Gezin

Op je 48ste een baby: 'Sommige mensen vinden dat ik geen moeder mag worden'

05 oktober 2016 14:40 Aangepast: 05 oktober 2016 16:20

Ze moest er lang op wachten maar Coco Matthijssen werd op haar 48ste moeder. "Er zijn mensen die zeggen dat je dit je kind niet mag aandoen. Dat ik geen moeder maar meer een oma ben. Dat is hard. Ik vind niet dat het om leeftijd gaat."

"Elvis, heet-ie. En ja hij is echt de allermooiste baby van de wereld", vertelt de trotse moeder vanaf Ibiza waar ze acht maanden in het jaar woont.

Ze kan het nog steeds niet geloven dat de kleine Elvis echt in haar armen ligt te slapen. Na tien jaar proberen, meerdere miskramen en allerlei ivf-behandelingen die bij elkaar 100.000 euro hebben gekost, is Coco een paar maanden geleden bevallen van een kerngezonde zoon.

Miskramen

Coco werd op haar 48ste zwanger. Dat is niet de jongste, realiseert de yoga-instructrice en vruchtbaarheidscoach zich ook wel.  Uit nieuwe cijfers blijkt dat moeders steeds ouder worden. Baby's hebben vaker een moeder van 35 jaar of ouder. In 2015 werden per duizend vrouwen tussen de 35 en 40 jaar 68 kinderen geboren, in 2000 waren dat er nog 57. De gemiddelde leeftijd dat vrouwen hun eerste kind krijgen, is 29,4 jaar. 

Coco had graag jonger moeder willen worden, maar 'het moet ook allemaal nog maar eens lukken.' Zo vond ze pas op haar 35ste haar liefde. "En je begint ook niet meteen aan kinderen." Toen ze 37 jaar was, wilde ze een kind. "Ik heb ben een paar keer zwanger geweest, maar dat is meerdere keren geëindigd in een miskraam. Ik onderging behandelingen en reisde naar klinieken in Spanje, Duitsland en Italië."

Ze had haar grens op 45 gezet. "Als het dan niet zou lukken, zou ik stoppen. Dat had ik met mezelf afgesproken." Maar ze rekte die grens toch op. "Ik wilde gewoon zo ontzettend graag een kindje."

Thumbnail

Coco met Elvis (foto: Vivian Lie)

EIndelijk zwanger

Gelukkig maar. Op haar 48ste werd ze eindelijk zwanger. Dankzij anonieme eiceldonatie. "De vrouw van wie de eicel is, ken ik niet. De eicel is bevrucht met het zaad van mijn vriend en in mijn baarmoeder teruggeplaatst. Een paar keer ging het mis, maar eindelijk was ik zwanger. Dolgelukkig was ik."

Of haar zwangerschap zwaarder is geweest vanwege haar leeftijd? "Ik weet natuurlijk niet hoe het is om een dikke buik te hebben op je 25ste, maar ik heb een heerlijke zwangerschap gehad. Heb eigenlijk nergens last van gehad. De gewone dingen, zoals brandend maagzuur."

Ondanks alle eerdere tegenslagen en verdriet lukte het haar om volop te genieten van haar zwangerschap. "Ik kon eindelijk denken: ‘Dit gaat hem worden’. Dat gevoel had ik heel sterk. Ik was ook niet bang voor extra risico's. De vrouw van wie de eicel komt, is 33 jaar en op van alles getest. En mijn conditie was heel goed. Ik leefde gezond en sportte veel. Mijn lichaam voelde heel goed."

Levensstijl

Volgens Coco moeten mensen zich niet blindstaren op leeftijd. "Je levensstijl is veel belangrijker. Ik leef heel gezond en sport veel en drink niet. Daardoor heb ik een fijne zwangerschap gehad en gaat het moederschap me ook goed af. Er zijn vriendinnen die veel jonger zijn, maar het veel zwaarder hebben. Leeftijd zegt niet alles."

Maar daar denkt de omgeving soms anders over. "95 procent van de mensen die ik tegenkom, zegt niets over mijn leeftijd. Maar ik krijg soms ook vervelende opmerkingen. Dat ik Elvis' oma ben. Of mensen die zeggen; 'Jij gaat nooit je kleinkinderen kennen, hoe kun je je kind dat aandoen?" Mensen kunnen soms hard zijn."

Minder oordelen

Coco hoopt dat mensen minder snel zullen oordelen. "Ik wil niet ook niet pleiten voor zwanger worden op je vijftigste; het is mooi dat de mogelijkheid er is, maar ik wil juist dat iedereen nadenkt of hij of zij écht graag een kind wil. Een kind krijgen op mijn leeftijd is níet abnormaal, maar het is wel zwaar. Maar zeker na zoveel jaren proberen, is er niks mooiers."

Moeder en hun leeftijd

  • Baby's hebben steeds vaker een moeder van 35 jaar of ouder.
  • In 2015 werden per duizend 35- tot 40-jarige vrouwen 68 kinderen geboren. In 2000 waren dat er 57.
  • Vaker dan voorheen gaat het daarbij om een eerste kind, meldt het CBS. 
  • In 2015 werden er relatief weinig kinderen geboren, bijna 171.000 
  • Begin deze eeuw waren dat er nog ruim 200.000
  • De gemiddelde leeftijd dat moeders hun eerste kind hebben schommelt rond de 29,4
  • Een vrouw van 63 uit het Friese Harlingen is in 2011 bevallen van haar eerste kind. Ze is de oudste moeder van Nederland.
  • De Indische Rajo Devi Lohan was 70 jaar toen ze nog een kind kreeg. Ook door middel van ivf.

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede
`