Ga naar de inhoud
Gezin

'Gedrag puber positief beïnvloeden? Stop met complimenten geven!'

Archieffoto. Beeld © anp

Complimenten geven om goed gedrag van je kind te stimuleren: het zou een van de grootste misvattingen van ouders zijn. Zo kunnen kinderen er onzeker, minder gemotiveerd en zelfs depressief van worden.

Een overdaad aan complimentjes werkt averechts. Dat concludeerde Eddie Brummelman, psycholoog aan de Universiteit Amsterdam, eind vorig jaar in een grootschalig onderzoek. In plaats van het zelfvertrouwen van kinderen op te krikken, worden ze er juist onzeker van. 

Opvoedkundige Marina van der Wal gaat nu nog een stapje verder. Als het aan haar ligt zouden ouders helemaal moeten stoppen met het geven van complimenten. "Grootouders verbazen zich vaak over hoe wij onze kinderen de hemel in prijzen. Vroeger was het doodnormaal als je je fiets netjes terug in de schuur zette."

Compliment is slechts waardeoordeel

"Met een compliment geef je een waardeoordeel. Het kind voldoet namelijk aan jouw eisen en voelt alleen maar meer druk om aan die verwachtingen te blijven voldoen." Kinderen zouden eerder liegen en als iets mislukt zijn ze minder gemotiveerd om het nog eens te proberen.

In plaats van een compliment is het volgens de opvoedkundige voldoende om alleen het gewenste gedrag van je puber te benoemen zonder daar woorden zoals 'wat goed dat', of 'ik vind het heel fijn', aan toe te voegen. "'Ik zie dat je weer aan je huiswerk zit' is vaak al genoeg om je kind te motiveren om dat de volgende keer weer te doen', zegt Van der Wal. "Eventueel kun je daar nog een positief gevolg aan koppelen zoals 'als je zo doorgaat haal je een goed rapport'".

Onzin, emotie is juist belangrijk

Jo Hermanns, hoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat je het complimenteren van je kind niet moet overdrijven. "Zorg ervoor dat je complimenten niet tot een routine maakt. Het effect van een compliment gaat namelijk verloren als je alles altijd goed vindt en wordt voor een kind waardeloos."

Toch noemt Hermanns de radicale maatregel van Van der Wal onzin. Volgens hem gaat het om de juiste balans. "Natuurlijk gaat de werking van positief belonen door middel van complimenten verloren als het teveel gebeurd, maar emotie in de opvoeding is ontzettend belangrijk. Als je aan je kind laat blijken dat je blij bent om iets, dan blijft dat positieve gevoel hangen." 

Meer op rtlnieuws.nl: