Gezin

Echtscheiding? Eerst een verplicht oriëntatiegesprek

31 mei 2016 18:00 Aangepast: 31 mei 2016 18:06
Beeld © Thinkstock

Wie gaat scheiden en rechtsbijstand wil die door de overheid wordt betaald, moet eerst een verplicht het gesprek aangaan met een specialist. Dat schrijft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Van der Steur gaat de gesubsidieerde rechtsbijstand aanpassen. Wie een advocaat of mediator wil die wordt betaald door de overheid krijgt eerst een 'oriëntatiegesprek'. Daarbij worden mensen geïnformeerd over het proces van de echtscheiding. 

Onderling oplossen

Het gesprek is dan bijvoorbeeld met een specialist van het Juridisch Loket. Wie al gesproken heeft met een echtscheidingsadvocaat of een gespecialiseerde mediator hoeft geen oriëntatiegesprek te houden.

"Dit past in het kabinetsbeleid om te bevorderen dat echtscheidingen zoveel mogelijk op een minnelijke manier worden opgelost", zegt minister Van der Steur.

Verplichte mediation

Al eerder was er in de Tweede Kamer discussie over verplicht mediation bij vechtscheidingen. "Dat was destijds een plan van Tweede Kamer, maar toenmalig staatssecretaris Teeven zag niks in een verplichting. Het was te duur", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"Nu gaat het verplichte gesprek dus gelden als je aanspraak wil maken op de rechtsbijstand. Betaal je alles zelf, dan hoef je geen gesprek te hebben en kun je gewoon naar de rechter." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`