Ga naar de inhoud
Gezin

Maken kinderen gelukkig? Nou nee, maar dat ligt niet aan hen

Beeld © ANP

Ouders zijn ongelukkiger dan mensen zonder kinderen, maar dat is de schuld van de overheid en niet van de krijsende peuter of puberende tiener, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Het is een bekend fenomeen: ook al noemt zowat elke ouder de geboorte van kind het mooiste moment van zijn leven, uit onderzoek blijkt telkens weer dat ouders minder gelukkig zijn dan mensen zonder kinderen. Er is zelfs een naam voor: een 'happiness penalty', een 'straf op geluk'.

Niet nodig

Maar Amerikaanse onderzoekers hebben nu goed nieuws. Die straf, dat hoeft helemaal niet. Ze onderzochten de gegevens van ouders en mensen zonder kinderen in 22 landen wereldwijd en vergeleken de antwoorden op de vraag hoe gelukkig ze zichzelf vonden.

En niet overal was er hetzelfde verschil tussen de twee groepen. Sterker: in onder meer Hongarije  en Noorwegen bleek het zelfs exact andersom. Met bijvoorbeeld levensstandaard of inkomen had het niets te maken en met een relatief hoog aantal ongewenste zwangerschappen ook niet.

Regelingen hebben effect

Nee, de ware verklaring lag in de overheid. Die bepaalt hoe gelukkig of ongelukkig je wordt van het krijgen van kinderen. Hoe beter de regelingen, hoe gelukkiger ouders zijn. Overheidsregelingen om gezin en werk te combineren, zoals gesubsidieerde kinderopvang, hebben dus wel degelijk een meetbaar effect.

Er blijkt wel een klein verschil te zijn tussen vaders en moeders. De overheid maakt vaders vooral blij met financiële regelingen (betaalde kinderopvang), terwijl het moeders vooral te doen is om meer tijd (extra vakantiedagen).

Meer op rtlnieuws.nl: