Gezin

'Bij opa en oma mag alles': zo voorkom je ruzie over de opvoeding

28 augustus 2016 19:25 Aangepast: 28 augustus 2016 19:26
Beeld © ANP

Nergens passen opa's en oma's zoveel op als in Nederland. Hartstikke fijn natuurlijk, maar verschillende visies over de opvoeding leveren nogal eens discussies op. Hoe ga je daar als ouder mee om?

(Schoon)ouders die op de kleinkinderen passen: in veel gevallen een zegen. Het scheelt kosten voor de kinderopvang en opa en oma genieten er ook van. Maar wat als zij er andere opvoedregels op nahouden dan jij? 

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat opa en oma doorgaans wat minder streng zijn dan vader en moeder. "Bij oma krijgt onze zoon altijd zijn zin", is een veelgehoorde ergernis.

Moeilijk omschakelen

Ook over eetgewoontes verschillen ouders en grootouders regelmatig van mening. "Bij mijn ouders krijgen ze veel te veel zoete zooi, waardoor onze dochter enorm gaat stuiteren", reageert een man. "Vroeger kreeg ik nooit iets zoets, maar het lijkt wel alsof het ze nu niets interesseert." Jacqueline stoort zich er vooral aan dat opa en oma het altijd beter denken te weten dan zij zelf.

En zie je kind dan thuis maar weer te laten gehoorzamen. Veel ouders klagen dat ze daarmee worstelen. Zo schrijft een vrouw: "Nu zitten we thuis met een driftkikker die het moeilijk vindt om weer om te schakelen. We hebben het meerdere keren besproken, maar het blijft een dingetje."

'Maak duidelijke afspraken'

Hoe maak je je (schoon)ouders duidelijk wat je wel en niet prettig vindt als ze op de kinderen passen? "Maak van tevoren duidelijke afspraken", zegt Jo Hermanns, emeritus hoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ziet vaak dat ouders de kinderen bij de oppas afleveren met een complete handleiding. En dat juicht hij toe. "Beter zo dan achteraf."

Dus: schrijf op wat de kinderen wel en niet mogen eten, hoe laat ze naar bed moeten of hoe je het regelt als ze met vriendjes willen spelen. Is het voor die instructies inmiddels te laat, dan is het zaak om meningsverschillen zo snel mogelijk uit te praten, zegt hij. "Open praten over dit soort dingen is essentieel voor goede kinderopvang."

Corrigerende tik

Te strenge grootouders leveren soms ook problemen op. Zo waren fysieke straffen vroeger in sommige gezinnen gebruikelijk en het komt nog voor dat grootouders daar geen kwaad in zien. Maar nu zijn ze hoe dan ook uit den boze, zegt Hermanns.

"De corrigerende tik is verboden in Nederland. Als je het over essentiële dingen als deze al niet eens kunt worden, moet je er niet aan beginnen. Dat is vragen om problemen. Een kind lijdt er ook onder als er altijd onenigheid is."

Ouders zijn de baas

Grootouders moeten de opvang beschouwen als een verantwoordelijke taak, vindt Hermanns. "Je vervangt een professionele vorm van zorg, de kinderopvang, dus je moet het serieus aanpakken."

Daarbij is het belangrijk dat ze beseffen wie de baas is. "Grootouders moeten zich realiseren dat ouders altijd het laatste woord hebben. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de opvoeding. Denk als opa of oma nooit dat je het beter weet, ook al ben je overtuigd van je eigen gelijk. Een ouder heeft het altijd voor het zeggen. Grootouders moeten zich schikken naar wat de ouders van het kind willen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Nergens passen opa's en oma's zo veel op als in Nederland

`