Gezin

Traphekje blijft een gevaarlijk ding: 'In al die jaren niets geleerd'

31 augustus 2016 15:53 Aangepast: 31 augustus 2016 20:03
Marousha viel als klein meisje van de trap door een kapot traphekje.

Marousha Hoeben was bont en blauw toen ze als 2-jarig meisje door een kapot traphekje van de trap kletterde. Het is jaren geleden, maar nog altijd blijkt er veel mis met de hekjes, stelt de Consumentenbond. Kunnen we traphekjes eigenlijk nog wel vertrouwen?

Marousha's moeder ziet nog voor zich hoe haar dochter jaren geleden met een noodgang van de trap viel. "Een spijl van het hekje brak af. Marousha viel met hekje en al naar beneden. Een verschrikkelijk gezicht. Ze had wel dood kunnen zijn", vertelt moeder Candia.

Schokkend

Moeder Candia had het traphekje destijds bij de bouwmarkt gekocht. Door een lasfout brak de spijl af, zegt ze. Jaren later is er nog altijd veel mis met de hekjes, concludeert de Consumentenbond. De bond testte in totaal zeven soorten hekjes. Bij meer dan de helft was iets mis.

Onbegrijpelijk, vindt Candia. "We hebben in al die jaren niets geleerd. Ongelooflijk dat er niet veel meer ongelukken gebeuren."

Thumbnail

Ook de stichting Veiligheid NL is geschrokken van het onderzoek. "Gewoonweg schokkend dit", reageert Hedy Goossens. "Het gaat hier om de veiligheid van kleine kinderen. Consumenten moeten ervan uitgaan dat traphekjes veilig zijn als ze getest zijn volgens de normen. Maar blijkbaar is dat niet zo."

Ieder jaar vallen volgens Veiligheid NL 3100 kinderen van de trap. Hoeveel kinderen door kapotte traphekjes van de trap vallen, is niet bekend. "Het gaat waarschijnlijk om een paar kinderen. Maar ieder kind is er één te veel."

Hard gehuil

Met de dochter van Candia liep het naar omstandigheden goed af. "Maar ze kan het zich als de dag van vandaag herinneren. Ze was bont en blauw. Heeft dagen lopen huilen." Candia ging na het ongeluk verhaal halen bij de bouwmarkt. "Ik kreeg het aankoopbedrag terug, plus geld om een teddybeer te kopen." 

Het traphekje zou opgestuurd worden naar TNO voor nader onderzoek. Maar of dat ooit is gebeurd? Candia betwijfelt het.

Opletten

Kunnen ouders traphekjes nog wel vertrouwen? Volgens Veiligheid NL blijft het verstandig om een traphekje aan te schaffen. Moet je moet wel goed opletten bij de aankoop, adviseert Hedy Goossens.  "We gaan niet zeggen welk merk je moet kopen. Maar koop nooit het goedkoopste hekje en bevestig het goed. Verder hopen we dat er iets wordt gedaan met het onderzoek van de Consumentenbond."

Volgens de Consumentenbond zijn deze hekjes niet veilig:

Thumbnail
  • Jeweret Emma (te koop bij Praxis) 
  • Jeweret Laura (te koop bij Praxis) 
  • Noma Extending Metal (o.a. te koop bij Bol.com)
  • Kidsriver Flexy (o.a. te koop bij Wehkamp)

Tips voor meer kennis

Bij Veiligheid NL zien ze verder dat ouders vaak te weinig weten over traphekjes. "Ouders schaffen ze vaak te laat aan. Driekwart heeft nog geen hekje aangeschaft als het kind al kan kruipen, terwijl je zowel boven- als onderaan de trap een hekje moet plaatsen zodra het kind kan kruipen."

Tips voor een veilig traphekje van Veiligheid NL

  • Plaats hekjes boven- en onderaan de trap.
  • Zorg voor stroeve trapbekleding en breng antislipstrips aan.
  • Laat geen spullen op de trap slingeren.
  • Loop niet op sokken of gladde schoenen met je kind de trap op.
  • Hou je kind altijd met één hand aan de leuning.
  • Oefen het traplopen met je kind.

Meer op rtlnieuws.nl
Consument waarschuwt voor ronduit gevaarlijke traphekjes

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore