Ga naar de inhoud
Gezin

Voorlezen maakt kinderen slimmer: 7 grote voordelen op een rij

De Kinderboekenweek begint vandaag weer. Kinderen lezen in die week zelf veel, en dat is goed voor hun ontwikkeling. Ook voorlezen door ouders heeft veel voordelen, zegt hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus.

Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het kan al wanneer je kind 3 tot 4 maanden oud is. Want voorlezen maakt ook baby's slimmer, concludeerde onderwijs-expert Bus van de Universiteit Leiden vorig jaar in haar onderzoek. Daar hebben ze op latere leeftijd veel profijt van.

We zetten de zeven grootste voordelen voor je op een rij:

1. Betere woordenschat

Voorgelezen kinderen hebben een veel grotere woordenschat. Met voorlezen help je ze met het leren van nieuwe woorden. Bus: "Als je moeilijke woorden tegenkomt, kun je die uitleggen."

Boeken voor jonge kinderen hebben bovendien veel illustraties. Bus: "Zo leren ze ook nieuwe woorden aan de hand van beelden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 6 tot 8 maanden oud die regelmatig worden voorgelezen, al bij een leeftijd van 14 maanden oud een beter ontwikkelde woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenoten."

2. Stimuleert inlevingsvermogen

"Dankzij voorlezen komen kinderen in aanraking met nieuwe situaties. Bijvoorbeeld een verhaal over een heel ver land met een andere cultuur. Zo leren ze over gebeurtenissen die ze zelf niet hebben beleefd en groeit het inlevingsvermogen", zegt Bus. "Kinderen leren om andere mensen te begrijpen."

3. Draagt bij aan de relatie

Voorlezen doe je samen en dat bevordert de relatie tussen ouder en kind. Bus: "Je verdiept je samen in een verhaal en maakt plezier. Zo ontstaat een sterkere emotionele band tussen volwassene en kind."

 4. Het is niet moeilijk

Je hoeft als ouder zelf geen fanatieke lezer of geweldige voorlezer te zijn. "Kinderen houden van nature erg van verhalen. Ze hebben een diepgewortelde, sociale interesse. Het is daardoor niet moeilijk om een kind bij het voorlezen mee te nemen in een verhaal", zegt Bus.

Tips bij voorlezen​

Hoe lees je je kind goed voor en waar kun je rekening mee houden als jullie samen met een boek gaan zitten?

Alle voorleestips op een rij

Thumbnail

5. Ze gaan zelf meer lezen

Voorlezen is een uitstekende voorbereiding op echt lezen op school. "Kinderen leren hoe leuk het is om te lezen. Ze ervaren dat het veel plezier oplevert om samen in een verhaal te duiken. Daardoor gaan ze op latere leeftijd vaker zelf lezen en dat bevordert hun prestaties op school."

6. Onrustige baby's profiteren

Bus: "Veel ouders hebben de neiging om drukke baby's met rust te laten. Maar voor hen is voorlezen juist goed. Want baby's met een moeilijk temperament krijgen dan de begeleiding die ze zo hard nodig hebben. Zij hebben de meeste profijt van een vroege start."

7. Ze slapen beter 

Ook voorlezen voordat je kind gaat slapen is een aanrader, zegt Bus: "Het is veel beter dan staren naar een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat. Die hebben een slechte invloed op je nachtrust. Een boek heeft dat probleem gelukkig niet."

De Kinderboekenweek duurt tot en met 16 oktober. 

Meer op rtlnieuws.nl: