Gezin

Dikkere pop beter voor zelfbeeld jonge meisjes dan Barbie

09 september 2016 22:14 Aangepast: 09 september 2016 22:14
Er is al langer kritiek op de onrealistische maten van Barbies. Beeld © iStock

Barbies zijn slecht voor het zelfbeeld van jonge meisjes. Al helemaal als Barbie zwemkleding aan heeft. Kinderen van 6 tot 8 jaar oud vinden zichzelf mooier als ze een dikkere pop hebben.

Mensen, en vooral meisjes, vergelijken zichzelf met anderen: zij is langer, zij is slanker... Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook Barbies concurrentie vormen. De onrealistische maten van de pop zorgen ervoor dat meisjes die daarmee spelen, zichzelf graag dunner zouden zien. Meisjes die met een dikkere Tracey-pop spelen, zijn juist tevredener met hun eigen lichaam.

Zwemkleding
Thumbnail

De onderzoekers, van verschillende Amerikaanse universiteiten, lieten 112 meisjes van 6 tot 8 jaar oud met de poppen spelen. Ze kregen een Barbie of een Tracey-pop (zie afbeelding hiernaast) in normale kleren en een Barbie of een Tracey-pop in zwemkleding. Na drie minuten spelen werd aan de meisjes gevraagd hoe ze over hun eigen lichaam dachten.

Vooral de Barbie in zwemkleding – waarbij het figuur van de pop het best uitkwam – was slecht voor het zelfbeeld van de meisjes, bleek uit het onderzoek, waarover de populair-wetenschappelijke site Scientias schrijft.

Meerdere poppen

De onderzoekers raden ouders aan een pop te kopen die enigszins lijkt op het kind dat ermee speelt, of het kind met meerdere poppen te laten spelen, zodat ze leren dat ieder mens er anders uitziet.

Ze vrezen dat de poppen eetstoornissen in de hand werken. Of dat inderdaad zo is, willen ze nu gaan onderzoeken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`