Gezin

Mariëlle heeft zeven kinderen en een baan: 'Ik heb eigenlijk best veel tijd voor mezelf'

12 mei 2017 15:00 Aangepast: 12 mei 2017 20:18
Mariëlle met een deel van haar gezin: 'Met z'n allen op de foto is lastig'. Beeld © Eigen foto

Mariëlle Beckers (41) is moeder van zeven kinderen, heeft een goedlopende praktijk als opvoeddeskundige, loopt marathons én houdt nog tijd over voor avondjes uit met haar man. "Het is hier altijd een ordelijke chaos."

Een groot gezin, het gebeurde eigenlijk vanzelf, vertelt Mariëlle. "Ik heb eigenlijk nooit een vastomlijnd plan gehad." Op haar 21e raakte ze zwanger van de oudste. "We vonden het ouderschap zo leuk en het ging ons zo makkelijk af, dat we meer kinderen wilden en daar niet nog tien jaar mee wilden wachten."

Eigen tijd indelen

Inmiddels heeft ze zeven kinderen, waaronder één tweeling, in de leeftijd van zes tot twintig jaar. Mariëlle is hiermee een uitzondering. Cijfers van het CBS laten vandaag zien dat grote gezinnen zeldzaam zijn. Van alle 5 miljoen moeders heeft één procent zes of meer kinderen. De helft van de moeders heeft twee kinderen, een vijfde heeft er één of juist drie. 

Is dat wel te doen: zeven kinderen combineren met een baan? Voor Mariëlle en haar man wel. "Ik heb een eigen praktijk als orthopedagoog en kan hierdoor zelf mijn tijd indelen. Ik werk in principe tussen half negen 's ochtends en drie uur 's middags. Drie keer in de week geef ik 's avonds sporttraining, maar als er een schoolreisje is ga ik mee."

Kilo's fruit en liters melk

Ook haar man werkt dichtbij huis in het centrum van Amsterdam. "Wij doen echt alles 50-50. Als ik hem nu zou bellen dat ik het vanmiddag niet ga redden, zorgt hij dat het goed komt. Wij regelen het voor elkaar."

Het huishouden is georganiseerd, 'al is het met zeven kinderen altijd wel een soort van chaos'. Twee keer in de week komt er een huishoudelijke hulp die ook wast en strijkt. De boodschappen worden online besteld en bezorgd. "Er gaan liters melk doorheen, kilo's fruit en zeker twee broden per dag."

Tekst gaat door onder de foto

Thumbnail

Een foto van Mariëlle met haar kinderen, waar één van haar dochters zelf een hartje overheen zette. (Eigen foto)

Financiële middelen

Mariëlle geeft toe dat het helpt dat zij en haar man hier de financiële middelen voor hebben. "We zijn bevoorrecht, maar werken allebei ook echt heel hard. We geven daarnaast niet veel geld uit aan kleding of dure sieraden."

Ze zijn net terug van een week Ibiza en elke zomer gaat het gezin kamperen in Italië. Martijn gaat met de drie jongens in de auto, of eigenlijk minibus, naar de camping, Mariëlle vliegt met de vier meiden naar Rome en pakt daar een trein.

Nu de kinderen ouder zijn, passen de oudsten op de jongste. Toen ze kleiner waren, studeerde Mariëlle overdag en gingen de kinderen in de ochtenden deels naar de opvang en pasten neven en nichten 's middags op.

Opvoeden is topsport

Tijd voor zichzelf heeft de werkende moeder 'eigenlijk best veel'. Ze gaat regelmatig met haar man fietsen of uit eten. Vandaag gaat ze op kraamvisite bij een vriendin, naar de hockeytraining en vanavond heeft ze een feestje. Houdt iemand dan nog tijd over om te slapen?

"Ik slaap eigenlijk best veel en heel goed. Daarom kan ik ook zo veel doen. Anders zou ik echt roofbouw op mijn eigen lichaam plegen", zegt ze. Het runnen van een gezin, en dan ook nog werken, is topsport geeft ze toe. "Ik leef dan ook heel gedisciplineerd."

Vinger opsteken aan ontbijttafel

Doordeweeks drinkt Mariëlle geen alcohol. Als de kinderen op bed liggen, gaat ze sporten. "Een goede conditie is belangrijk", zegt ze. "Maar vooral wat voor jezelf doen. Dat kan ook in bad liggen met een goed boek zijn of een avondje naar de bioscoop."  Als ze moe is, zegt ze een afspraak rustig af. 

De weekeinden zijn voor het gezin. Zaterdag staat in het teken van sportwedstrijden (ze coacht het team van haar dochter), de zondagen gaan ze naar de dierentuin of blijven lekker thuis. Hoe geef je zeven kinderen aandacht? Ze lacht: "We ontbijten elke dag samen en soms steken de kinderen dan hun vinger op als ze iets willen zeggen."

Schuldig voelen

Ze vervolgt: "Soms voel ik mij hier wel schuldig over. We wonen hier met veel, het is altijd druk. Aandacht geven zit 'm soms in de kleine dingen. Dan gaat de jongste op vrijdag mee bloemen halen en met een ander doe ik een boodschap en dan hebben we hele gesprekken over school of zo."

Zodra één van de kinderen meer aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld als het even niet zo lekker loopt op school, dan 'doet de rest eigenlijk vanzelf een stapje terug'. "Het fijne is hier wel: er is altijd iemand in huis om mee te praten."

Meer op rtlnieuws.nl:

`