Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Bijzondere vakanties

We vroegen onze bezoekers naar hun niet alledaagse, superspannende of heel bijzondere vakanties. Daar kwamen veel reacties op. Hier een paar van de mooiste verhalen.

We vroegen onze bezoekers naar hun niet alledaagse, superspannende of heel bijzondere vakanties. Daar kwamen veel reacties op. Hier een paar van de mooiste verhalen.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Gezin
14 augustus 2017 06:55, in:

Bijzondere vakanties

IJsdriften en op de motor door de Himalaya, Joost en Wil crossen tijdens hun vakantie

IJsdriften en op de motor door de Himalaya, Joost en Wil crossen tijdens hun vakantie
Wil: 'Onder de modder, maar enorme voldoening'

Rustig aan het strand liggen met een boekje is er voor Joost en Wil niet bij: zij gebruiken hun vakantie om kilometers te maken. Wil trok met zijn motor door het Himalaya-gebergte en Joost gaat zo vaak hij kan driften op het ijs.

Een weekje all-inclusive naar Turkije? Wil Thijssen (66) uit Cuijk moet er een beetje om lachen. "Om uit te rusten prima, maar geef mij maar een vakantie waarin je wat meemaakt. Dat je moe thuiskomt in plaats van uitgerust." Wil geniet van het avontuur. Hij is net terug van een motorreis naar het Himalaya-gebergte.

Bucketlist

Wil is inmiddels gepensioneerd. Tijdens de zomermaanden zit hij zeker drie keer per week op z'n motor. Een avontuurlijke motorreis maken stond nog op zijn bucketlist. "Op zich is een motorreis naar de Himalaya niet heel bijzonder, maar ik zag een nieuwe reis. Een spectaculaire reis ook, omdat er routes in zaten die nog niet eerder in groepsverband gedaan waren."

Een uitdaging die Wil helemaal zag zitten. "Voor de één is het een uitdaging om een marathon te lopen, voor mij is het dit. Het avontuur. Het moest ook wel nu. Ik ben 66 en je rijdt het merendeel van de kilometers toch tussen een hoogte van 3000 en 6000 meter. Daar is weinig zuurstof, dat maakt het extra zwaar."

Een reuzegevoel

Gemakkelijk was het bepaald niet. En af en toe vroeg hij zich zelfs af: "Waar ben ik aan begonnen?" Bijvoorbeeld toen ze 150 kilometer offroad moesten rijden naar de volgende plek. Soms door 30 centimeter diep water van watervallen die van de berg af kwamen. 

"Je valt, je wordt nat, de motor valt uit. En toen we er na 7 uur rijden eindelijk bijna waren, stuitten we op een politiepost die al gesloten was. Konden we weer terug, dezelfde zware route nog een keer. Je bent doodmoe en zit onder de modder, maar het geeft een enorme voldoening. Dat het dan toch lukt, dat is een reuzegevoel."

Over ijs scheuren

Ook Joost Koenders (45) houdt van actie tijdens zijn vakantie. Zijn passie is ijsdriften. "Het is gewoon verslavend om dat ijs op te gaan en die auto onder controle te houden." In de winter reist hij een paar keer per jaar af naar Zweden, om daar met 100 kilometer per uur over het ijs te scheuren. 

"Het is ontstaan vanuit de autosport", zegt Joost. Hij heeft jarenlang in een professioneel raceteam gezeten. Ze vonden het jammer dat in de winter niks op de circuits gebeurde. "Toen kwam het idee om spikes onder de banden te doen en op het ijs te racen." In een omgebouwde BMW rijden ze over uitgezette circuits, van maximaal 4,2 kilometer. 

Baas over de auto

"De sport is kijken of je die auto kunt beheersen. Dat jij de baas bent over de auto en niet andersom." Tijdens zijn vakantie zit Joost eigenlijk de hele dag in de auto. "Van negen uur 's ochtends tot zonsondergang. Het doel is om zo veel mogelijk meters op het ijs te maken."

Hoe gevaarlijk de sport er ook uitziet, volgens Joost kan er niet veel misgaan. Als je uit de bocht vliegt kom je in een laag sneeuw van 40 centimeter terecht en niet in de vangrail. "We moeten wel eens auto's eruit slepen, maar we hebben geen echte crashes gehad", zegt Joost. "Op het ijs lopen is gevaarlijker, dan kun je uitglijden en vallen." 

Vakantie? 

Over het ijs scheuren en afzien op je motor, is dat eigenlijk vakantie? "Veel mensen begrijpen het niet", zegt Wil. "Dat je risico neemt, dat je het geld er voor over hebt, dat je zoiets voor de vakantie doet. Zelfs veel motorrijders zeggen dat tegen me. En het is ook gevaarlijk. Je rijdt op een paadje over gravel de berg af. Rotsen aan de ene kant. Een stuurfout en je bent dood."

En toch was het echt vakantie voor Wil. "De reis kostte zo'n 5000 euro. En het was afzien, ik ben 5 kilo afgevallen. Maar het was het absoluut waard. De motor geeft je vrijheid. Je komt op plekken waar je anders niet komt. En je ziet de gastvrijheid van mensen die zelf niets hebben. Het heeft echt wat met me gedaan. En ook al was ik moe, ik kreeg er veel energie van."

Meer op rtlnieuws.nl:

11 augustus 2017 06:00, in:

Bijzondere vakanties

Geen camping dit jaar, maar een slagveld: 'Ik plunder soldaten en kook op vuur'

Waar anderen hun koepeltentje opgooien op de camping, staat de tent van Dorine van Gils (19) deze zomer in verschillende 16de eeuwse kampementen aan de rand van een slagveld. Ze doet aan re-enactment, het naspelen van historische gebeurtenissen. De 80-jarige oorlog is haar favoriete tijdsperiode.

"We staan voor de poort op de Markt. Geertruidenberg is ingenomen door de Spanjaarden en prins Maurits, later prins van Oranje, moet die gaan bevrijden. Soldaten hebben musketten, lange geweren, in hun handen of pieken, 5,5 meter lange stokken. Achter hen staan kanonnen. Met luidkeelse oerkreten bestormen ze de poort."

De verenigingen van Dorine spelen de 80-jarige oorlog na, de lange strijd tegen de Spaanse overheersing in Nederland. Een van de verenigingen, Bergsche Battery, speelt eens in de vier jaar het beleg van Geertruidenberg in 1593 na. Het is de stad waarin Dorine is opgegroeid en waar ze woont. Ze is net afgestudeerd aan de opleiding Manager Recreatie aan De Rooi Pannen.

Roven en plunderen

Dorine is tijdens de re-enactments een marketenster, een vrouw die meegaat naar een veldslag. Ze brengt de mannen water tijdens de veldslag, kookt, doet handwerk en steelt van soldaten die op het slagveld zijn gesneuveld. "Samen met andere marketensters gaan wij ze plunderen. We kijken of ze geld en wapens bij zich hebben of waardevolle dingen als schoenen. Om onszelf te beschermen hebben we dolken bij ons."

Dorine kookt op het kampement op kampvuur. In het dagelijks leven gebruikt ze internet om recepten uit die tijd te zoeken. "Ik zoek op wat voor ingrediënten ze hadden in de 16e eeuw en welke recepten lekker zijn. Ik doe veel met pastinaak. Alles wat je nu aan onkruid ziet, gebruikten ze toen in hun maaltijden. Met aardappelen kan ik niks, die zijn pas met Columbus meegekomen. Gek genoeg hadden ze wel een soort pasta, die brachten de Romeinen mee."

Veldslagen in Europa

Re-enactment is haar met de paplepel ingegoten. Haar moeder speelde al jaren een man in het leger, ze vecht als piekenier mee tijdens de veldslagen. Dorine: "Toen ik werd geboren vond mijn moeder de kanonschoten te heftig voor mij als baby. Ze ging een eindje verderop zitten met mij en mijn broertje. Maar ik was altijd historisch gekleed, ook als baby."

Met haar moeder en haar vriend, die ze heeft leren kennen op het veld, reizen ze deze zomer Europa door voor evenementen. Eind juni was ze in het Engelse Felixstowe. Het was het weekend van haar verjaardag: "Op het kampement hingen onhistorische vlaggetjes. Het was heel gezellig. De vlaggetjes zijn wel verwijderd voor het evenement begon, het kampement moet voor het publiek zo historisch mogelijk zijn."

Ontglippen aan realiteit

Het hele gezin houdt rekening met de gezamenlijke hobby. Haar ouders waren vorig jaar 25 jaar getrouwd en wilden daarom dit jaar in oktober met z'n allen naar Dubai, maar dan is het grootste re-enactment van Europa in Nederland. In Grolle, Groenlo. Dorine doet mee. "Dubai is even uitgesteld."

Deze hobby voelt voor haar als vakantie. Dorine bezoekt forten en kastelen in Nederland en het buitenland. "Ik ontglip letterlijk aan de realiteit. Mijn telefoon blijft in het kampement."

Historische evenementen

Wie weet is het binnenkort niet alleen een vakantie-uitje. "Na de zomer start ik met een studie International Event Management. Het lijkt me fantastisch om historische evenementen in binnen- en buitenland op te zetten."

Re-enactment in cijfers

In Nederland zijn er naar schatting tussen de 100 en 120 re-enactmentverenigingen en stichtingen. Hiervan zijn er 47 aangesloten bij het overkoepeld orgaan Landelijk Platform voor Levendige Geschiedenis (LPLG). De tijden die ze naspelen variëren van de prehistorie tot 1994. Er zijn ongeveer 10 verenigingen die de 80-jarige oorlog naspelen.

De Slag om Grolle is op 20, 21 en 22 oktober dit jaar. Meer dan 1500 re-enactors zich ingeschreven. Zij vertegenwoordigen 61 groepen uit 15 verschillende landen. De slag om Grolle is hiermee het grootste 17e eeuwse re-enactment evenement van Europa. Naast veldslagen, waarbij de belegering van Groenlo (Grolle) in 1627 door prins Frederik Hendrik leidraad is, wordt door vele (burger)groepen samen het dagelijks leven van de 17e eeuw uitgebeeld.

10 augustus 2017 21:56, in:

Bijzondere vakanties

Op vakantie in Noord-Korea: 'Het is één van de veiligste plekken ter wereld'

Door de hoog opgelopen spanningen tussen Kim Jong-un en de VS denk je bij Noord-Korea waarschijnlijk niet aan de ideale vakantiebestemming. Toch reizen jaarlijks honderden Nederlanders naar het land. "Je hoeft er in ieder geval niet bang te zijn om beroofd te worden."

Ondanks de oorlogstaal van president Trump en de Noord-Koreaanse raketten die gericht staan op het Amerikaanse eiland Guam, is er geen aanleiding om te stoppen met het aanbieden van vakanties in Noord-Korea. 

ZIE OOK: Noord-Korea heeft vier raketten klaarstaan voor Amerikaanse eiland Guam

Dat zegt Leonieke Glasbergen van reisorganisatie Jouw Noord-Korea reis. "Die spanning is van alle tijden. Ze schreeuwen naar elkaar, maar het leidt nergens toe, daarvoor staat er te veel op het spel", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Niemand daar is gebaat bij een oorlog."

'Niet meteen in strafkamp'

Volgens Glasbergen hebben toeristen die Noord-Korea bezoeken weinig te vrezen, zolang ze zich aan een aantal regels houden. "Je mag geen religie verspreiden of illegale informatie invoeren. Ook is het verboden om op sommige plekken te fotograferen." En als je dat toch doet? "Dan willen ze waarschijnlijk je camera checken en zullen ze de foto wissen. Het is niet zo dat je meteen in een strafkamp belandt."

Toeristen die een reis boeken naar Noord-Korea mogen niet op eigen houtje op avontuur in het land. "Bij aankomst word je opgewacht door twee gidsen, die je meenemen naar de mooiste plekken. Ze willen vooral laten zien hoe fantastisch ze het hebben, en zullen constant bij je blijven. Ondertussen zie je natuurlijk ook armoede en ellende, maar die mag je dus niet fotograferen."

'Hele gewone mensen'

Glasbergen begon met het organiseren van reizen naar Noord-Korea nadat ze er zelf ooit was geweest. "Het is een fascinerend land, het is een compleet andere wereld. Ik denk dat het goed is als toeristen het land bezoeken. Zo krijgen zij een ander beeld van ons, en zo leren wij zelf ook een andere kant te zien dan alleen militaire parades en schreeuwende nieuwslezeressen.

Glasbergen zag tijdens haar eerdere reizen die andere kant. "Er wonen hele normale mensen die het beste willen voor hun kinderen. Als je dat ziet, verandert je kijk op een land."

Fietsen door Pyongyang

Er zijn jaarlijks zo'n 300 Nederlanders die kiezen voor een vakantie in Noord-Korea. Wim (47) is een van hen. In september gaat hij vijf dagen naar Pyongyang.

Waarom wil je precies naar Noord-Korea?
"Het is een heel gesloten land, dat intrigeert me. Je leest er veel over in de media, maar ik wil het met eigen ogen zien."

Ben je niet bang?
"Nee. Ik denk eerlijk gezegd dat het geruzie tussen de VS en Noord-Korea eerder geblaf is dan gebijt. De VS probeert Noord-Korea uit de tent te lokken en de media leggen alles onder een vergrootglas. Ik denk dat het allemaal wel meevalt."

Wat vind je omgeving van je vakantiebestemming?
"Die vinden het wel spannend, snappen ook wel dat het interessant kan zijn."

Wat ga je precies doen in Noord-Korea?
"Ik ga vijf dagen, en het programma ligt eigenlijk helemaal vast. Ik ga onder andere naar de gedemilitariseerde zone, we bezoeken een kermis en een aantal tempels, en als het goed is ook een micro bierbrouwerij. Ik verblijf in PyongYang, dus ook daar ga ik rondkijken natuurlijk."

Wat verwacht je ervan?
"Ik laat het op me afkomen. Je krijgt gidsen mee en een chauffeur. Je wordt overal mee naartoe genomen en hebt weinig keuze."

Dat klinkt niet echt als vakantie.
"Nee, maar dat is het voor mij wel. Een vakantie hoeft niet altijd een zonvakantie te zijn, toch? Ik vind dit veel interessanter."

Meer op rtlnieuws.nl:

10 augustus 2017 07:41, in:

Bijzondere vakanties

Pieter gaat ieder jaar op mannenweekend: 'Testosteron speelt dan wel een grote rol'

Pieter gaat ieder jaar op mannenweekend: 'Testosteron speelt dan wel een grote rol'
Touwtrekken is tijdens het mannenweekend één van de vaste onderdelen.

Even een weekend weg van je vriendin om échte mannendingen te doen: Pieter en Niek doen het regelmatig. "We gaan dan bijvoorbeeld touwtrekken, en doen een triatlon, maar drinken ook veel alcohol. Na zo'n weekend zijn we helemaal gesloopt."

Begin september organiseert Niek Joanknecht een mannenweekend voor 60 mannen in een kasteel in Noord-Frankrijk. Voor de tiende keer laat hij ze dan, in teams van drie, de strijd met elkaar aangaan. "De teamcaptains nodigen wij altijd zelf uit, dat zijn kennissen of vrienden, en zij kiezen dan vervolgens twee teamleden die ze meenemen. De jongens zijn vaak loeifanatiek, ze willen graag winnen."

Bierestafette

Om te winnen, moeten ze in een stuk of vijftien spellen de beste zijn. Omdat dit jaar de jubileumeditie van het mannenweekend is, heeft Niek de meest geliefde spellen uitgekozen. "Naast de triatlon en het touwtrekken, doen we bijvoorbeeld een wijnproeverij waarbij de teams moeten proberen te raden welke druif er in de wijn zit. Dat lukt natuurlijk niemand."

"We doen ook een bierestafette. Dan zitten er twee teams van drie tegenover elkaar, en beginnen de eerste teamleden met het drinken van een glas bier. Als het glas leeg is, is teamlid twee aan de beurt, en dan teamlid drie. Het team dat als eerste in totaal zes glazen bier heeft leeggedronken, wint."

Fles Smirnoff Ice

Het blijft niet alleen bij bier, bij een ander spel moeten alle teamleden een fles Smirnoff Ice zo snel mogelijk leegdrinken. "Dat spel hebben we een paar jaar geleden voor het laatst gespeeld, één van de jongens die altijd meeging kon zo'n fles in tien seconden opdrinken. Het was dus al zeker dat hij zou winnen. Maar in de jubileumeditie hoort het er eigenlijk wel weer bij", zegt Niek.


Pieter de Jong (links) mocht de prijs van het mannenweekend even vasthouden.

De 33-jarige Pieter de Jong gaat dit jaar voor de zevende keer mee op het weekend. "Het is voor heel veel mensen compleet onbegrijpelijk wat we daar doen", zegt hij. "Het leukste is dat we oude tijden met elkaar herleven, door leuke dingen te doen en samen te drinken."

Nog nooit gewonnen

Zijn team heeft nog nooit gewonnen, maar voor dit jaar heeft hij goede hoop. "We eindigden in de vorige jaren wel altijd ergens bovenaan de lijst. Dit jaar hebben we een nieuw teamlid, die best sportief is en ook nog eens slim. Ik denk dus dat we dit jaar wel zouden kunnen winnen."

"Als we winnen, krijgen we de wisseltrofee. Daarnaast is het een ongelofelijke eer, want je krijgt er wel een bepaald soort respect voor. De mannen die meegaan op het mannenweekend, komen elkaar gedurende het jaar altijd wel een keer tegen, op een verjaardag ofzo, en dan gaat het vrij snel over het weekend. Als je dan kunt zeggen dat je hebt gewonnen, dan bewonderen ze je wel echt."

Spierpijn en brak

Als het niet lukt om te winnen, maakt zijn team altijd nog kans op de originaliteitsprijs. "De teams wordt gevraagd om zich te verkleden, en daar zijn we behoorlijk goed in. We zijn een keer als Super Mario gegaan, en als een pakje sigaretten." Hoe hij dit jaar gaat, wil hij niet zeggen. "Het moet wel een verrassing blijven voor de andere mannen."

Of hij zich ook mannelijker voelt na zo'n weekend? "Ik heb altijd immens veel spierpijn en ben brak, is dat mannelijk? Ik durf wel te zeggen dat testosteron een flinke rol speelt tijdens het mannenweekend. Het is heel competitief, er wordt een hoop over en weer geschreeuwd. Ik denk niet dat vrouwen het leuk zouden vinden om mee te komen met dit weekend."

Meer op rtlnieuws.nl:

04 augustus 2017 05:54, in:

Bijzondere vakanties

Exclusieve en peperdure vakantie: 'Het ontbijt werd met een kano gebracht'

"Het stond al 15 jaar bovenaan mijn bucketlist." Dat zegt Ralf van de Veerdonk (33) over Bora Bora, een eiland in de Stille Oceaan dat hoort bij Frans-Polynesië. Deze zomer mocht hij er voor een filmklus plotseling naartoe, terwijl het normaal een klein fortuin kost. "Ik dacht echt: wow, nu ben ik er eindelijk!"

Ralf kon voor zijn werk naar de bijzondere plek. Mensen die wat meer te besteden hebben, kunnen er luxe bungalows huren op een resort. "Ik ben filmmaker en heb vaker dat soort plekken gefilmd. Nu kwam ineens een aanvraag voor Bora Bora binnen. Ze zijn via mijn website bij mij terechtgekomen."

4000 euro voor de vlucht

Hij kon zijn geluk niet op. Meteen ging hij op het aanbod in en werd de hele reis voor hem geboekt. Maar je bent er niet zomaar. "Ik ben via Amsterdam naar Frankfurt gevlogen, toen van Frankfurt naar Los Angeles en van Los Angeles naar Tahiti. Vanuit Tahiti moet je dan met een binnenlandse vlucht naar Bora Bora. Het duurde deur tot deur 38 uur."

De bungalows van Bora Bora.
De bungalows van Bora Bora (Foto: Ralf van de Veerdonk.)

Voor Ralf werd alles betaald, maar de 'normale' toerist moet heel diep in de portemonnee kijken voor een trip naar het eiland. "De vlucht alleen al is ruim 4000 euro", zegt hij.

Ontbijt wordt met kano gebracht

Maar dan begint het eigenlijk pas. Iedere nacht kost 1300 euro en je moet elke dag op het resort eten en drinken, een andere mogelijkheid is er simpelweg niet. "Een hamburger met een blikje cola kost al gauw 15 euro. Met een paar excursies erbij ben je voor een vakantie van tien dagen zomaar 40.000 euro tot een halve ton kwijt."

Duur is de trip dus zeker, maar leuk ook. "Het was zeker mijn mooiste ervaring. Ik heb gezwommen met haaien, het ontbijt werd met een kano bij mijn bungalow gebracht en je ziet de meest bijzondere vissen tijdens het snorkelen. De lagune daar is echt net een aquarium."

Veel mensen die op huwelijksreis zijn

De mensen die op het eiland komen zijn uiteraard erg rijk. Ralf: "Het zijn voornamelijk Fransen, Italianen en Amerikanen. Hier en daar zie je een Japanner of een Chinees. Het zijn vooral mensen die op huwelijksreis zijn. Heel soms zie je een gezin."

Bora Bora: Pearl of the Pacific | by Veerdonk Visuals in 4K | from Veerdonk Visuals on Vimeo.

Eén nadeel aan de trip van Ralf is dat hij de nummer 1 van zijn bucketlist kwijt is. Heeft hij daar al een vervanger voor gevonden? Na lang nadenken zegt hij: "Het enige continent waar ik nog niet ben geweest is Zuid-Amerika. Ik zou wel naar Patagonië willen. Of naar Rio de Janeiro. Maar dan niet tijdens carnaval, want het echte carnaval wordt alleen in Den Bosch gevierd!"

Andere bijzondere (en dure) vakanties:


1. In een reis van twee jaar langs 962 Werelderfgoedlocaties

Deze vakantie staat bekend als de duurste ter wereld. In twee jaar tijd ga je over de hele wereld langs alle 962 locaties van de Unesco Werelderfgoedlijst. De kosten: een slordige 1,5 miljoen euro.

2. In 28 dagen de wereld rond

De wereld rond kan sneller dan in twee jaar, of zelfs 80 dagen. Met deze trip doe je dat in 28 dagen. Je ziet pyramides, de Taj Mahal en Macchu Picchu. En een hoop meer.

3. De meest romantische trip

Rome, Florence, Venetië, St. Moritz, Parijs, Santorini, St. Lucia, Hawaii, Koh Samui en de Malediven. Allemaal in één trip en dat met de liefde van jouw leven. De ultieme trip voor lovers, beweert de aanbieder. Daar betaal je dan wel voor.

Meer op rtlnieuws.nl:

Zonder geld op vakantie: 'Ik heb zelfs een euro winst gemaakt'

03 augustus 2017 03:31, in:

Bijzondere vakanties

Singlereizen worden populairder: 'Tegen een muur praten is ook niet altijd gezellig'

Nu heel Nederland op vakantie gaat, blijven ook de singles niet thuiszitten. In 2016 ging driekwart van de singles minstens één keer op vakantie. Toch gaan ze maar zelden alleen: "Als single kun je overal heen gaan op vakantie, maar vakanties zijn nog leuker als je ze met anderen kunt delen."

Slechts een kwart van de singles die op vakantie gaat, gaat alleen, blijkt uit cijfers van het CBS. De rest gaat bijvoorbeeld samen met vrienden weg, of logeert bij familie in het buitenland. Ook gaan er steeds meer singles mee op reizen die speciaal voor hen georganiseerd zijn.

Daten en seks

"We groeien enorm", zegt Emma Blanchard van reisorganisatie Crusj, die singlereizen aanbiedt. "Mensen durven er openlijk voor uit te komen dat ze op singlereis gaan. Het stigma is eraf. Vroeger dachten mensen dat het vooral draait om daten en seks, of dat er alleen geitenwollensokkentypes meegaan. Dat is echt niet zo."

"Mensen die zijn geweest vertellen enthousiast tegen anderen dat ze ook moeten gaan. Het is nu een gangbare vorm van op vakantie gaan", zegt ze. Dat blijkt ook uit het aanbod van de vakanties. "We zijn ooit begonnen met pakketreizen met veel excursies, maar sinds kort bieden we bijvoorbeeld ook yogareizen aan."

'Ik was best zenuwachtig'

Ook de 49-jarige Hans van Doorn ziet dat het steeds normaler wordt om op singlevakantie te gaan. Hij ging voor de eerste keer op singlevakantie toen hij 25 was. "We gingen naar de Dordogne. Ik was toen best zenuwachtig, want ik vond het behoorlijk spannend om met een groep vreemden op vakantie te gaan."

"Je weet niet wat je treft. Maar ik wilde niet in m'n eentje op vakantie, dus ik ging toch. Tegen een muur praten is ook niet altijd gezellig." En het beviel, want hij ging nog zo'n tien keer met een groep singles op reis. "De laatste keer was een paar weken geleden, met een groep mensen van mijn leeftijd naar Portugal, ook dat was heel leuk."

Groepsgevoel

Op romantisch vlak verwacht hij niets van de reizen, zegt hij. "Toen ik wat jonger was gebeurden er soms wel gekke dingen, want er werd gedronken. Maar nu ik ouder ben wil ik meer comfort, luxe en kwaliteit. We gaan niet als singles samen op reis om de liefde te bedrijven, ofzo. Dat is een ouderwets beeld. We zijn singles die gezamenlijk op vakantie gaan en een leuke tijd willen hebben."

Hij gaat ook weleens alleen op vakantie. "Morgen stap ik bijvoorbeeld in de auto naar Limburg, daar blijf ik dan twee nachten, en dan rijd ik door naar vrienden in Zeeland." Maar dat vindt hij toch niet hetzelfde: "Het is leuk om een ervaring met anderen te kunnen delen. Ik ben ook weleens gaan bergwandelen met een groep, en het is zo gaaf om dan samen de top van een berg te halen. Dat schept een band, dat is leuker dan alleen op vakantie gaan."

Leukste reis

Toch vindt hij het nog leuker om met een partner op vakantie te gaan. "Maar ik heb niet echt een relatie." Toen hij wel een partner had, is hij weleens naar Frankrijk gegaan. "Dan huurden we daar een huisje, dat waren mijn allerleukste vakanties." En zijn allerleukste singlereis? "Die was naar Denemarken, Zweden en Noorwegen."

"Noorwegen is hartstikke duur, dus we gooiden in Hengelo de auto vol met bier en wijn. Vervolgens gingen we wildkamperen in de buurt van Göteborg. Dan gingen we 's avonds op zoek naar elanden in de buurt, en in Noorwegen hebben we een gletsjer beklommen. Dat vergeet ik nooit meer."

Meer op rtlnieuws.nl:

31 juli 2017 06:42, in:

Bijzondere vakanties

Zonder geld op vakantie: 'Ik heb zelfs een euro winst gemaakt'

Reizen met weinig geld op zak, voor de een is het noodzakelijk, voor de ander een leuke uitdaging. Remy Verweij (26) en Menna Geel- van de Ree (23) deden het. Remy alleen, en Menna met haar man.

Remy liet zijn vrouw en kind voor even in Nederland achter om zijn grote droom waar te maken: met geen cent op zak liften door Europa.

Angst doorbreken

"Ik vond het vroeger altijd best eng om sociaal contact aan te gaan", vertelt Remy. "Deze reis was voor mij een manier om die angst echt te doorbreken. Als je zonder geld reist, word je namelijk gedwongen om hulp te vragen." 

Met een noodbudget van 100 euro waar hij in principe niet aan mocht komen, liftte de 26-jarige Spijkenisser naar Barcelona. "Ik had alleen een slaapzak en twee setjes kleding bij me en ben gewoon gegaan", vertelt hij. "Toen ik de deur achter me dichttrok, voelde het heel onwerkelijk."


Remy bij de grens van Spanje, die hij na vijf dagen bereikte

Noodbudget

Waar Remy aan het begin nog bij elke auto twijfelde of hij zijn duim wel moest opsteken, was hij na vijf dagen een volleerd lifter. Van een kasteel in Frankrijk tot aan het huis van een Spaanse kunstenaar, Remy overnachtte bij bijzondere mensen en kwam op prachtige plekken terecht. 

Hier en daar deed hij een klusje in ruil voor een slaapplek, maar van zijn noodbudget is geen cent afgegaan. "Ik heb 19 euro uitgegeven, maar omdat iemand mij onderweg 20 euro heeft gegeven, heb ik zelfs een euro winst gemaakt." 

Op de bonnefooi

Het jonge stel Menna en Stefan was ook gevallen voor de charme van een roadtrip op budget. "We wilden altijd al een keer naar Polen en op een dag zijn we gewoon in de auto gestapt. Op de bonnefooi", vertelt Menna. 

De twee hadden samen een budget van 40 euro per dag. Slapen deden ze bij kennissen van kennissen en in de auto lag een tweepersoons tentje voor noodgevallen. In 10 dagen tijd legden ze 4000 kilometer af. "Elke ochtend pakten we de auto, reden we naar McDonald's voor gratis internet en zochten we naar de dichtstbijzijnde Lidl voor goedkope, lekkere broodjes. Ontbijten deden we op de parkeerplaats."

Menna en Stefan tijdens hun reis

Het werd een vakantie om nooit te vergeten. "We zijn op heel wat verre en dure vakanties geweest, maar Polen is nog steeds de meest memorabele reis." 

Hart onder de riem

Voor iedereen die ook door Europa wil roadtrippen, heeft Menna het volgende advies: "Zorg dat je een ANWB-lidmaatschap hebt voor heel Europa en niet alleen voor Nederland. Dat had ons onderweg wel wat geklungel met de draadjes van onze oude Suzuki Swift kunnen schelen."

Volgens Remy is plezier in wat je doet en goede moed houden het allerbelangrijkst. Ook als het even niet lukt. "Ze zien dat toch aan je, of je met een glimlach aan de kant van de weg staat of niet. Soms kon ik geen lift krijgen maar stopten mensen toch even om me een hart onder de riem te steken. Dat is echt geweldig om te zien." 

Wat geeft een Nederlander uit aan vakantie?

  • In 2016 hebben Nederlanders in het hoogseizoen bij elkaar bijna 4,6 miljard euro aan vakanties uitgegeven. Daarbij wordt het vervoer, de accommodatie en de uitgaven ter plekke meegerekend. 
  • Van dat bedrag werd 3,7 miljard euro uitgegeven aan vakanties in het buitenland.
  • Gemiddeld geven Nederlanders 2000 euro uit aan hun belangrijkste vakantie van het jaar. 
  • Nederlanders die met de auto op vakantie gaan, gaan vaak goed voorbereid op weg. Volgens onderzoek van Pricewise gaat de helft niet zonder wc-papier of koelbox op pad.
  • De populairste goedkope autovakantiebestemming is België, met een budget van 1130 euro, gevolgd door Duitsland met 1400 euro.
  • Een tripje naar Spanje wordt als duurste autovakantie ingeschat. Daarvoor wordt een budget van 2400 euro gerekend.   

Bronnen: CBS, Nibud, Pricewise

28 juli 2017 10:31, in:

Bijzondere vakanties

Hoe de vakantie van 2010 het leven van autistische Tim veranderde

Zijn vakantie is inmiddels zeven jaar geleden, maar nog steeds merkt Tim Zijderveld dagelijks de effecten ervan. Om met zijn autisme om te leren gaan, ging hij in Israël zwemmen met dolfijnen. "Het was heel indrukwekkend, ik heb er veel van geleerd."

Tim (20) heeft klassiek autisme en PDD-NOS. "Daardoor heb ik moeite met communiceren", zegt hij. "Ik vind het eng om andere mensen aan te spreken." Om hem daarbij te helpen, had zijn moeder een paar jaar geleden het idee om hem te laten zwemmen met dolfijnen. Het werd de vakantie van zijn leven.

'Heel indrukwekkend'

"We gingen naar Israël voor een therapie van drie weken. Ik kreeg eerst een soort zwemlessen, en daarna mocht ik twee weken lang iedere ochtend met de dolfijnen in zee zwemmen. Ik mocht de dolfijnen aaien en helpen voeren", zegt Tim.

Hij deed en zag nog veel meer in Israël, maar die ervaring met dolfijnen heeft hem veranderd. "Dat was heel indrukwekkend. Het was iedere dag afwachten of ze naar me toe kwamen of niet, want het waren vrije dieren. Soms gingen we snorkelen en soms ook duiken, dan mocht ik ze aaien, en dan zag ik ze om me heen. Ik was dan heel rustig, ik vond het prachtig."

Nog steeds effect

Tijdens het zwemmen voerde Tim gesprekken met zijn begeleider, over het dagelijks leven en over waar hij zoal tegenaan liep. "Ik heb er veel baat bij gehad", zegt hij. "Vroeger, voor de therapie, kwam ik thuis uit school, gooide ik mijn tas aan de kant en ging ik van alles doen."

"Na de vakantie was dat compleet anders. Als ik dan terugkwam ging ik eerst alles opruimen, en was ik veel rustiger." Nu, zeven jaar later, merkt Tim dat nog steeds. "Ik heb nog steeds baat bij de therapie, ik functioneer er beter door."

Therapie met dolfijnen, wat houdt dat in?

Naar het effect met de therapie met dolfijnen is onderzoek gedaan, maar dat het werkt is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch wint de therapie aan populariteit. Voorstanders zeggen dat patiënten zich beter voelen door het contact met de dolfijnen, waarvan ze rustig worden.

Autisme-expert Birgitta Kox ziet dat er vaker met dieren wordt gewerkt bij de behandeling van autisme. "Ik heb kinderen horen vertellen dat ze makkelijker kunnen communiceren met dieren dan met mensen. Dieren gebruiken geen woorden, dat maakt het makkelijker voor de kinderen, want dan hoeven ze niet hun best te doen om de juiste betekenis aan een woord te verlenen."

Geen verwachtingen

"Daarnaast weet je nooit wat mensen terug gaan zeggen in een gesprek, en kost het autistische kinderen ook veel moeite om te bedenken wat ze daar dan weer op moeten antwoorden. Die communicatie zonder woorden is waarschijnlijk wat de therapie fijn maakt voor kinderen."

"Het andere aspect heeft te maken met de sensitiviteit van dolfijnen. Het zijn hele gevoelige dieren en ze kunnen hun gedrag goed afstemmen op signalen die iemand geeft. Daardoor wordt het heel veilig voor het kind. Kinderen kunnen op hun beurt goed aanvoelen dat de dieren niets van hen verwachten of eisen op sociaal vlak, de dolfijn en het kind communiceren alleen zonder woorden. Al die aspecten samen maken ruimte om op een speelse manier te leren, zonder druk."

Meer op rtlnieuws.nl:
Antistresstherapie: virtueel zwemmen met dolfijnen

25 juli 2017 14:40, in:

Bijzondere vakanties

'Als mama uit de schuldsanering is, gaan we op vakantie'

Vakantie is voor veel Nederlanders vanzelfsprekend, maar voor Roesja (34) en haar zoontje was het jarenlang onmogelijk.

Roesja uit Delft had haar zoontje beloofd: als mama uit de schuldsanering is, gaan we op vakantie. Dat is gelukt en dus zijn ze vorig jaar naar Tenerife geweest. "Het was geweldig. Voor het eerst in lange tijd konden we onbezorgd genieten. Niets moest en alles kon", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Vijftig euro per week

Roesja kwam in 2013, na het beëindigen van haar relatie, in de schuldsanering terecht en moest jarenlang de eindjes aan elkaar knopen. "We moesten in het begin rondkomen van vijftig euro per week, later werd dat verhoogd naar zeventig. Als ik eerlijk ben was het heel zwaar, je bent echt aan het overleven", vertelt ze. 

"Ik probeerde wel wat geld opzij te zetten om leuke dingen te doen, maar dat is bijna niet mogelijk." Roesja vond het vooral moeilijk dat ze haar zoontje niet alles kon geven. "Ik heb hem uitgelegd dat we niet veel geld hadden. Gelukkig was hij juist heel makkelijk en tevreden met de kleine dingen. Maar ikzelf had soms het gevoel dat ik hem tekort deed."

Voor het eerst een échte vakantie

Vorig jaar was Roesja na vier jaar schuldenvrij, en kon ze beginnen met een schone lei. "Ik heb meteen een vakantie geboekt, dat had ik mijn zoontje, maar ook mezelf beloofd. We wilden een échte vakantie, waarin we niets hoefden te doen, in een warm land." Het werd een all-inclusivevakantie op Tenerife. "Ik vond het heel spannend. We gingen voor het eerst vliegen, waren voor het eerst met z'n tweetjes en ook nog naar een land waar we niemand kenden."

Maar Roesja's zorgen bleken onterecht. "We hebben alleen maar genoten, het was de tijd van ons leven. Mijn zoontje lag de hele dag in het zwembad en we hebben leuke mensen leren kennen." Het hoogtepunt van de vakantie? "We hebben een cruise gemaakt op een soort piratenboot, en toen hebben we dolfijnen gezien. De hele vakantie was fantastisch, maar dat moment was wel heel bijzonder."

'Het mag weer'

Nu Roesja uit de schuldsanering is, kan ze weer gewoon bij haar salaris. "Ik werk al acht jaar bij hetzelfde bedrijf als secretaresse. Het is fijn dat ik nu het geld dat ik verdiend heb weer zelf uit kan geven. Ik hoef niet meer elk dubbeltje om te draaien en kan af en toe ook weer iets voor mijn zoontje kopen", vertelt ze. "Al denkt hij soms dat ik alles kan kopen. Dan moet ik hem wel uitleggen dat mama ook gewoon moet sparen."

Ook dit jaar gaan Roesja en haar zoontje weer op vakantie. Ze vertrekt aanstaande zaterdag, dit keer naar Kreta. Ook haar vriend gaat mee. "Ik heb het gevoel dat het weer mag, dat ik net als andere mensen weer op vakantie kan. Ik heb er ontzettend veel zin in, ik ben de dagen aan het aftellen."

Schuldsanering, wat houdt dat in?

Jaarlijks belanden zo'n 10.000 mensen in de schuldsanering. Dit is een regeling voor mensen met schulden die te hoog zijn geworden om af te lossen. Denk daarbij aan het niet voldoen van maandlasten en andere verplichte betalingen.

Een schuldhulpverlener geeft begeleiding tijdens dit traject. Hij geeft advies en tips om zelf aan de slag te gaan, en stelt ook het bedrag vast dat maandelijks betaald moet worden om de schulden af te betalen. Ook bepaalt hij het 'Vrij te laten bedrag', dat is het bedrag dat iemand minimaal per maand nodig heeft om van te leven.

Na drie tot vijf jaar 'schuldenvrij'

Bij Roesja kwam dit bedrag uit op 50 euro, en werd het later verhoogd naar 70. De meeste mensen komen na drie tot vijf jaar weer uit de schuldsanering. Dan zijn de schulden afbetaald of worden ze kwijtgescholden.

Net als Roesja kwamen in 2016 ruim 12.000 mensen uit de schuldsanering. Dat zijn er iets minder dan het jaar daarvoor.

Bron: CBS

Meer op rtlnieuws.nl:

18 juli 2017 16:22, in:

Bijzondere vakanties

Als toerist naar risicogebied: Jos doet het. 'Er is nooit ergens alleen maar ellende'

Drie weken op de camping in Frankrijk? Dat is nou niet bepaald een vakantie waarmee je Jos Kolenbrander een plezier doet. De 24-jarige student logistiek en economie kijkt graag verder dan wat in de reisgids gebruikelijk is en kwam op die manier al terecht in onder meer Noord-Korea en Afghanistan. Zijn geheim? Een goede voorbereiding.

Hoe zijn reislust is begonnen, weet hij niet precies. Die was er altijd al, zeggen zijn ouders. "Zodra ik een fiets had, wilde ik eropuit. Tja, hoe gaat dat? Eerst je woonplaats ontdekken, en dan steeds verder."

Interrail

Als kind kwam hij tijdens de vakanties geregeld in Polen. Toen hij 17 was, ging hij een keer alleen met de trein naar Berlijn. Een jaar later was hij voor het eerst in zijn eentje een week weg. In 2015 ging hij op Interrail. De treinreis voerde onder meer naar Rusland.

Dat zijn tripjes die leeftijdsgenoten ook wel maken. Uitzonderlijker werd het vorig jaar, toen hij de Transmongolië Express nam en uitkwam in Noord-Korea. En onlangs boekte hij, nadat hij op de site van RTL Nieuws een verhaal had gelezen over de reisorganisator CultureRoad, een reis naar Afghanistan. Daarna trok hij te voet de grens over en ging hij in Oezbekistan met de trein verder.


Jos in 2016 in Noord-Korea.

Sommige gebieden waar hij de afgelopen jaren kwam, staan bekend als ronduit gevaarlijk. Voor Afghanistan geldt een negatief reisadvies: ga er niet heen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar Jos vindt niet dat hij met vuur speelt door er toch naartoe te reizen. "Ik had me goed voorbereid en het is me honderd procent meegevallen."

Regelen kost tijd

Ook hij kende het land, 'net als bijna iedereen', vooral van tv en uit de krant. "Dan zie je bomaanslagen en ellende, en lijkt alles alleen maar negatief." Maar, heeft hij intussen geleerd: bijna nergens is het alleen maar negatief. "Integendeel. Je komt fantastische dingen tegen. En al gaat het soms met handen en voeten: contact met de lokale bevolking is vaak goed mogelijk."


Jos (achteraan, links van het midden) met de leerlingen van het Afghaanse minikindercircus ​MMCC.

Komt bij: het is niet alleen de bestemming die hem boeit, maar ook de reis ernaartoe. En eigenlijk begint dat al eerder, bij de voorbereiding. Of het met zijn studie te maken heeft, weet hij niet - maar zelfs de manier waarop hij thuis in Hengelo treintickets bestelt en visa regelt voor de lastigste landen, vindt hij interessant. "Ik kijk altijd naar hoe zo'n proces is ingericht en wat ik daar dan van vind. Er gaat soms veel tijd in zitten, maar het is leuk om te doen."

Hij heeft tot nu toe nog nooit zijn neus gestoten. "Het spannendste wat ik heb meegemaakt, is dat mijn visumaanvraag op het nippertje goed ging. Had ik mijn paspoort opgestuurd, kreeg ik het één dag voor vertrek terug."

Vrienden voor het leven

Samen reizen vindt hij leuk omdat je dan de verhalen kunt delen. "Maar ook als je alleen reist, kom je onderweg snel genoeg mensen tegen met wie je een eindje kunt optrekken. Zo maak je vrienden voor het leven." Als je op jezelf bent aangewezen, moet je problemen zelf oplossen. "Daar leer je heel veel van."

Waar zijn volgende grote reis naartoe gaat, staat nog niet vast. Maar Pakistan staat ergens bovenaan zijn wensenlijstje. "Dat moet echt een prachtig land zijn."

Goed onderzoek doen

Tegen iedereen die ook wel zo'n reis zou willen maken, zegt hij: bereid je goed voor. Weet waar je terechtkomt. "Je moet van tevoren goed onderzoek doen naar de mogelijkheden in een land, maar vooral ook naar de dingen die níét mogelijk zijn."

Zelf let hij speciaal op treindienstregelingen en op alternatieve vormen van transport. Hij kijkt welke visa hij nodig heeft, maar leest ook over de wetten en regels op de plaats van bestemming. "Stop er tijd in", adviseert hij. "Lees je in. En hou niet op bij de bovenste pagina's die je op Google tegenkomt, maar raadpleeg verschillende bronnen."

'Al je zintuigen prikkelen'

Rik Brinks (foto rechts) is één van de oprichters van CultureRoad, dat reizen organiseert 'naar uitdagende bestemmingen die al je zintuigen prikkelen'. De vraag naar zulke reizen stijgt, zegt hij. "Je kunt overal op de wereld komen, dus dan zijn er ook mensen die verder willen."

Laatst meldde zich iemand voor een trip naar de Nicobaren, een eilandengroep in het oosten van de Indische Oceaan. "Maar de bevolking wil zich niet blootstellen aan buitenlandse invloeden en leeft volgens haar eigen gewoonten en gebruiken. Dus zo'n reis kan niet doorgaan."

Hij omschrijft zijn klanten als 'avontuurlijke backpackers'. "Ze zijn vaak bereisd en hebben al veel gezien. Het zijn mensen die zich openstellen en alles zelf willen ervaren. Ze zijn geïnteresseerd in de cultuur. Klopt het beeld dat we zien in de media? Hoe wonen en leven mensen daar? Dat zijn belangrijke vragen voor onze reizigers."

Meer op rtlnieuws.nl:
Rik gaat in april weer naar Afghanistan: 'Je moet vooral niet opvallen'