Ga naar de inhoud
Gezin

Single of samenwonen: tja, wat willen we nu eigenlijk?

Karin (l) woont samen en Annemarie (r) is jarenlang single.

Zelf bepalen welke tv-zender je kijkt, ongegeneerd winden laten en lummelen totdat je erbij neervalt. Het aantal mensen dat alleen woont, stijgt. Annemarie (single) en Karin (samenwonend) snappen het wel. En ook niet. Want wat is nu fijner: alleen of samen?

De veertigers zijn gelukkig met hun leventje, al fantaseren ze ook heus weleens over dat andere leventje. Want: het gras is immers altijd groener...

Even voorstellen

Thumbnail

Annemarie Kap, 41 jaar

Annemarie is moeder en 'happy single'. Niet bewust, het liep gewoon zo.

Ze is nog niet de juiste vent tegengekomen. 

Thumbnail

Karin Ramaker, 43 jaar

Karin woont 7 jaar samen met vriend Marco, maar was jarenlang single.

Ze schreef een boek over single zijn: Gewoon Single! 

Zes vragen aan Karin en Annemarie over samenwonen, single-zijn, geluk en verlangens. 

Vandaag heeft het CBS bekendgemaakt dat steeds meer mensen alleen wonen. Verbaast jullie dat?

Karin: "Nee, het past wel in de trend dat vrouwen zelfstandiger worden. Ik heb ook jarenlang alleen gewoond. Je hoort en ziet het steeds meer. Ook in mijn omgeving."
Annemarie: "Klopt, alleen wonen wordt steeds meer geaccepteerd. Al blijft je omgeving het wel lastig vinden dat vrouwen van mijn leeftijd alleen zijn. Je wilt niet weten hoe vaak ik er opmerkingen over krijg. Soms echt heel vervelend. Mensen vinden het toch normaler dat je met iemand bent."

Annemarie, je bent al jaren single en hebt nooit samengewoond. Bewuste keuze?

"Nee, niet bewust. Het is er gewoon nooit van gekomen. Ben nog niet de juiste man tegengekomen. Ik heb er vrede mee dat ik niemand heb. Al heb ik er ook wel verdriet om gehad."
Karin: "Ik was jarenlang single. Het beviel me prima. Totdat ik een leuke vent tegenkwam. Het is vaak geen bewuste keuze, dingen gaan zo."

Wat is er zo fijn aan single zijn?

Karin: "Dat je zo heerlijk kunt lummelen. Urenlang. Zonder dat je verantwoording aan iemand moet afleggen. Alleen thuis zijn vind ik heerlijk. Nog altijd. Ik woon nu zeven jaar samen. Je moet toch rekening met elkaar houden. Appen hoe laat je thuis komt, overleg voeren over het eten."
Annemarie: "Het is inderdaad heerlijk: je eigen beslissingen kunnen nemen. Niets te hoeven overleggen. Ik hoef nooit verplicht voetbal mee te kijken."

Geen vieze sokken wassen en niet verplicht voetbal kijken. Het zijn de voordelen van alleen zijn, maar  er zijn vast ook moeilijke dingen aan single zijn.

Annemarie: "Dat ik nooit hoef te overleggen is fijn, maar ook lastig. Vooral als het over de opvoeding gaat van je kind. Dan heb ik weleens de behoefte om te overleggen met iemand. Ik moet het nu altijd alleen doen."

Karin: "Wat ik heel fijn vind aan het samenzijn met iemand, is dat je dingen kunt delen. Mooie momenten, maar ook vervelende dingen. Alleen op vakantie is heerlijk, maar met iemand is toch leuker."

Krijg je veel commentaar uit je omgeving als je alleen bent?

Karin: "Toen ik alleen was, kreeg ik best veel vragen en opmerkingen. De maatschappij vindt toch dat je met iemand moet zijn. Nu ben ik met iemand en krijg ik weer vragen over kinderen. Al die vooroordelen soms...."
Annemarie: "Ik krijg er ook veel vragen over. Ik ben dan ook nog eens alleenstaande moeder. Je omgeving blijft je daar toch over lastigvallen en heeft de behoefte om daar vragen over te stellen."

Als je moet kiezen: alleen of met iemand leven?

Karin: "Mét iemand. Het leven met iemand verrijkt toch je leven." 
Annemarie: "Met iemand. Al ben ik ook gelukkig alleen hoor. Maar het lijkt me toch fijn om nog iemand tegen te komen. Wie weet: het kan altijd nog."

Meer op rtlnieuws.nl:
Steeds meer mensen wonen alleen: vooral oudere vrouwen