Gezin

Lego steeds gewelddadiger: 'Pas op voor agressief kind'

23 mei 2016 15:47 Aangepast: 23 mei 2016 16:13
Het klinkt als een hele goede promotiestunt, maar er is een kans dat de leiding toch wel even zal balen

Mitrailleurs, tanks en pistolen. Lego maakt steeds gewelddadiger speelgoed. En dat kan slecht zijn voor je kind.

"De gekleurde blokjes van Lego zijn niet meer zo onschuldig als ze ooit waren''. Dat zegt hoofdonderzoeker Christoph Bartneck in The Guardian. Het aandeel wapens, tanks en pistolen in de Lego-dozen is flink gegroeid waardoor kinderen steeds vaker allerlei oorlogachtige scenario's naspelen.

Waarom het geliefde speelgoed steeds agressiever is geworden? "Speelgoedfabrikanten gaan steeds verder om de aandacht van kinderen vast te houden", stellen de onderzoekers van de Univeristeit van Canterbury. 

Steeds gewelddadiger

In het onderzoek zijn de Lego-catalogi van 1973 tot en met 2015 bestudeerd. Hieruit blijkt een forse toename van schietende en boos kijkende poppetjes. 

Deze trend zie je niet alleen bij lego, ook games worden steeds gewelddadiger weet pedagoog Bas levering. Wat voor gevolgen dat heeft? "Speelgoed maakt niet agressief. Maar kinderen die al een agressieve inslag hebben en met dat spul spelen, worden nog agressiever. Het is dus niet zonder gevolgen."

Het Deense Lego maakt al bouwstenen sinds 1949. Met een kasteel doken voor het eerst wapens op. Dat was in 1978. 

Speelgoed verbieden?

Levering raadt ouders niet aan om het speelgoed te verbieden. "Dan gaan ze er stiekem mee spelen en ben je nog verder van huis."

Zijn advies: praat erover met je kinderen. "En hou ze goed in de gaten."

Meer op rtlnieuws.nl

Lachen is legopoppetje vergaan 
Droombaan? Lego zoekt bouwers m/v 

`