Ga naar de inhoud
Gezin

Seksuele opvoeding: 'Ouders hoeven écht niet alle details te weten'

Archieffoto. Beeld © ANP

In Koffietijd praatten BN'ers vorige week over het seksleven van hun pubers. Hoe open moet je zijn met je kinderen over seks, en naar de buitenwereld toe? "Je hoeft écht niet alle details te weten."

De gasten in Koffietijd deden er niet geheimzinnig over: het seksleven van hun kinderen. Eén van hen vertelde dat zijn zoon openlijk sprak over masturberen. "Hij heeft gewoon een doekje op zijn nachtkastje liggen." Is het goed om zo open te zijn over het seksleven van je kind?

"Ik mag hopen dat de vader in kwestie dit heeft besproken met zijn zoon vóór hij er op tv over vertelde", zegt Ineke van der Vlugt. Ze is gespecialiseerd in seksuele opvoeding en werkt bij Rutgers kenniscentrum seksualiteit. "Maar het is zeker niet fout dat er zo over wordt gepraat." Sterker: Van der Vlugt vindt dat het onderwerp 'seksualiteit en jongeren' wel wat meer uit die privésfeer mag worden gehaald. 

'Waar komen baby's vandaan?'

Openheid is namelijk goed, zegt Van der Vlugt. "Maar bespreek alles wel op een manier die bij de leeftijd past." Zo heeft een kind van vier andere vragen dan een puber. "Kleuters zijn soms gefascineerd door het verschil tussen jongetjes en meisjes. En ze komen met vragen als: 'Waar komen baby's vandaan?'" Daar kun je overigens gewoon feitelijk antwoord op geven. "Vertel over de zaadcel en het eitje, eventueel met een tekeningetje." Voorwaarde: gebruik kinderlijke termen.

Pubers van rond de 15, 16 hebben andere vragen. Over sexting, bijvoorbeeld, of over relaties. "Het is belangrijk dat je je kind meegeeft dat het gelijkwaardige relaties aangaat, waarbij je niets tegen je zin in doet. En je kunt ook vragen: 'Met wie app of chat jij veel? Wat voor foto's stuur je dan?'"

Eigen grenzen

Sommige ouders onderschatten de interesse in seksualiteit van hun kind. "We weten dat driekwart van de 15-jarige jongens porno kijkt. Maar ouders weten het lang niet altijd van hun kind." En dat zou wel moeten. Want het is belangrijk de ontwikkeling van je kind te volgen en betrokken te blijven. Is het al toe aan zoenen, heeft het al seks gehad, heeft het een relatie? "Maar je hoeft echt niet alle details te weten", zegt Van der Vlugt. "Ook kinderen hebben recht op privacy en leren hun grenzen aan te geven in wat ze wel of niet met je willen delen. Je voelt vanzelf aan wanneer het gesprek over seksualiteit stokt. Dat moet je ook respecteren, als ouder." 

Hoe ouder het kind wordt, hoe minder het zal vertellen. "En dat is ook goed. Een 16-jarige maakt meer eigen keuzes en hoort een eigen identiteit te ontwikkelen, ook op seksueel gebied."

Verlegen vader en moeder

Sommige kinderen zijn verlegen als het over seksualiteit gaat, en durven er niet over te praten met hun ouders. Er is schaamte. "Dat is vooral als ouders het onderwerp niet aankaarten en als er niet zo veel openheid wordt gecreëerd in een gezin."

Ook ouders kunnen het ongemakkelijk vinden om met hun kinderen over seks te praten. Tip van Van der Vlugt: gebruik een actuele gebeurtenis als aanleiding. Bijvoorbeeld een nieuwsbericht over sexting. Of een verhaal over homoseksualiteit. Samen een tv-programma kijken, werkt ook altijd goed. "Maar we moeten ons blijven realiseren dat ouders voor veel kinderen lange tijd de belangrijkste informatiebron zijn. Dus je móét erover praten en ze het gevoel geven dat ze altijd bij je terechtkunnen." 

Meer op rtlnieuws.nl: