Gezin

Autistische Frodo (12) kan niet naar school: 'Soms word ik een beetje gek'

13 juni 2016 18:41 Aangepast: 13 juni 2016 18:45
Frodo zit sinds september thuis, omdat hij op school niet kan meekomen.

Vandaag werd het Thuiszitterspact getekend. Dat moet ervoor zorgen dat in 2020 geen enkel kind langer dan 3 maanden thuiszit. Frodo uit Heeze is een van de ruim 10.000 langdurige thuiszitters. "De school kan me niet de begeleiding bieden die ik nodig heb."

De 12-jarige Frodo staat ingeschreven bij het gymnasium in Eindhoven, maar hij gaat er niet naartoe. Hij heeft begeleiding nodig, die de school hem niet kan bieden. Sinds september krijgt hij thuis les. 

Onvoorspelbaarheid is voor hem moeilijk. Toen het een keer niet duidelijk was in welk lokaal hij les zou krijgen, raakte hij compleet in paniek. "Ik wist niet meer wat ik moest doen en werd een beetje gek", vertelt Frodo aan RTL Nieuws. Hij durfde daarna de klas niet meer in. "Als er zoiets gebeurt, durf ik niets meer. Dan wil ik met niemand praten, word ik helemaal stil en loop ik weg van alles. Ik word onrustig van chaos, dan weet ik niet goed wat ik moet doen. Meestal doe ik gewoon niks. Dan kan ik zo een half uur stilstaan."

Minder contact met vriendjes

Hij zou graag met iemand op school kunnen praten als hij in de war is. "Het zou al helpen als er iemand is bij wie ik terecht kan als ik geïrriteerd raak of een beetje gek word." De school is volgens de moeder van Frodo niet onwillig, maar het lukt simpelweg niet om hem passende begeleiding te bieden.

Frodo gaat nu drie keer per week naar een speciale school en krijgt verder thuis les. Liever zou hij gewoon naar school gaan. Hij mist zijn vriendjes. "Ik heb ze nog wel, maar ik zie ze steeds minder. Ik wil vaker in het echt met ze praten of iets met ze doen."

Thuiszitterspact

Frodo is niet de enige die thuiszit. In het afgelopen schooljaar zaten zo'n 10.000 leerlingen voor enige tijd thuis. Dat kwam bijvoorbeeld doordat kinderen langdurig spijbelden, omdat het te lang duurde voordat er specifieke plekken in het onderwijs voor hen beschikbaar kwamen, omdat er thuis problemen waren of omdat er ingewikkeld maatwerk geboden moest worden door zorg en onderwijs.

Het door staatssecretarissen Sander Dekker (Onderwijs) en Martin van Rijn (Volksgezondheid) ondertekende Thuiszitterspact moet het aantal thuiszitters fors terugdringen. Het is de bedoeling dat in 2020 geen enkel kind langer dan 3 maanden thuiszit zonder een passend aanbod. Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert is aangesteld om de afspraken uit dit pact aan te jagen.

RTL Nieuws
`