Ga naar de inhoud
Gezin

Smeren, kleren, weren: zo bescherm je je kind tegen de zon

Beeld © Getty Images

De komende dagen schijnt de zon volop. Goed nieuws, maar pas op voor verbranding: vooral bij kinderen kan een verbrande huid grote gevolgen hebben. Veel Nederlandse ouders blijken nogal eens te vergeten hun kinderen goed te beschermen tegen de zon.

Negentig procent van de ouders zegt er alles aan te doen om hun kinderen niet te laten verbranden. Toch heeft 1 op de 7 Nederlandse kinderen tussen de 4 en 11 jaar oud weleens een ernstig verbrande huid (felrood, met eventueel blaren) gehad. Dat blijkt uit een recent onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Als belangrijkste reden om hun kinderen niet in te smeren, noemen ouders dat ze hier simpelweg niet altijd aan denken. "Als ze naar het strand gaan, hebben mensen altijd wel zonnebrandcrème bij zich, want daar ga je echt heen om te zonnen. Maar op de fiets of in de speeltuin is het minder top of mind", legt een woordvoerster van het KWF uit. "Er is een groot verschil tussen zeggen en doen. De intentie is er, maar ouders vergeten het af en toe."

Kinderen zijn extra kwetsbaar
Voor kinderen is zonbescherming nog belangrijker dan voor volwassenen, omdat hun huidcellen extra kwetsbaar zijn. Ze zijn in de groei en hebben zo'n snelle celdeling, dat beschadigde huidcellen zich soms al gaan delen voordat ze zich kunnen herstellen. Zo ontstaan 'littekens' in de beschadigde cellen, die kinderen hun hele leven met zich meedragen. Hoe meer van deze (uiterlijk onzichtbare) 'littekens', hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Huidkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal patiënten blijft maar stijgen. Jaarlijks horen ruim 50.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Tien jaar geleden waren dit er nog 28.000. 5.962 mensen hebben in 2015 de diagnose melanoom gekregen, de meest agressieve vorm van huidkanker. "Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie", verklaart het KWF. "We gaan met z'n allen steeds verder en langer weg. We hebben het idee dat we geen goede vakantie hebben gehad als we geen bruin kleurtje hebben en smeren met een te lage factor of gaan veel te lang in de zon."

Komend weekend wordt zonkracht 5 of 6 verwacht. Dat betekent dat de gemiddelde huid al na 15 tot 25 minuten onbeschermd in de zon kan verbranden. Bovendien is de huid in deze tijd van het jaar nog weinig zon gewend, waardoor de huid extra gevoelig is voor verbranding. Dus ga niet té enthousiast liggen bakken en vergeet de kinderen niet in te smeren.

Tips: zo zon je veilig

  • Een open deur, maar de belangrijkste: smeer je goed in. Stop standaard een tube zonnebrandcrème in je tas en smeer regelmatig opnieuw.
  • Kies voor een passende factor bij je huidtype. Liever te hoog dan te laag. De meeste Nederlanders hebben huidtype 1 of 2. Ga je als volwassene even naar buiten, dan wordt factor 15 aangeraden. Ga je langer naar buiten, kies dan voor factor 30 of hoger. Voor kinderen geldt altijd minimaal factor 30.
  • Bedek je huid. Zwemmen met een T-shirt aan lijkt misschien een goed idee, maar ook dit is riskant. Natte kleding laat meer zonlicht door dan droge kleding.
  • Mijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur en zoek af en toe de schaduw op. Pas op: ook in de schaduw kun je verbranden. En vergeet niet dat UV-straling ook door glas heen komt.
  • Ook als je huid niet verbrandt, kan die beschadigen. Dus ben je al bruin, smeer je dan alsnog in.

Kijk voor meer tips op de site van het KWF.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws