Gezin

'Je kunt niet te voorzichtig zijn met foto's van je kinderen op internet'

20 juni 2017 13:20 Aangepast: 20 juni 2017 13:33
Beeld © iStock

Op social media onstond afgelopen weekend ophef omdat Arie Boomsma op een Instagramfoto de tepels van zijn dochtertje had bedekt met bloemen. Een goede keuze, vinden experts. "Er zijn mensen die misbruik maken van dit soort foto's."

Zijn vrouw schrijft dat het een bewuste keuze was om haar tepels te bedekken. "Niet omdat we anti-tepels zijn. Integendeel! Wel, omdat dit voor ons voelt als het beschermen van haar kleine lijfje voor ogen die er op een verkeerde manier naar zouden kunnen kijken."

 

vakantie...

Een bericht gedeeld door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

Gefotoshopte kinderen

Wat Arda Gerkens betreft zouden alle ouders wel zo voorzichtig mogen zijn met de foto's van hun kinderen. Ze is directeur van het Expertisebureau Online Kindermisbruik. "Om aan te geven dat mensen er van alles mee kunnen doen: er zijn bijvoorbeeld gefotoshopte foto's van kinderen waarbij kinderhoofdjes op de lichamen van pornosterren zijn geshopt."

"Ik geloof niet dat er iets bestaat als te voorzichtig zijn op internet", zegt Gerkens. Ze wil niet dat ouders panisch omgaan met hun foto's en niets meer online delen. "Maar besef wel wat er met zo'n foto kan gebeuren. Iemand kan er verkeerde bedoelingen mee hebben."

Ingewikkelde procedures

Dat zegt ook Justine Pardoen van Ouders Online. "Het risico dat er iets vervelends gebeurt met een foto die je online zet, bestaat altijd. Zodra je een foto op internet zet, moet je ervan uitgaan dat je er geen zeggenschap meer over hebt." Als iemand hem bijvoorbeeld bewerkt, moet je veel moeite doen om de regie terug te pakken. "Dan moet je naar de rechter en raak je in allerlei ingewikkelde procedures verzeild met Facebook."

"Je zet zo'n foto van je kinderen online om hem met de hele wereld te delen. En de hele wereld kan dan ook naar die foto kijken, en van alles met die foto doen. Daar moeten ouders zich bewust van zijn en hele bewuste keuzes over maken."

Privémomenten delen

Volgens Pardoen is het voor iedere ouder verstandig om te bedenken waarom ze foto's van hun kinderen delen op sociale media. "Het antwoord 'dat is gewoon leuk' is geen goed antwoord." Bedenk je waarom je het leuk vindt. "Als je echt heel eerlijk bent naar jezelf, kom je er misschien achter dat je hem net zo goed niet kunt plaatsen, want voor wie deel je al die privémomenten?"

Als je toch foto's van je kinderen wilt delen, kun je er het beste voor zorgen dat ze anoniem blijven op de foto. "Nicolette van Dam doet dat heel goed op Instagram. Die brengt haar kinderen altijd onherkenbaar in beeld, door ze bijvoorbeeld van achteren te fotograferen of in de schaduw te zetten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore