Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 november 2016 21:05

'Hoeveel kinderen jij krijgt, wordt ook bepaald door je DNA'

Hoeveel kinderen jij krijgt, en op welke leeftijd je je eerste kind krijgt, heb je niet helemaal zelf in de hand. Onderzoekers ontdekten dat een deel van ons DNA daar invloed op heeft.

Ons voortplantingsgedrag heeft niet alleen maar te maken met onze partner, omgeving en sociale keuzes. In het blad Nature Genetics stellen onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder die in Oxford, Uppsala en Groningen, dat een deel van ons DNA ook invloed heeft op de leeftijd waarop we kinderen krijgen en hoeveel kinderen we krijgen. 

Laat of vroeg?

De wetenschappers wijzen twaalf 'regio's' aan in ons DNA die daarvoor zorgen. Daarvoor hebben zij 238.064 mannen en vrouwen onderzocht. 

Die zogenoemde regio's verklaren voor ongeveer 1 procent dat sommige mensen heel vroeg hun eerste kind krijgen, en anderen juist laat. De regio's verklaren voor 0,2 procent dat de ene persoon meer kinderen krijgt dan de ander. 

Voor het eerst

Melinda Mills van de University of Oxford leidde het onderzoek en zegt: "Voor het eerst weten we dat DNA invloed heeft op ons voortplantingsgedrag." Zo ontdekten de onderzoekers dat vrouwen met DNA-delen die samenhangen met het uitstellen van het ouderschap, óók DNA-delen bevatten die in verband staan met een late menstruatie en menopauze.

Volgens Mills kunnen artsen deze informatie in de toekomst gebruiken om vragen te beantwoorden als 'hoelang kan ik nog wachten met het krijgen van kinderen?' 

Maar, Mills wil er ook bij zeggen dat de leeftijd waarop mensen vader of moeder worden en hoeveel kinderen ze krijgen, ook 'sterk afhankelijk zijn' van andere dingen. "Sociale factoren en omgevingsfactoren zullen altijd een grotere rol spelen bij het al dan niet krijgen van kinderen."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Topnieuws