Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 juli 2017 08:43

Het X-plan: één sms'je, en je vader komt je redden

Om vriendschappen of hun eigen imago niet in gevaar te brengen, doen pubers soms dingen die helemaal niet bij ze passen. Daar bedacht de Amerikaan Bert Fulks een oplossing op. Stuurt zijn zoon hem een sms'je met de letter X, dan komt hij hem meteen halen. Maar hebben kinderen dat wel nodig?

In zijn blog beschrijft Fulks hoe het 'X-plan' werkt. Als zijn zoon zich niet op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld als zijn vrienden alcohol drinken en hij dat niet wil, dan hoeft hij alleen maar een 'X' naar zijn vader te sms'en. Zijn vader belt hem dan op, zogenaamd met een spoedgeval. Hij zegt dat hij meteen naar huis moet komen en dat hij over vijf minuten voor de deur staat om hem op te halen. Handig, want zo hoeft zijn zoon niet zelf een smoesje te verzinnen.

Geen vragen stellen

Er is wel een voorwaarde aan die 'X': als zijn zoon hem stuurt, mag Bert niet oordelen over de situatie en hem er geen vragen over stellen. "Zelfs niet als hij tien kilometer is van de plek waar hij zou moeten zijn. Voor sommige ouders zal dat best moeilijk zijn, maar het is goed voor het wederzijdse vertrouwen", schrijft hij. Zijn zoon moet zich veilig blijven voelen om hulp te vragen.

Opvoedkundige Marina van der Wal vindt de 'X' een geweldig idee. "Deze vader geeft zijn zoon  aan de ene kant het vertrouwen en de ruimte om fouten te maken, en tegelijkertijd biedt hij een steuntje in de rug. Als je mijn hulp nodig hebt, dan ben ik er, zegt hij eigenlijk. Maar dan op een hele praktische manier."

Recht van de sterkste

Een puber kan haast nog niet zeggen dat hij een bepaalde situatie niet oké vindt, zegt Van der Wal. "Daar heb je best veel lef voor nodig." Toch is er een belangrijke voorwaarde voor het gebruiken van de 'X', zegt ze. "Laat je kind zelf bepalen in welke situatie hij hem wel en niet gebruikt. Zeg dus niet: als je vrienden alcohol drinken, kies dan voor de nooduitgang, maar laat je kind het zelf inschatten. Alleen dan geef je je kind eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen."


(Foto Getty)

Ook pedagoog Mieke van Stigt vindt de 'X' een goed hulpmiddel. "De groepsdruk waarmee kinderen te maken hebben, is meestal die van de school of de straat. Het zijn situaties waarin door gebrek aan toezicht en verantwoordelijke leiding algauw het recht van de sterkste bestaat. Dan kun je wel vinden dat kinderen maar moeten leren dit met elkaar op te lossen, of dat ze weerbaar moeten worden, maar dat betekent in feite dat je de zwakkeren aan hun lot overlaat."

'Nee' leren zeggen

Pedagoog Bas Levering vindt de 'X' juist helemaal niks. "Het probleem is heel serieus, maar het hoort erbij. Die groepsdruk ontstaat niet in de puberteit, maar al veel eerder, als kinderen acht of negen zijn. Dan krijgen ze soms van andere kinderen de vraag om bepaalde dingen niet aan hun ouders te vertellen."

Op dat moment ontstaan die dilemma's dus al voor kinderen, zegt Levering. "De grote sleutel is dat je voortdurend probeert die betrokkenheid te houden, en dat je kinderen 's avonds aan de eettafel de kans geeft over hun problemen te praten." Daarnaast is het belangrijk dat kinderen leren op eigen benen te staan, zegt hij. "Ze moeten gewoon zelf nee leren zeggen."

Afstand nemen

En voor hun ontwikkeling is het ook niet goed. "De puberteit draait erom dat kinderen afstand leren nemen van hun ouders. Ze ontwikkelen hun eigen identiteit, maar met dit middel trek je je kinderen juist naar je toe. De 'X' wordt gebracht als nooduitgang, maar het remt de volwassenwording, het staat de ontwikkeling in de weg."

Je kunt je ook afvragen hoe hard de 'X' nodig is, zegt Levering. "Als je terugdenkt aan je eigen jeugd: heb je jezelf weleens in een situatie bevonden waarin je dit middel had moeten gebruiken? We hebben allemaal wel met kwajongens te maken gehad, maar ik vraag me af hoeveel pubers hier daadwerkelijk gebruik van zullen maken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws