Gezin

Maakt je kind moeilijk vriendjes? Je kunt als ouder helpen

02 september 2016 12:14 Aangepast: 02 september 2016 13:18
Een kind wordt naar school gebracht (archieffoto) Beeld © ANP

De scholen zijn overal weer begonnen. Het begin van het schooljaar is spannend voor veel kinderen, maar ook voor ouders. Eén van de zorgen: krijgt mijn kind wel vriendjes? "Daar kun je als ouder bij helpen, maar forceer het niet," zegt Eva Bronsveld.

Thumbnail

Eva is zelf moeder van drie kinderen en is opvoed- en onderwijsspecialist. Samen met Elsbeth Teeling schreef ze het boek 'Samen spelen, wat nou delen?' Het boek gaat over hoe je als ouder kinderen kunt begeleiden in de omgang met andere kinderen. 

Grootste zorg

Uit recent onderzoek in Engeland bleek dat het zelfs de grootste zorg is van één op de drie ouders, of hun kind wel vriendjes krijgt op school. Ouders zijn daar nog meer mee bezig dan met de schoolresultaten. "Ik heb niet het idee dat dat probleem in Nederland zo groot is, maar het speelt zeker," zegt Eva. 

"Natuurlijk hoop je als ouder dat je kind genoeg vriendjes heeft. Vriendschappen zijn van levensbelang. En het heeft veel invloed op de ontwikkeling." Tijdens lezingen krijgt Eva daar dan ook geregeld vragen over. 

Kinderen te druk

Vriendjes maken moet je leren. "En kinderen hebben tegenwoordig een veel drukker programma dan vroeger. Toen kwam je uit school en ging je de rest van de middag gewoon spelen met een vriendje of vriendinnetje. Nu hebben ze al op jonge leeftijd allerlei andere verplichtingen."

"Wat ook meespeelt is dat ouders vroeger veel meer contact met elkaar hadden dan nu. Daardoor spraken kinderen elkaar automatisch ook meer." En de impact van technologie? "Dat gaat twee kanten op. Sommige kinderen worden er individueler door, andere kinderen juist socialer."

Geef vertrouwen

Als ouder kun je op dit gebied veel voor je kind betekenen, volgens Eva. "Het belangrijkste is dat je je kind vertrouwen geeft. Laat het kind zelf ontdekken en falen. Daar leert het van. Je hebt kinderen die er van nature al heel makkelijk in zijn en je hebt kinderen die er meer moeite mee hebben. Die kun je helpen."

"Ook belangrijk is om geduld aan te leren, bijvoorbeeld door gezelschapsspelletjes met ze te spelen. En misschien wel het belangrijkste: geef het goede voorbeeld. Spreek eens een ander kind aan als je naar de speeltuin gaat. Je kind vindt dat dan zelf ook normaler. Maak je vooral niet te druk en forceer niks, daar wordt het alleen maar moeilijker door."

Meer op rtlnieuws.nl: 
Help, dat rotvriendje van mijn kind komt weer spelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore