Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 april 2018 18:06

Geldverspillende 'driedubbele controlelast' drijft gezinshuizen tot wanhoop

De beheerders van gezinshuizen zijn de wanhoop nabij omdat het ministerie van VWS hen jaarlijks dwingt een ellenlange controleprocedure te doorlopen.

Honderden gezinshuizen zijn er verspreid over ons land. Gemiddeld zitten er tussen de 2 en 6 uit huis geplaatste kinderen die daar langdurig wonen. Als een kind niet meer thuis kan wonen en het zoveel problemen heeft dat wonen in  een gewoon pleeggezin niet lukt, dan gaan ze naar een gezinshuis.

Geld- en tijdverslindend gedoe

Jaarlijks moeten deze gezinshuizen verantwoording afleggen over hun doen en laten aan de inspectie jeugdzorg. En dat is volgens bestuurder Rob de Munck van Gezinshuis.com een geld- en tijdverslindend gedoe: "Elk gezinshuis is urenlang bezig met het invullen van formulieren. Dat kost honderden euro's."

Niet dat De Munck tegen verantwoording afleggen is. Maar dat gebeurt volgens hem al omdat de kinderen via grote zorg organisaties als Trias jeugdhulp en Yorneo in een gezinshuis worden geplaatst. "En die leggen verantwoording af voor hun doen en laten. Toch eist VWS dat de beheerders van gezinshuizen dat ook nog eens doen."

'Werkverschaffing is van de jaren 30'

De halsstarrigheid van VWS schiet ook het CDA-Kamerlid Peters in het verkeerde keelgat. Hij wil dat minister De Jonge (VWS) een eind maakt aan de ‘driedubbele controlelast’: "Je moet werk maken van elke idiote administratieve last, dus ook van deze. De werkverschaffing is van de jaren 30."

Het ministerie van VWS zegt de problemen 'serieus' te nemen: "Wij zijn met de huizen in gesprek en doen onderzoek naar een efficiëntere jaarverantwoording."

Meer op rtlnieuws.nl:
Alicia (13) wacht al bijna haar hele leven op plek in pleeggezin

Topnieuws