Gezin

K*t, f*cking, g*dver: als je schaatst, moet je schelden

23 februari 2018 14:17 Aangepast: 24 februari 2018 22:00
Suzanne Schulting schreeuwt het uit als ze ziet dat ze goud heeft gewonnen. Beeld © ANP

'Fucking kampioen', 'Zwaar kut', 'Godver, shit'. Naar olympisch schaatsen kijken betekent ook naar scheldwoorden luisteren. Bij de winnaars en verliezers schoten de woorden niet bepaald tekort. Oortjes dicht, kinderen.

"Schaatsers laten zich nogal gaan voor de camera, is ons opgevallen", zegt Rens Bravenboer van de Bond tegen vloeken. Aan de ene kant snapt hij het wel: "In de emotie van dat moment denk je niet altijd na wat netjes is om te zeggen." Maar aan de andere kant: "Wat voor voorbeeld geef je daarmee?"

'Wel 100 keer fucking in één zin'

Het opvallendst waren de uitspraken van shorttrackster Suzanne Schulting. "Én een fucking wereldrecord, én fucking derde!", riep ze toen ze brons won met haar team. "Fucking kampioen", zei ze gisteren dolblij na haar gouden race. Bravenboer: "Ze gebruikte in één zin geloof ik wel honderd keer het woordje fucking. Ze had dat wel door, zag ik, maar uit enthousiasme had ze er maling aan. Ze vond dat ze het nu wel mocht zeggen."

Schulting was niet de enige. "Fokking spannend", beschreef Kjeld Nuis vandaag zijn gouden race. "Zwaar kut", zei coach Jac Orie over de nederlaag van Sven Kramer. "Godver, shit", floepte een tv-presentator eruit na uitschakeling van Sjinkie Knegt. "Het was klote", klaagde Koen Verweij na zijn 1500 meter. "Dit zijn toch die verdomde Olympische Spelen", zei Sven Kramer om zijn blijdschap om zijn gouden plak op de 5 kilometer te omschrijven. 

Scheldwoorden worden normale taal

De Bond tegen vloeken heeft nog overwogen die scheldende schaatsers aan te spreken, maar heeft toch de mond gehouden. "Het zijn publieke figuren. We willen niet makkelijk scoren door ze publiekelijk persoonlijk voor schut te zetten. Ze zijn echt niet de enigen die het doen." 

Worden als 'kut' en 'fucking', 'godverdomme' en 'Jezus' lijken ingeburgerd te raken, merkt Bravenboer. Op dit moment heeft de Bond geen onderzoek lopen, maar ze merkt wel een ontwikkeling. "We zien dat weinig mensen nog problemen hebben met deze woorden. Al zijn sommige woorden voor christenen natuurlijk wel kwetsend."

Kut! Riep u mij?

"Je merkt dat het een glijdende schaal is voor iedereen", zegt ook puberpedagoog Marina van der Wal. "Ouders staan niet meer meteen op de achterste benen als het woord 'kut' door de huiskamer vliegt."

Zelf probeert ze er wel altijd op te reageren als een van haar pubers of hun vrienden dat woord weer eens gebruiken. "Riep u mij?, zeg ik dan altijd. Dan schamen ze zich kapot. Ik leg altijd uit dat ik me beledigd voel. Ik zou je nu echt een tik willen geven, zeg ik dan."

Kinderoren en scheldwoorden

Je kunt moeilijk je handen voor de oren van je kinderen blijven houden als jullie gezellig schaatsen kijken. Wat kun je als ouder wel doen? 

  • Uiteraard zelf het goede voorbeeld geven. "Maar ja, ga er maar aanstaan", zegt pedagoog Marina van der Wal daarbij. Ze weet natuurlijk ook wel hoe makkelijk er een verboden woord uit floept.
  • Als een klein kind iets zegt wat je niet wil heeft het geen zin 'Dat mag je niet zeggen' te roepen. Van der Wal: "Daar heeft zo'n kind niets aan. Het is beter om te helpen. Bijvoorbeeld: 'De volgende keer dat je boos bent, zeg je chips of chocoladebroodje'. Zo leer je kinderen dat ze wel wat mogen roepen, maar dat zelfbeheersing belangrijk is en we dus kiezen voor andere woorden."
  • Kleine kinderen hebben een periode dat ze het liefst in één zin alle woorden noemen die ze niet mogen zeggen. "Dan is het heel erg leuk om aan tafel te zeggen: we zetten de kookwekker en mogen zo lang de tijd loopt alle vieze woorden zeggen die we kennen en daarna is het klaar. Zo maak je duidelijk dat dit de woorden zijn die we niet willen gebruiken. En voor jou is het goed om te weten welke woorden je kind al kent. Je zult verbaasd staan."
  • Gescheld op tv is bij oudere kinderen voor Marina van der Wal geen reden de tv uit te zetten. "Zeker bij pubers niet. Een opmerking als 'Jongens, zo kan-ie wel weer' is dan wel genoeg. Al gaan je pubers natuurlijk met hun ogen rollen na zo'n uitspraak, ze hebben je wel weer even gehoord."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`