Ga naar de inhoud
Gezin

Moederdag zonder moeder of juist met twee: 'Juf vond het maar ingewikkeld'

Maartje en Dianta met hun twee dochters. Beeld © Eigen foto

Het is Moederdag, maar hoe vier je dat als er geen moeder is maar er wel twee vaders zijn? En als er twee moeders zijn, wie zorgt dan voor het ontbijt op bed? Zo ziet Moederdag eruit in 'roze gezinnen'.

Wat moet ik doen?, vroeg de juf aan Tom de Cock (33) en zijn man Maarten toen Moederdag eraan kwam. Hun geadopteerde dochtertje Jasmijn is 3 jaar en zit in een kleuterklas in Antwerpen. 

Thumbnail

Tom, Jasmijn en Maarten. (Foto: Bob van Mol)

Meespelen op school

Met Vaderdag is het makkelijk. Dan knutselt Jasmijn wat voor haar beide papa’s. Maar in België gaat de traditie nog ietsje verder. Op de schooldag voor Moederdag of Vaderdag komen de moeders of de vaders een halve dag meespelen op school, vertelt Tom, een bekende radio-dj in Vlaanderen.

"We hebben samen met de juf een compromis gezocht. Jasmijn heeft wel een peettante, de beste vriendin van Maarten. Dus de meter, zoals wij dat noemen, is vrijdag mee gaan spelen in de klas en Jasmijn heeft iets voor haar geknutseld. Probleem opgelost!"

Extra kopje bij theepot

Voor Judith en Miriam is Moederdag altijd speciaal. Ze zijn elk jaar weer benieuwd waar hun kinderen mee thuiskomen. "Twee jaar geleden maakte onze zoon Rowan op de peuterspeelzaal een extra kopje bij de theepot", vertelt Judith (zie foto). 

Thumbnail

"Vorig jaar moesten we het met één cadeautje doen, volgens mij vond de kleuterjuf het maar ingewikkeld. Dit jaar hebben we de eerste flarden van het versje al voorbij horen komen en worden er grootse verstopplannen gemaakt."

Mamalou en Mamasam

De zoon van Lou en Sam noemt zijn moeders Mamalou en Mamasam. Dit jaar wordt hij 1. Op zijn dagopvang heeft hij hard geknutseld aan twee cadeautjes.

Lou: "Voor ons is dit allemaal nieuw, maar de lieve leidsters dachten met ons mee over hoe we Moeder- en Vaderdag zouden kunnen aanpakken. De oplossing was eigenlijk heel simpel: twee cadeautjes voor Moederdag en met Vaderdag zal hij een cadeautje maken voor een van zijn opa's."

Op Moederdag zijn de twee moeders van plan een wandeling te maken met zijn drieën en 'veel te knuffelen'.

'Dat is een geheimpje, mammie' 

Maartje Schijven weet nog niet wat haar te wachten staat vandaag. "Mijn vrouw blijkt iets voor me geregeld te hebben. Als ik ernaar vraag bij de oudste zegt ze: 'Dat is een geheimpje, mammie'."  

Thumbnail

De dochter van Maartje en Dianta is aan het knutselen voor een van haar moeders.

Uiteraard heeft Maartje ook een verrassing voor haar vrouw. "Een dubbel geheimpje te bewaren dus voor onze dochters. Voor Novi is dat nog niet zo moeilijk, die is bijna 14 weken. Maar Reva is 2 jaar en begrijpt het veel beter. Maar ze blijkt een ster te zijn in geheimpjes bewaren."

Grootste dilemma

De dochter van Marianne en haar vrouw heeft het druk. Ze is enig kind dus ze moet flink aan de slag op het kinderdagverblijf om twee knutsels te maken, vertelt Marianne. "Het grootste dilemma voor ons is: wie staat er nu op om voor de ander ontbijt te maken?"

'Kinderen vinden het doodnormaal'

Hoe is het eigenlijk voor kinderen om twee vaders of twee moeders te hebben? Volgens Sara Coster, bestuurslid van Meer dan Gewenst (stichting voor homoseksueel ouderschap), vinden kinderen niets raar aan een niet-traditionele gezinssituatie. 

"Kinderen die opgroeien met twee moeders vinden het heel gewoon, de kinderen in de klas vinden het gewoon. De enigen die het misschien gek vinden, zijn volwassenen. Maar ken je zo'n gezin, dan weet je dat het doodnormaal is. Ook deze ouders houden van hun kind en vullen 's ochtends de broodtrommeltjes."

Het is wel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met roze gezinnen of regenbooggezinnen, zegt Coster. Niet iedereen heeft een klasgenootje met twee moeders of drie ouders. Voor die kinderen heeft schrijfster Margreet Hammenga het boek Toch Moederdag voor Tommy geschreven, over een jongetje met twee vaders. “Als kinderen jong zijn, denken ze nog heel makkelijk en onbevooroordeeld”, zegt Hammenga. Dit boek kan een begin zijn om bijvoorbeeld migrantenkinderen wat ruimdenkender te maken als ze dat niet vanuit huis meekrijgen.” 

Ik-vind-je-lief-dag in plaats van Moederdag

Niet op elke school wordt Moederdag gevierd. Basisschool De Egelantier in Almere heeft Moederdag en Vaderdag zo'n zes jaar geleden afgeschaft en vervangen door de 'Ik-vind-je-lief-dag'. De reden: er zijn steeds meer kinderen die in gebroken gezinnen en samengestelde gezinnen leven. Voor 'Ik-vind-je-lief-dag', die de school dit jaar in maart heeft gevierd, maken de leerlingen twee knutselwerkjes en bedenken ze zelf aan wie ze de cadeautjes geven. Dat kan bijvoorbeeld vader, moeder, opa, oma of de oppas zijn. Zo worden moeilijke momenten (bijvoorbeeld na sterfgevallen) omzeild, zegt de school.

Meer op rtlnieuws.nl: