We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 januari 2017 13:34

Hoe houd je je kinderen bij alcohol vandaan? Zo stel je goede regels op

De brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil dat niet de kroegbazen, maar de volwassenen die alcohol doorgeven aan minderjarigen, worden beboet. Op dit moment krijgt de eigenaar van een café of restaurant een boete als blijkt dat minderjarigen alcohol drinken.

En dat terwijl de barman in een volle kroeg moeilijk in de gaten kan houden waar ieder biertje heen gaat, zegt de organisatie. Toch kunnen kinderen, als ze dat willen, zelfs met zo'n boete nog steeds makkelijk aan alcohol komen. Via social media bijvoorbeeld, of door gewoon de gok te wagen in de supermarkt.

Hoe zorg je er als ouder voor dat je kinderen geen alcohol drinken? Negen tips van Martijn Planken van de GGD en kinderarts Nico van der Lely.

1. Stel regels en houd je aan de wet
Stel duidelijke en simpele regels waar je zelf achter staat en die je kind ook kan nakomen. Kinderarts Nico van der Lely: "De wet luidt sinds drie jaar: geen alcohol tot je achttiende. Geen druppel dus voor die tijd. Houd je daar ook aan. Dat is voor iedereen duidelijk. En de wet is er niet voor niets."

2. Leg de regel uit
Martijn Planken van de GGD adviseert: "Je stelt de regel niet zomaar. Leg je kind uit waarom je de regel stelt en geef aan dat je dit uit zorg en liefde voor je kind doet. Ga ook na of je kind de regel begrijpt."

3. Geef de reikwijdte van de regel aan
Vertel in welke situatie de regel geldt. Bijvoorbeeld bij het uitgaan, bij vrienden thuis, op vakantie, (school)feesten en (school)kampen.

4. Raak niet meteen in paniek als het mis gaat
Stel: je kind komt wel een keer thuis met teveel drank op. "Raak dan niet meteen in paniek", zegt kinderarts Van der Lely. "Als je kind een keer laveloos thuiskomt, heeft hij niet meteen een alcoholprobleem. Bij kinderen kan alcohol opeens hardnekkig toeslaan. Bij volwassenen gaat dat meer geleidelijk. Praat er natuurlijk wel over met je kind."

5. Help je kind met de regel
Het is niet voor elk kind eenvoudig om in elke situatie de regel na te leven. Zorg dat je met je kind allerlei situaties doorloopt en met hem bespreekt hoe hij zich aan de regel kan houden en niet valt voor groepsdruk of andere verleidingen.

6. Controleer de regel
Een regel is pas een effectieve regel als je ook controleert of je kind er zich aan houdt. Je hoef niet met een blaastest voor de deur te liggen, maar zorg wel dat je kind doorheeft dat je hem controleert op de afspraak die jullie hebben gemaakt. Komt je kind dus thuis, zeg dan dat ie altijd even een kus moet komen geven. Kun je meteen checken of er alcohol is gedronken, stelt kinderarts Van der Lely.

7. Wees helder en duidelijk over de gevolgen als je kind zich niet houd aan de regel
Een regel is pas sterk als er gevolgen zijn voor het kind. Zorg dat je kind precies weet welke gevolgen het gaat hebben als hij zich niet aan de regel houd.

8. Geef je kind ook op zijn lazer
Houdt je kind zich niet aan de afspraken? Van der Lely: "Geef hem dan op zijn kop. Regels zijn regels, daar moet je kind zich aan houden. Pak desnoods zijn smartphone af." 

9. Beloon je kind voor goed gedrag
Straffen is één kant van de medaille. Belonen is minstens zo belangrijk, vindt Planken. Je laat hiermee je waardering zien voor het feit dat je kind zich aan de regel heeft gehouden.

Reageren op ons artikel? Ga dan naar onze Facebookpagina.

Topnieuws