Gezin

Amersfoorters lieten vluchtelingen in huis tijdens vakantie: 'Ik vertrouwde ze volkomen'

22 augustus 2016 12:57 Aangepast: 22 augustus 2016 17:14
Vluchtelingen in de keuken van Simone. Beeld © Simone Kennedy-Doornbos

Deze zomer verbleven twaalf vluchtelingen in acht Amersfoortse huizen. Ze pasten op het huis terwijl de eigenaren ervan op vakantie waren, een idee van Simone Kennedy-Doornbos, fractievoorzitster van de ChristenUnie in Amersfoort. "Iedereen vond het een geweldige oplossing", zegt ze zelf.

Vorig jaar september belandden er 102 vluchtelingen in een sporthal in Amersfoort. Ze raakten bevriend en staan ondertussen op de wachtlijst voor een woning in de Utrechtse stad, maar moeten daar in AZC's verspreid over het hele land op wachten. Terwijl ze zeven maanden lang met elkaar optrokken en bevriend raakten met elkaar, moeten ze nu op een plek waar ze niemand kennen wachten op een woning.

Brandschoon huis

Veel mensen liggen daar niet wakker van, maar Simone wel. En een paar maanden geleden, met het vakantieseizoen in aantocht, bedacht ze een oplossing. "Terwijl mensen uit Amersfoort een paar weken in Zuid-Europa zitten, kunnen ze vluchtelingen op hun huis laten passen, zodat die even terug kunnen naar de stad waar ze in het afgelopen jaar al een sociaal leven opbouwden", zegt ze.

Mensen waren enthousiast, dus Simone kon haar plan uitvoeren. En het was een succes: "Zelf nam ik ook drie vluchtelingen in huis, en toen we terugkwamen was het huis brandschoon en het onkruid gewied."

De tekst gaat verder onder de foto.

Thumbnail

Simone (rechts) tijdens een gezamenlijke maaltijd met logerende vluchtelingen.

Keuken vol mensen

Eng vond ze het niet, om drie vluchtelingen in huis te nemen. Simone kende ze al een paar maanden. "Dus ik dacht dat het wel goed zou gaan. Ik had tegen ze gezegd dat ze ook vrienden mochten uitnodigen om te blijven slapen, en op ieder bed in mijn vijf slaapkamers is inderdaad geslapen."

Ook kreeg ze geregeld foto's via WhatsApp van een huis vol mensen. "Ik kreeg zelfs een filmpje dat de hele keuken vol mensen stond, ze waren heel trots dat ze aan het koken waren. Ondertussen keek ik natuurlijk alleen maar of alles nog heel was."

"Maar gelukkig ging er in de tijd dat ze bij ons waren niets kapot, ze hebben heel goed voor het huis gezorgd." Simone maakte met alle vluchtelingen wel duidelijke afspraken: "Als er iets kapot ging in het huis, wilde ik dat ze daar heel eerlijk over waren, ze moesten het dan echt zeggen."

Gratis oppas

En toen er in een ander huishouden iets kapot ging, gebeurde dat gelukkig ook. "Een elektrisch kookplaatje begaf het. We hebben toen met z'n drieën overlegd, ik, de huiseigenaar en de vluchteling, over wie het zou vergoeden. We spraken toen af dat ik en de vluchteling de kosten op ons zouden nemen, maar uiteindelijk wilde de huiseigenaar het toch liever zelf betalen."

Want mensen zijn ook blij met de gratis oppas, denkt Simone. Ieder huis is tot nu toe netjes achtergelaten, voor de hamsters en katten is goed gezorgd, en er kan natuurlijk altijd iets kapot gaan. "Mensen vinden dat niet zo erg. Ze zijn vooral blij als ze thuiskomen en alles netjes is."

'Ze leven op'

Het project ging zo goed, dat het waarschijnlijk ook na de zomer doorgaat. "Terwijl dat helemaal niet het plan was", zegt Simone. "Maar mensen zijn zo enthousiast, dat ik veel huizen aangeboden krijg."

"Zelfs heel ver weg, in Elburg bijvoorbeeld. Het is in ieder geval fijn om op deze manier de vluchtelingen te kunnen helpen, ze leven helemaal op omdat ze weer in contact komen met mensen die ze kennen, ook Nederlanders."

Meer op rtlnieuws.nl:

`