "Nu ze 18 is, wil ze haar rijbewijs gaan halen. Ze is precies zoals ieder ander kind."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws