Gezin

13 procent van de vmbo'ers voelt zich onveilig: 'Een schokkend cijfer'

17 juni 2016 10:38 Aangepast: 17 juni 2016 10:42

Vmbo'ers voelen zich een stuk minder veilig dan vwo'ers. 13 procent van de vmbo'ers zegt zich onveilig te voelen op hun school, blijkt uit nieuw onderzoek.

Vwo'ers voelen zich erg veilig op school: 81 procent geeft aan hier tevreden of zeer tevreden over te zijn. Van de havisten is 69 procent tevreden en op het vmbo is slechts 55 procent tevreden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) onder 88.000 leerlingen.  

Schokkende resultaten

Het LAKS noemt de resultaten schokkend. "We zijn geschokt dat het verschil tussen vwo en vmbo zo groot is. Een beetje verschil is wel te verklaren, maar zoveel vinden wij niet goed", stelt LAKS-voorzitter Andrej Josic. 

Vmbo'ers voelen zich niet alleen onveiliger, ze worden ook vaker gepest. Op de vraag of leerlingen de afgelopen maanden zijn gepest zegt 5 procent van de vmbo'ers: 'ja'. Ruim 5 procent zegt wel eens gediscrimineerd te zijn.

Waarom vmbo'ers zich onveiliger voelen en ze vaker worden gepest, is niet onderzocht.

Rapportcijfer 7

Gemiddeld geven scholieren een 7,0 aan hun school: eersteklassers zelfs een 7.7  Ook zegt bijna 60 procent met plezier naar school te gaan.

Andrej Josic: "Over de hele linie zijn scholieren in Nederland dus best tevreden, maar het is belangrijk dat we de verschillen niet uit het oog verliezen".  Staatssecretaris Sander Dekker heeft het rapport vanochtend in ontvangst.  

 

 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`