Werk

Relatiecrisis op de camping? Vakantiecoach Trudy helpt

06 augustus 2017 07:28 Aangepast: 13 november 2017 06:01
Vakantiecoach Trudy op de camping.

Vind ik mijn man nog wel leuk? Zit ons huwelijk nog goed, of moeten we toch maar uit elkaar gaan? Op vakantie kunnen relaties en zelfs de langste huwelijken flink onder druk komen te staan. Daarvoor is vakantiecoach Trudy: voor al uw relatieproblemen op de camping.

Na de zomervakantie is er een piek in het aantal echtscheidingen. September is de maand waarin de meeste scheidingen worden aangevraagd. Dat is al jaren zo. "En dat is helemaal niet gek", zegt Trudy van Bochove.

"We hebben namelijk vaak veel te hoge verwachtingen van de vakantie. We denken dat met twee weekjes kamperen alles weer goed komt wat er in de rest van het jaar verkeerd is gegaan. En als dat niet lukt, zoals vaak gebeurt, worden we ontevreden, gaan we aan alles twijfelen, aan onze relatie en aan onszelf. Gevolg is dat we zwaar ontevreden thuiskomen en sommigen beslissen dan uit elkaar te gaan."

Scheidingen

  • In augustus-september worden de meeste scheidingen aangevraagd. 
  • 15 september is de Dag van de Echtscheiding.
  • Het aantal scheidingen schommelt al jaren rond de 33.000 per jaar
  • Daarbij komen nog een kleine 70.000 samenwonende stellen die uit elkaar gaan.
  • Uiteindelijk strandt 1 op de 3 huwelijken.
  • Ook in maart zijn veel scheidingen. 
  • In de andere maanden gaan veel minder koppels uit elkaar.
  • De pieken in maart en net na de zomer hebben volgens de onderzoekers te maken met de vakantie.

Vakantiecoach 

Trudy, zelf ook gescheiden, is vakantiecoach. De eerste en enige van ons land. De rest van het jaar is ze relatietherapeut en geeft ze les aan studenten; in de zomer helpt ze stellen op de camping en mensen met vakantiestress. Van alles komt ze tegen. Echtparen die sinds kort een crisis hebben omdat ze bijvoorbeeld veel stress hebben of veel te hoge verwachtingen. Of stellen die al twintig jaar uitgeblust zijn. Ook begeleidt ze één-ouder-gezinnen. En samengestelde gezinnen.

Nu is Trudy alleen nog werkzaam op een recreatiepark op de Veluwe, maar het plan is om heel Nederland door te crossen en als het even kan naar campings te gaan bij het Gardameer of de Franse Rivièra. Want overal zijn er mensen die tijdens de vakantie wel wat hulp kunnen gebruiken. 

Stel ging uit elkaar

Laatst maakte ze het nog mee. "Ik was bij een samengesteld gezin op de camping. Zij had twee kinderen. De vakantie was een test of hij wel een leuke, nieuwe papa kon zijn. God, wat deed die man zijn best voor haar twee zoons van vijf en zeven. Spelletjes, zwemmen, friet halen; hij haalde alles uit de kast. Maar die kinderen wilden niets. Die waren alleen maar met hun eigen vader, die alleen thuis zat, aan het contacten."

Wat er aan de hand was? "Tijdens een gesprek met de kinderen bleek dat zij het zielig voor hun eigen papa vonden dat hij alleen thuis zat. Ze vonden de nieuwe vriend van mama best lief, maar ze vonden het vooral heel zielig voor hun eigen papa." Toen de aap eenmaal uit de mouw was, viel er een soort rust over het stel heen. "De man was opgelucht, het lag niet aan hem. En ook zij snapte nu wat er aan de hand was."

Toch sneuvelde de relatie, nog tijdens de vakantie. "De vrouw concludeerde dat ze te vroeg weer in een nieuwe relatie was gestapt. Zulke dingen gebeuren."

Thumbnail

Trudy op de camping met een van haar gasten.

Hoe help je?

Hoe Trudy probeert te helpen? "Ik ga echt niet voor de tent hele zware therapieën uitvoeren. Vaak is er veel vakantiestress en probeer ik die wat te relativeren. En ik probeer het gesprek weer aan te wakkeren."

Want daar gaat het vaak mis, ziet Trudy. "Het geheim van een goede relatie: communicatie, communicatie, communicatie!" Volgens Trudy is vakantie het moment dat je er achter kunt komen dat je elkaar geen zak meer te zeggen hebt. "Maar vaak durven mensen niet eerlijk te zijn, in de angst afgewezen te worden. We bewaren liever de goede vrede, dan dat we een goed gesprek beginnen."

Helemaal verkeerd, vindt Trudy. "Juist op vakantie heb je tijd om eens eerlijk tegen elkaar te zijn. Je bent even weg van de sleur van alle dag, het systeem waar je het hele jaar al in zit om het gezin draaiende te houden. En kun je eindelijk eens tot een eerlijk gesprek komen."

Doe eens iets geks

Hoe je dat dan doet? "Het begint met open praten. Elkaar vragen stellen en je gevoel delen; zonder dat je meteen knallende ruzie krijgt. Eens naar elkaar luisteren en eens proberen in de schoenen van een ander te gaan staan. Dat kan doodeng zijn, maar het is zo ontzettend belangrijk. Die uitgebluste situatie hoef je niet te accepteren je kunt er echt iets mee doen."

En als je al twintig jaar een uitgeblust stel bent? "Als je daar vrede mee hebt; prima. En anders? Doe dan eens iets geks, iets om uit je comfortzone te komen. Maak eens een wandeling midden in de nacht. Of ga eens samen op een jetski zitten. Doe iets, waardoor je elkaar weer vindt."

Zoek het bij jezelf

Wat je nooit moet doen: dingen accepteren waar je geen vrede mee hebt. "En zoek het ook niet altijd bij de ander, maar ook bij jezelf. Durf verantwoording te nemen, het gesprek aan te gaan." Wat wel duidelijk is: "Vakantie is veel meer dan verblijven op een andere plek. Er hangt veel meer af van de vakantie."

Overigens kunnen vakanties veel stellen juist ook heel goed doen. Vooral als ze de boel de boel kunnen laten en wat minder krampachtig met de kinderen bezig zijn. "In veel gevallen krijgen stellen er juist weer een boost van. Geeft het extra energie."

Meer op rtlnieuws.nl:
Slechts 22 scheidingen in een jaar, is ieder Urks stel zo gelukkig?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore