Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 mei 2017 17:14

Geadopteerd uit Sri Lanka: 'Ik geloof niet dat we tweelingzussen zijn'

Is zij écht mijn tweelingzus? Die vraag houdt Marleen en Miranda al jaren bezig. Ze werden in 1985 als tweeling geadopteerd uit Sri Lanka, maar hebben altijd getwijfeld of ze wel familie zijn. "Toen ik op tv een Sri Lankaanse zag van wie de adoptiepapieren niet klopten, draaide mijn maag zich om."

Zo'n 70 procent van de papieren is niet in orde, schat een oud-bestuurslid van adoptiebureau Flash, dat destijds veel van de adopties uit Sri Lanka regelde, vanavond in het tv-programma Zembla. In veel gevallen is de informatie niet volledig of zijn de gegevens zelfs vervalst. Hoewel de adoptie van Miranda en Marleen via een ander bureau werd geregeld, herkennen zij zichzelf sterk in het verhaal.

Eenzaam gevoel

"Ik denk dat ik altijd wel heb geweten dat ik niet op mijn zus lijkt", zegt Marleen. "Onze karakters zijn totaal verschillend, en ook uiterlijk lijken we helemaal niet op elkaar. Zij is donker en ik een stuk lichter. Als puber gaf me dat soms een heel eenzaam gevoel. Ik heb wel eens gedacht: zou het niet beter zijn geweest als ik in Sri Lanka was gebleven? Want hier had ik het gevoel dat er te veel niet klopte."

"Mijn ouders zeiden dat zij ook altijd het gevoel hebben gehad dat Miranda en ik geen zussen zijn en zeker geen tweeling"

Maar de echte schok kwam toen ze een aantal jaar geleden Spoorloos zat te kijken en een meisje zag dat op zoek ging naar haar Sri Lankaanse adoptiemoeder. "Ze had bij haar adoptiepapieren een foto van de vrouw die haar moeder zou moeten zijn, maar dat was ze niet. Mijn maag draaide zich helemaal om. Ik belde mijn adoptieouders, die de uitzending ook gezien hadden, en zij zeiden dat zij ook altijd het gevoel hebben gehad dat onze adoptiepapieren niet kloppen. Dat Miranda en ik geen zussen zijn en zeker geen tweeling."


Dit zou de biologische moeder van Marleen en Miranda zijn, op de foto met de toen pasgeboren tweeling. (Foto: Marleen Blenkers)

Foto 'biologische moeder'

Miranda en Marleen kregen bovenstaande foto van 'hun biologische moeder' bij hun adoptiepapieren. Miranda lijkt volgens hen heel erg op die vrouw, maar Marleen totaal niet. "Toen ik in Sri Lanka was, zei iedereen ook: jij lijkt helemaal niet op een Sri Lankaans meisje. Dat voelt ontworteld. Heel frustrerend. Ik voel heel erg de behoefte om te weten wie mijn biologische ouders zijn, om hen op te zoeken. Maar als Miranda en ik geen biologische zussen zijn, waar moet ik dan beginnen?"

"Mijn ouders wilden twee kindjes. Misschien hebben ze daarom gedaan alsof wij een tweeling waren?"

Dat de papieren van Miranda kloppen, daar twijfelen de zussen niet aan. Maar die van Marleen? "Ik heb het idee dat ik erbij gegeven ben. Mijn ouders wilden twee kindjes. Misschien hebben ze daarom gedaan alsof wij een tweeling waren? We waren twee weken oud toen we geadopteerd werden. Ik was sterk ondervoed, Miranda helemaal niet, dat is toch vreemd als we uit hetzelfde gezin zouden komen?"

Betere band met zus

Voor het gevoel tussen de zussen maakt het weinig uit. "Ik denk dat die zelfs beter wordt als we uitsluitsel zouden hebben. Omdat ik met al die vragen zit, is het lastig om te accepteren dat we zo verschillend zijn. Mijn vraagtekens en onrust zouden dan voorbij zijn. Maar die zussenband die blijft, daarvoor maakt het geen verschil."

Toch hebben ze nog geen DNA-test gedaan. Het gesprek daarover werd vanochtend wel weer aangewakkerd, toen ze hoorden over de uitzending van Zembla. "We zeiden: we moeten het echt doen. Maar het is ook spannend. Als mijn papieren vervalst zijn, hoe kom ik dan ooit nog achter wie mijn biologische ouders zijn? Waar ik vandaan kom? En tegelijkertijd weet ik dat we geen zussen zijn. Ik kan niet uitleggen waarom, dat is intuïtie."

Topnieuws