Gezin

Bas vocht 10 jaar om zijn kinderen te zien na scheiding; hij is geen uitzondering

17 juni 2016 12:40 Aangepast: 02 november 2017 01:26
Bas met zijn twee zonen, vanwege de privacy niet herkenbaar in beeld.

Na een dramatische scheiding mocht Bas van 't Hoff ruim 10 jaar zijn kinderen niet zien van zijn ex. Hij legde zich niet bij de situatie neer. "Het kostte me 26 rechtszaken, maar ik kreeg gelijk."

Als donderslag bij heldere hemel. Zo kwam voor Bas van 't Hoff de scheiding. "Op een dag was mijn vrouw vertrokken. Ze had de kinderen meegenomen", vertelt Bas.

De kinderen van Bas waren tijdens de scheiding 1, 3 en 5 jaar. Het is nu 20 jaar geleden. "Vreselijk als kinderen op zo'n jonge leeftijd hun vader al moeten missen."

Zonder vader

Bas is geen uitzondering. Vandaag heeft het CBS cijfers naar buiten gebracht waaruit blijkt dat steeds meer kinderen zonder vader opgroeien. Bijna 1 op de 5 kinderen leeft zonder vader. In 1996 was dat nog 13 procent.

De voornaamste reden dat kinderen hun vader niet zien, is vanwege een scheiding. Volgens voorzitter Peter Tromp van het Vader Kennis Centrum staan gescheiden vaders te trappelen om hun verantwoordelijkheid in de opvoeding te nemen, maar wordt het hen onmogelijk gemaakt. "De kinderen worden standaard aan de moeder meegegeven. Dat is nog altijd het uitgangspunt van onze wet. Helaas."

Tegengewerkt

Ook Bas mocht zijn kinderen niet meer zien. Dat duurde 10 jaar. "Mijn ex heeft me vanaf de eerste dag tegengewerkt. En instanties als Jeugdzorg gaven haar gelijk. Een moeder heeft alle rechten en de vader heeft niets te zeggen."

De jaren dat Bas zijn kinderen niet mocht zien, noemt hij desastreus. "Ik heb mijn zoons in al die jaren slechts een paar keer gezien. Je verliest de band die je met ze had. Je raakt van ze vervreemd. Dat is een vreselijk gevoel en je kunt er niets aan doen."

Advocaat

Of toch wel. Bas nam een advocaat in de arm en voerde de ene na de andere rechtszaak. Het kostte een hoop geld en tijd, maar het was niet voor niets. "Uiteindelijk heeft de Ombudsman mij na 26 rechtszaken gelijk gegeven. Jeugdzorg had verkeerd geoordeeld."

Bas mocht zijn kinderen weer zien. Het lijmen kon beginnen. Maar bouw maar eens een band op met een kind, dat je 10 jaar niet hebt gezien. "Dat is een heel lange weg", vertelt Bas. "Mijn kinderen waren niet ongeschonden uit de scheiding gekomen. Mijn ene zoon had een sociale fobie en mijn andere zoon adhd. En mijn dochter was totaal van mij vervreemd, ze koos voor haar moeder."

Minder schade

Na jaren investeren, keerde de oude band terug. Langzaam, dat wel. Zijn oudste zoon woont nu bij hem. Zijn andere zoon woont bij zijn moeder, maar Bas ziet hem vaak.

Alleen met zijn dochter is de band nog niet goed. "Zij is nu 21 jaar. Ik heb haar te lang niet gezien om een goede band met haar op te bouwen. De schade tussen ons is te groot. Maar ik blijf hopen dat ik op een dag ook weer voor haar een vader kan zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore