Gezin

Kinderen met slecht gebit hebben vaak strenge ouders

10 september 2016 14:40 Aangepast: 10 september 2016 14:55
Hoe positiever de opvoedstijl, hoe gezonder het kindergebit. Beeld © iStock

Heeft jouw kind een gezond gebit? Dan geef jij hem of haar vast veel complimentjes. Uit onderzoek blijkt dat ouders van kinderen met veel gaatjes gemiddeld strenger en negatiever zijn dan ouders van kinderen zonder gaatjes.

Het viel kinderarts Maddelon de Jong-Lenters op in haar praktijk. De ouders van kinderen met flinke gebitsproblemen benaderen hun kinderen vaak net iets anders dan andere ouders.

 "Ik kon er niet precies de vinger op leggen waarin de interactie afweek", zegt De Jong op de website van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, "maar ik besloot te onderzoeken of opvoedstijl en gebitsgezondheid samenhangen."

Opdrachten voor de camera

In samenwerking met onderzoeksbureau TNO nam De Jong vragenlijsten af bij ouders en legde ze de communicatie tussen ouders en kinderen vast op video. Aan het video-onderzoek deden 28 kinderen mee tussen de 5 en 8 jaar die vier of meer gaatjes hadden. Daarnaast was er een even grote controlegroep van kinderen die geen gaatjes hadden.

Ieder kind moest zeven opdrachten uitvoeren voor de camera, samen met de ouder die het grootste deel van de opvoeding voor zijn rekening neemt. Ze tekenden bijvoorbeeld samen een huis, probeerden een oplossing voor een zelfbedacht probleem te bedenken, of maakten een plan voor een uitje in het weekend. 

Arm of rijk maakt niet uit

Wetenschappers die niet wisten hoeveel gaatjes het kind in kwestie had, analyseerden de beelden. De conclusie: de ouders van kinderen met veel gaatjes waren minder positief. Ze waren dwingender en dreigden eerder met straf. "De kinderen kregen vaker commentaar op wat ze niet goed doen dan complimenten voor wat ze wel goed doen. En bij zo'n tekenopdracht waren de ouders bijvoorbeeld eerder geneigd zelf het potlood te pakken, dan het kind eerst zelf te laten proberen." 

De kindertandarts is enthousiast over haar bevindingen. "Het maakt niet uit of je rijk bent of arm, Nederlands of Turks, vader of moeder, we zien dat een positieve opvoedstijl verband houdt met een gezond gebit. En iedereen kan leren om positief op te voeden." 

Nooit meer nee zeggen

De Jong wil nu onderzoeken of opvoedtips in de tandartspraktijk kunnen bijdragen aan gezondere kindergebitten. "We zien nu dat er een relatie is tussen een positieve opvoedstijl en mondgezondheid, maar weten nog niet hoe dat precies werkt. Voelen de kinderen van positieve ouders minder weerstand om te poetsen? Of zijn de ouders van brave, tandenpoetsende kinderen minder gefrustreerd en daardoor positiever?" 

Een voorbeeld van een opvoedtip die De Jong zou kunnen geven: nooit meer 'nee' zeggen tegen de kinderen. "Vragen ze om een snoepje? Zeg dan: 'Ja lekker hè! Dat mag je straks, na het eten.' Vaak hoor je een kind er dan de hele middag niet meer over." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`