Gezin

Wesleys kinderen hebben drie ouders, maar niet volgens de wet

23 augustus 2016 15:53 Aangepast: 24 augustus 2016 09:57
Wesley Bakker (in het streepjesshirt) en zijn gezin.

Het wordt steeds normaler: kinderen die opgroeien in een 'regenbooggezin', een gezin met meer dan twee ouders. Ook Wesley Bakker heeft zo'n gezin: samen met zijn man heeft hij twee kinderen met een vrouw die hij via internet leerde kennen.

Wesley en zijn vriend wilden graag kinderen, maar wisten niet goed hoe ze dat voor elkaar moesten krijgen. Een vrouw van 36 had hetzelfde probleem: ze wilde kinderen, maar had geen vriend. Via internet leerden de drie elkaar kennen, en na veel mailcontact besloten ze om het probleem samen op te lossen.

'Niet op de natuurlijke manier'

Beide mannen verwekten één kind bij de vrouw. "Maar niet op de natuurlijke manier, hoor", zegt Wesley. "Het begon eigenlijk allemaal heel zakelijk: toen we hieraan begonnen schreven we precies op wat we van elkaar verwachtten, tot welke verjaardag bij wie gevierd zou worden aan toe."

"Maar ondertussen is zij echt een soort familie geworden. Onze ouders zijn haar schoonouders geworden, en we gaan samen op vakantie. En ook de kinderen vinden het heel normaal, zij weten niet anders dan dat ze drie ouders hebben."

Wettelijke problemen

De enige problemen waar Wesley en zijn gezin tegenaan lopen, zijn de wettelijke. "Volgens de wet heeft een kind maar twee ouders", vertelt hij. "En dat betekent dat er in ons gezin altijd één iemand is die niets over een kind te zeggen heeft."

Komt Wesley bijvoorbeeld in een noodsituatie terecht met het kind van zijn vriend, dan kan hij in het ziekenhuis geen beslissingen nemen, omdat hij niet de wettelijke ouder is. "Terwijl hij wel gewoon mijn kind is. Op papier ben je alleen helemaal niks."

Dezelfde rechten geven

En ook op reis heeft Wesley er last van. "Als ik alleen met mijn kinderen op reis ga, ben ik voor de één wel de wettelijke ouder en voor de ander niet. Dat levert soms wel vragen op aan de grens."

Het COC is begin augustus samen met Stichting Meer dan Gewenst en Ouders van Nu de campagne Gelijke Ouders, Gelijke Rechten gestart.  Het is een onlinehandtekeningenactie die ertoe moet leiden dat ouders in regenbooggezinnen dezelfde rechten hebben.

Goed initiatief

Een goed initiatief, vindt Wesley. "Ik vind dat het hoog tijd is dat de wet gelijkgesteld wordt aan de realiteit. Die regenbooggezinnen zijn iets van de laatste vijftien jaar, maar op papier bestaan we nog niet. Dat is vervelend."

"Bij heterostellen zie je dat mensen trouwen op het moment dat ze kinderen krijgen, zodat juridisch alles gelijk goed zit. Je wilt dat soort zaken gewoon goed geregeld hebben voor je kind. Wij kunnen dat nu niet doen."

Maar zijn kinderen merken er in het dagelijks leven gelukkig niets van: "Zij hebben gewoon drie ouders, of dat nou voor de wet zo is of niet."

Meer op rtlnieuws.nl:

`