Ga naar de inhoud
Gezin

Een kinderwens, maar geen gewillige partner? 'Ik vroeg mijn minnaar om een kind'

Evelien de Jong met haar dochtertje. Beeld © Evelien de Jong

Evelien de Jong (43) wilde graag een kind, maar een partner had ze niet. In haar zoektocht naar manieren om haar kinderwens te vervullen, deelde ze haar ervaringen op een blog. Nu helpt ze vrouwen met een partner die (nog) geen kinderen wil. "Vrouwen komen op mijn site terecht als ze meer informatie willen over stiekem zwanger worden."

Zelf heeft ze er ook over nagedacht om stiekem zwanger te worden. "Ik raakte geobsedeerd en was bang dat ik nooit moeder zou worden." Op haar website wilikeenkind.nl deelt ze haar ervaring met stiekem zwanger worden.

'Bang dat ik nooit moeder zou worden'

Op haar 36ste raakte Evelien (43) in paniek, want haar biologische klok bleef tikken. Dus vroeg ze aan de minnaar met wie ze tien jaar een affaire had, of hij haar een kind wilde geven. "Zijn antwoord: ik denk niet dat mijn vriendin dat leuk zou vinden."

Ze besloot te gaan daten voor een geschikte partner en met homo's te spreken over een eventueel co-ouderschap. "Ik heb zelfs mijn homovriend gevraagd of hij zaaddonor wilde worden." Evelien wist niet meer wat ze moest doen om haar kinderwens te vervullen.

Vicieuze cirkel

"De ene keer wilde ik co-ouderschap en de andere keer wilde ik het juist weer niet, omdat het te veel gedoe was. Of ik was bij een spermabank en werd dan verdrietig, omdat mijn kind dan geen vader zou hebben." 

Ze belandde in een vicieuze cirkel en merkte dat ze labiel werd. "Ik raakte ik in de war. Ik was verbijsterd over hoe ik mij voelde. Ik had controle over mijn leven, en die was ik even kwijt."  

Laatste optie: spermabank

Voor Evelien voelde het als een mislukking, omdat ze geen potentiële vader kon vinden voor haar kind. "Mijn eigen vader is zo leuk, en zo'n vader wilde ik dan ook voor mijn eigen kind." 

Op advies van een vriendin schreef ze voor zichzelf een plan. "Ze zei dat er een tijd is voor alles. Ik gaf mezelf een jaar om een vriend te vinden, en de laatste optie was een spermabank."

Eileiders verstopt

Toen ze haar huidige vriend leerde kennen, bleek hij nog niet klaar voor de stap om kinderen te nemen. "Maar hij begreep het wel, en wilde het ook niet op zijn geweten hebben dat ik nooit moeder zou worden." 

Na een paar keer proberen werd Evelien niet zwanger. "Mijn eileiders waren verstopt." Ze probeerde het nog een keer met haar vriend, maar dan met een ivf-traject. Het lukte. Ze kreeg op haar veertigste een kind. En ze is nog steeds samen met haar vriend. Ze wonen alleen niet samen. 

Hulp bij beslissing

In een blog schreef ze over haar ervaring. Nu geldt ze min of meer als specialist. "Ik heb mij verdiept in het onderwerp en weet hoe de samenleving ernaar kijkt. Het was niet de bedoeling om hier mijn beroep van te maken."

De meeste vrouwen die bij haar over de vloer komen, hebben een relatie met een partner die geen kinderen wil. Maar ook single vrouwen met een kinderwens weten haar te vinden. "Via mijn blog kreeg ik op een gegeven moment aanvragen van mensen die er met mij over wilden praten. Ik had zelf ook wel hulp kunnen gebruiken bij het nemen van een beslissing." 

Kindvrij leven of relatie opgeven?

Sindsdien helpt ze vrouwen bij het maken van keuzes: een kindvrij leven, of een relatie opgeven voor een kinderwens? "Ik geef geen advies, maar help ze bij het maken van een keuze. Dat doe ik door te luisteren en de juiste vragen te stellen. " Ze stelt vragen als: waar sta je nu? Wat is je situatie en hoeveel tijd geef je jezelf voordat het kindje er moet komen? 

Hoewel Evelien zelf een moeilijke periode heeft doorgemaakt, vindt ze het niet ingewikkeld om andere vrouwen te begeleiden. Zelf wordt ze soms emotioneel als ze de verhalen hoort. "Ik huil gewoon met ze mee. Maar ik maak ook weleens een grapje om de stemming erin te krijgen."

Je hele leven spijt

Er zijn vrouwen die blij zijn met hun relatie en die niet willen opgeven voor een kind, zegt ze. "Maar tegelijkertijd zijn ze ze bang dat het later toch uitgaat. Dan zullen ze daar hun hele leven spijt van hebben."

Evelien heeft de afgelopen twee jaar honderd vrouwen met een kinderwens gesproken. Uit die gesprekken blijkt dat dat keuze tussen de ware liefde en een kind het grootste struikelblok is voor vrouwen.​

Niet geaccepteerd

Eén op één of in groepsverband maakt ze met de vrouwen een plan waarin ze voor zichzelf doelen stellen. Zo'n traject kan een halfjaar duren. "Ik geef ook tips hoe ze zo'n gesprek moet voeren met hun partners. Je kunt niet zeggen: ik wil een kind en jij moet me dat geven." De vrouwen krijgen tips als: actief luisteren, achterhalen waarom een partner geen kind wil, en begrip tonen.   

Het is voor veel vrouwen moeilijk een beslissing te nemen. "Vrouwen die geen kinderen willen of geen kinderen kunnen krijgen, zijn nog niet helemaal geaccepteerd in de maatschappij. Een vrouw krijgt daar altijd mee te maken. Mensen zullen altijd vragen blijven stellen over waarom je geen kinderen hebt."

Meer op rtlnieuws.nl: