Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

31 december 2017 15:45

Dit zijn de helden van 2017: 'Door mijn moeder is ons hele gezin sterker geworden'

Het wereldnieuws haalden ze niet, maar voor familie en vrienden zijn dit de helden van 2017. Via Facebook vroegen we naar bijzondere verhalen. We lichten er drie uit.

Moeder gaat studeren

Michelle Weerensteijn (17) is trots op haar moeder Mariska (43). "Mijn moeder appte me in januari toen ik bij een vriendin in Groningen zat: ik kan een opleiding tot keurmeester in slachterijen gaan volgen. Maar dan moet ik wel een half jaar lang vijf dagen per week in Houten blijven slapen. Vind je dat goed? Ik vroeg aan m'n moeder of ze het echt wilde. 'Ja', zei ze. 'Dan moet je het doen', zei ik."

"Mijn moeder heeft jarenlang in een slagerij gewerkt tot mijn zusje, die nu vijftien is, en ik werden geboren. Ze ging gedeeltelijk werken zodat ze thuis was als wij uit school kwamen." Nu haar dochters zelfstandig zijn, wilde Mariska weer aan de slag. En deze kans kon ze niet laten lopen.

Keihard gewerkt

Dit betekende wel dat haar moeder ineens op doordeweekse dagen niet thuis was, dus moesten Michelle, haar vader en zusje veel meer in het huishouden doen en koken. "Door haar keuze zijn we er allemaal op vooruit gegaan, we zijn een stuk zelfstandiger geworden."

Voor ze aan haar studie begon, haalde Mariska ook nog haar rijbewijs. "Papa zei weleens: 'Ik ben geen taxi'. Maar sinds mama haar rijbewijs heeft, komt ze ons in haar Opel Meriva van ons werk of van de bushalte halen." En ze rijdt naar haar nieuwe baan, als keurmeester in een slagerij. "Ze heeft keihard gewerkt en is hierdoor sterker geworden. We zijn als gezin ongelooflijk trots op haar."

Nog meer helden

Via Facebook vroegen we naar bijzondere verhalen. We kregen veel reacties, waaronder deze:

  • Pleuni Bartels: "Bas ten Elzen heeft ondanks zijn stoornis in het autismespectrum enorme vooruitgang gemaakt op het sociale vlak. Niet alleen op school voelt hij zich veel meer op zijn gemak, hij heeft zelfs een baantje als vakkenvuller in de plaatselijke supercoop! Wij weten hoe moeilijk je het hebt gehad en zijn super trots op je! Xxxxx mildred, Milan en Esmee."
  • ​Lucinde Bak: "Mijn moeder is wensvervuller van de stichting Make-A-Weddingwish. Deze stichting zet zich in voor mensen die terminaal ziek zijn en toch nog graag willen trouwen. Morgen is het tweede wenshuwelijk. Ze heeft deze bruiloft geregeld in slechts twee weken! Dit betekent dat ze 24 uur per dag ermee bezig is. Ik heb hier heel erg veel respect voor en vind zeker dat ze het verdient om extra in het zonnetje te worden gezet. Naast deze drukke bezigheden heeft ze ook nog drie kinderen. En momenteel de zorg over mij omdat ik geopereerd ben en even niks zelfstandig kan. Ik ben haar heel dankbaar en ik ben heel trots op mijn super mama."
  • Geeta Gayadin: "Ik wil graag een vriendin, Manon Ootes, in het zonnetje zetten. Zij heeft een nier gedoneerd aan mijn man. Sinds begin van dit  jaar is hij heel hard achteruit gegaan, hij is nierpatiënt en heeft cystenieren. Er was dialyse nodig om te overleven. Na een oproep op Facebook voor een donornier, heeft Manon gereageerd. Manon heeft op jonge leeftijd haar vader verloren en dat wilde ze niet voor mijn dochters. In september heeft de transplantatie met succes plaatsgevonden. Met beiden gaat het heel goed. Wij kunnen weer als gezin genieten van elkaar. We zijn haar heel dankbaar."

Gered van zelfmoordpoging

"Maurice heeft me ervan weerhouden voor de trein te springen", vertelt Kim van Huizen (18). "Hij kwam precies op het goede moment." 2017 was een pittig jaar voor haar. Ze worstelde met een depressie en een angst- en paniekstoornis. Ook is ze jarenlang gepest.

Tijdens haar zomervakantie in Winterberg dreigde het mis te gaan, maar ze zat op de datingapp Badoo, waar ze in contact kwam met Maurice Mazenier (25). "We begonnen te kletsen, het gesprek werd persoonlijk. Ik vertelde hem dat de tante van mijn oma net was overleden, ze was mijn vertrouwenspersoon. Zij zorgde ervoor dat ik overeind bleef staan en ik had veel moeite met haar verlies."

Echte liefde

Terwijl ze aan het appen was met Maurice, ontstond er een ruzie met verschillende mensen naar aanleiding van een Facebookbericht. "Iemand beschuldigde me ervan een foto op Facebook gezet te hebben, maar dat was ik niet. Mensen keerden zich tegen me en pestte me. Ik kon alle aandacht en problemen niet meer aan en wilde zelfmoord plegen."

Ze vertelde Maurice dat ze het leven even niet meer zag zitten. "Hij nam me serieus, luisterde en steunde me. Door hem leef ik nog en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor." Sinds Kim terug is van vakantie begonnen de twee met daten. Dat gaat zo goed, dat ze binnenkort gaan samenwonen. “Maurice heeft me laten zien wat echte liefde is, daarom wil ik hem bedanken."

Kapperszaak brandt af

"Na zestien jaar hard werken is afgelopen november de kapperszaak van mijn zus afgebrand", vertelt Samira Afkir. De brand is vermoedelijk aangestoken. Drie weken was de zaak gesloten. "Mijn zus Chama heeft alles op alles gezet om de schade te herstellen zodat ze voor de feestdagen weer open kon gaan, ze wilde haar klanten niet teleurstellen."

Dat is gelukt. Samira vindt haar zus moedig. "De afgelopen weken waren stressvol. Chama is veel afgevallen. Niet zo gek want de zaak waar ze 16 jaar aan heeft gewerkt, was weg. Haar wereld stortte in. Nu is ze weer aan het werk in een half afgemaakte zaak. Er mist nog een balie, er zijn te weinig handdoeken, maar dat komt allemaal wel weer. Beetje bij beetje bouwt ze de boel weer op." 

Topnieuws