Gezin

Pien twittert foto van opgebaarde zoon Pieter: 'Ik wil hem laten zien'

26 september 2016 18:00 Aangepast: 26 september 2016 20:18
Pieter overleed zaterdagochtend na een scooterongeluk.

Pieter (18) kwam zaterdag bij een scooterongeluk om het leven. Zijn moeder Pien zette een foto van hem, opgebaard in de woonkamer, op Twitter. "Het past in de nieuwe manier van rouwen", stelt deskundige Daan Westerink.

Zaterdagochtend kwam de zoon van Pien uit het Gelderse Bemmel om tijdens een scooterongeluk. Al haar emoties en haar ervaringen deelde ze via Twitter. Ook de foto dat Pieter opgebaard ligt in de woonkamer. 'Pieter is thuis', staat er bij de foto. 'Ik kus zijn hoofdje zijn lijf, zijn alles. Maar hij wordt niet meer wakker.' 

Waarom ze dat doet, daarin is ze helder. "Omdat het mijn kind is. En hij er niet meer is. Die pijn." 

 

Nieuwe manier van rouwverweking

Volgens rouwdeskundige Daan Westerink past het delen van verdriet via sociale media, bij de nieuwe manier van rouwverwerking. "Mensen willen graag alles laten zien. Elkaar op de hoogte stellen. Ook als het om heel verdrietige dingen gaat. Dat kan heel goed via Facebook en Twitter. Lang was het taboe, maar ook de dood wordt nu gedeeld."

Helpt het?

Helpt het ook? Volgens Westerink is dat per persoon verschillend. "Als het bij je past, kan het heel erg helpen. Al die berichtjes en reacties kunnen een enorme steun en hart onder de riem zijn." Maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn namelijk veel verschillende smaken, ook als het om rouwen gaat. "Daarom moedig ik het niet aan. Je moet het alleen doen als het bij je past. "

Een foto van een overleden persoon in je tijdlijn. Dat is ook best schrikken. Niet iedereen zit daar ook op te wachten. Westerink adviseert: "Als je ervan schrikt of denkt: waarom doen mensen dit, verplaats je dan in het verdriet van die mensen. Dat ze er blijkbaar behoefte aan hebben om dit verdriet te delen. Ontvolgen kan altijd. Een tekst sturen dat je meeleeft, kan ook."

Het help in de rouwverwerking

Voor Pien was het vanzelfsprekend dat ze een foto van haar zoon op Twitter plaatste, zo zegt ze tegen de Gelderlander.  "Waarom zou ik hem niet tonen? Het voelt voor mij goed. Misschien vinden mensen dat stom of vervelend, maar dat kan me dan even helemaal niet schelen. Misschien zijn er zelfs mensen geschrokken toen ze de foto zagen, maar ik wil mijn lieve, mooie, geweldige zoon laten zien. En ik weet ook wel dat driekwart van de mensen die de foto hebben gezien hem of mij niet kent, maar ik heb heel veel fijne reacties gehad. Dat doet mij heel goed."

Meer op rtlnieuws:
​Stel met schulden zet dood in scène: Hoe kon ik dit mijn zoons aandoen

`